Donderdag 19/09/2019

'Kerimov betaalt zijn verplegers niet'

Legervakbond mengt zich in ruzie tussen Pieter De Crem en André Flahaut over verzorging rijke Rus

De steenrijke Rus Sulejman Kerimov, die al een jaar zijn brandwonden laat verzorgen door verplegers van Neder-Over-Heembeek, zou te weinig betalen voor zijn vipbehandeling. 'We zoeken uit of zijn rekeningen wel hoog genoeg zijn', zegt Didier Deweerdt, woordvoerder van defensieminister Pieter De Crem (CD&V).

Door Tine Peeters

Brussel l Met de stopzetting van Kerimovs verzorging waagt De Crem zich volgens zijn voorganger André Flahaut (PS) aan 'staatsgevaarlijke manoeuvres': 'Crembo doet zijn bijnaam alle eer aan.'

Een sukkelaar kun je Kerimov bezwaarlijk noemen. Als een typisch Russische oligarch combineert hij de politiek moeiteloos met het zakenleven: hij heeft banden met Gazprom, zetelt in de Doema en rekent de Russische president Vladimir Poetin tot een van zijn beste vrienden. Zijn persoonlijke vermogen bedraagt een slordige 5 miljard euro. "Als België brutaal de zorg voor deze machtige man opzegt, riskeren we gigantische problemen", poneert Flahaut. "Straks draait Gazprom de gaskraan dicht."

Een waarschuwing die de legervakbonden weglachen. "Moeten we dan ook de vriendjes van Bush opnemen?", sneert Dirk Deboodt van de socialistische ACOD.

De hele saga-Kerimov begon in november 2006, toen hij zijn Ferrari tegen een boom in het Zuid-Franse Nice parkeerde en zijn entourage erop aandrong dat hij werd overgevlogen naar het brandwondencentrum in Neder-Over-Heembeek. De vakbonden en het halve parlement schreeuwden hun ongenoegen uit, maar Flahaut liet de man opnemen in het militair hospitaal en stuurde daarna een team naar Moskou om hem verder op te volgen. Om de twee weken lossen een verpleger en een kinesist elkaar af om de man permanent te verzorgen. Flahaut houdt nog altijd vol dat Kerimov volledig opdraait voor de kosten voor die thuiszorg. "Kerimov betaalt de vluchten, zijn geneesmiddelen en de uurlonen van de verpleging en kinesitherapie", beweert Ingrid Baeck, woordvoerster van het leger.

Bij de vakbonden en bij De Crem zijn ze daar echter helemaal niet zeker van. "Schandalig machtsmisbruik", noemt Dirk Deboodt van ACOD de behandeling van Kerimov. "Die man is steenrijk, maar die multimiljardair betaalt de lonen van het medisch personeel niet." Bovendien zorgt de exclusieve nazorg van de Russische zakenman voor een erg krappe bezetting in het ziekenhuis. "Twee personeelsleden vliegen op en af naar Moskou, twee anderen moeten constant stand-by zijn in België", zegt De Crems woordvoerder Didier Deweerdt. Dat Kerimov netjes dokt voor zijn vipbehandeling trekt ook Deweerdt in twijfel. "Er loopt een onderzoek om te kijken of hij wel voldoende betaalt voor zijn medische verzorging."

Als het onderzoek Flahaut ongelijk geeft, kan Kerimov dus nog enkele gepeperde rekeningen verwachten. Zijn behandeling zal trouwens niet al te lang meer duren, want al maanden geleden werd beslist om in februari zijn 'thuiszorg' af te bouwen. Het brandwondencentrum zal hoogstwaarschijnlijk plaatselijke verplegers opleiden om zijn behandeling voort te zetten.

Wat De Crem ook doet, Flahaut vindt altijd redenen om zijn opvolger neer te sabelen. "Die man slaat, schiet en schopt alleen maar om zich heen. Hij doet voor hij denkt. De Crem profiteert van deze interim-periode om soloslim te spelen", analyseert hij. De PS'er raadt De Crem aan om niet te sollen met rijke Russen of te snoeien in 'humanitaire uitgaven', zoals het transport naar het concentratiekamp Büchenwald. De 150.000 euro die De Crem moet besparen, moet hij maar zoeken binnen zijn 'persoonlijke uitgaven'. "Ik ga hem niet dicteren wat hij moet eten, drinken of in welk bed hij moet slapen. Maar hij geeft stukken meer uit aan culinaire uitspattingen dan ik", gniffelt Flahaut. "Laat hem daarop beknibbelen!" Volgens de ex-minister zouden vooral de kosten voor de champagne van het kabinet-Defensie de pan uit swingen, De Crem laat die uitspraak "volledig over aan de verantwoordelijkheid van Flahaut".

Woordvoerder defensieminister Pieter De Crem:

Er wordt onderzocht of Kerimov voldoende betaalt voor medische verzorging

Ex-defensieminister André Flahaut:

De Crem slaat, schiet en schopt alleen maar om zich heen. Hij doet voor hij denkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234