Zaterdag 23/01/2021

Keramiek à la carte

Keramist Charlie Martens runt al jaren een horecagroothandel. Maar toen de vraag naar maatwerk begon te stijgen, hadden zijn producenten geen pasklaar antwoord klaar. Dan maar zélf een keramiekstudio opzetten, dacht Martens. Vandaag werkt een vijfkoppig team in Studio Mattes voor topchefs in binnen- en buitenland. Zijn klanten zijn onder meer Mauro Colagreco van Mirazur, de Nederlandse topper Jonnie Boer van De Librije, maar ook Kobe Desramaults en Gert De Mangeleer. Niet slecht!

Klopt het dat steeds meer chefs borden op maat laten maken?

"Chefs die bij ons terechtkomen, zetten met hun restaurant een totaalconcept neer. Het volledige plaatje moet kloppen. Zo ook de borden waarop ze hun vaak extreme creaties presenteren. De borden of objecten die we ontwerpen, zijn vaak gemaakt voor één specifiek gerecht. Unieke borden zijn voor chefs ook een manier om zich te onderscheiden van hun collega's. Ze zijn heel specifiek voor hen gemaakt."

Je maakt geen borden in de klassieke betekenis van het woord.

"We vertrekken graag vanuit een extreem creatieve gedachte en gaan dan ook een serieuze stap verder in de creatie van een bord. Wanneer een chef met een zotte vraag komt, begint het al te kriebelen. Ik ga altijd de uitdaging aan, hoe gek ook, maar soms moeten we na veel proberen en testen concluderen dat iets niet werkt. Keramiek is geen exacte wetenschap. Er zijn gemiddeld twintig stappen in het proces, waarin telkens iets fout kan lopen. Verder vind ik het heel belangrijk om een bord 'werkbaar' te houden. Een fantastisch mooi bord waar de saus van afdruipt, is natuurlijk niet de bedoeling."

Hoe vinden internationale sterrenchefs een keramiekatelier uit Limburg?

"Sociale media zijn mijn sterkste wapen. Ik kan soms zelf moeilijk geloven hoe snel we zijn opgepikt op Instagram. Alles kwam in een stroomversnelling toen chef Daniel Watkins, die op Instagram bijna 300.000 volgers heeft, me vroeg om een aantal stuks op te sturen. Hij postte de borden op zijn account, tagde Studio Mattes en voor ik het wist, ontplofte mijn mailbox met aanvragen van over de hele wereld."

Studio Mattes organiseert dit weekend een eerste stockverkoop. Zaterdag en zondag tussen 10 en 16 u, Steenweg 3, Unit 18, Herk-De-Stad

Cesar is model, ontwerper en foodie in hart en nieren. Hij bracht al twee kookboeken uit en werkt momenteel aan de uitbreiding van zijn T-shirt- en knitwarecollectie.

"Wanneer ik voor mijn job een tijdje in het buitenland ben, kan ik echt naar traditionele Vlaamse kost verlangen. Dé plek waar ik bij terugkomst dan onmiddellijk reserveer is Revue, een gezellige brasserie op een Gentse toplocatie. Het verwarmde terras is de ideale plek voor een aperitief en geeft uitkijk op het water en het oude justitiegebouw. Wat je hier absoluut moet proeven, zijn de huisgemaakte stoverij en de vol-au-vent. De eigenaren blijven weg van de typische brasseriestijl en creëerden een gezellige, romantische plek."

Revue, Nederkouter 1, Gent, revue-gent.be

Ovenverse adresjes

Gent en Antwerpen zijn weer een smakelijke hotspot rijker

Een warme bakkerij doet elke buurt leven. Meredith Meire en Anthony Van Isacker, de eigenaren van bistro Pompidou en de hippe zomerzaak Banningville, zagen dat die ontbrak in de wijk van Park Den Brandt in Antwerpen. Ze sloegen de handen in elkaar met de alom geprezen bakkerij Dellafaille en hun nieuw horecaconcept Pain Pidou was geboren. Sinds 1 december kun je er niet alleen terecht voor dagvers brood en zondagse pistolets, je kunt in het mooie pand ook rustig ontbijten, brunchen of lunchen. Extra troef is het verwarmde winterterras.

Kruishofstraat 136, Antwerpen

Een andere nieuwkomer, in Gent deze keer, is Paulette, het geesteskind van Famke Dequidt, de vrouw van Flemish Foodie Jason Blanckaert. Bij Paulette geen ingewikkelde haute cuisine, maar smakelijk comfortfood. Op de wekelijks wisselende kaart vind je klassiekers zoals Famkes (in haar vriendenkring) befaamde 'chicons in hespe met puree', maar ook stoofvlees met Tierenteyn, krieltjes en mayo of spaghettipompoen met platte peterselie en rozemarijncrunch. Open van maandag tot vrijdag, van 11 tot 19u, voor lunch en take-away!

Goudstraat 2, Gent

Donna Hay, koningin in kookboekenland

Er zijn een aantal vaste waarden in kookboekenland. Zo moet ik in mijn kast alles van Jamie Oliver, Nigel Slater en Yotam Ottolenghi hebben staan, want die stellen nooit teleur. Ook een gerecht van de Australische Donna Hay herken ik van mijlenver. Haar handelsmerk: eenvoudige, laagdrempelige recepten met hier en daar een shortcut en op een prachtige, lichte manier in beeld gebracht. Hay houdt van oude en doorleefde materialen op haar foto's, maar zorgt bij de styling van haar gerechten altijd voor een frisse look met veel kleur en verse kruiden. In haar nieuwe boek Basics to Brilliance deelt de bestsellerauteur haar beproefde basisrecepten. Telkens aangevuld met slimme variaties en eenvoudige smaakaanpassingen, zodat je met één recept vele kanten op kunt. Zo toont Hay dat je met haar recept voor langzaam gegaarde runderbrisket ook brisketpasteitjes of runder-ricottalasagne kunt maken. Ganache van pure chocolade verwerk je tot luxe chocoladetruffels, of in een chocoladetaart met frambozen. Het ideale kookboek voor thuiskoks die hun skills willen bijschaven en graag eens afwijken van een recept, maar nog niet goed durven. Donna Hay geeft je dat extra zetje.

Basics to Brilliance van Donna Hay werd in het Nederlands uitgegeven bij Spectrum, 35 euro

Masseer de bladeren van verse boerenkool 5 minuten met een geut olijfolie en wat zeezout voor een malsere textuur.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234