Vrijdag 21/02/2020

Update

Kenny Terryn krijgt 19 jaar opsluiting voor doodslag op Kimberley Courtens

Beeld BELGA

Het hof van assisen heeft Kenny Terryn (24) tot 19 jaar opsluiting veroordeeld voor de doodslag op Kimberley Courtens. De beschuldigde wurgde zijn vriendin op 12 september 2014 in hun appartement in Hooglede. Het hof en de jury volgden de vordering van de openbaar aanklager.

Kenny Terryn en Kimberley Courtens knoopten in het voorjaar van 2014 een relatie aan. Al snel begon de beschuldigde te kampen met onverklaarbare gezondheidsproblemen. Zijn psychische toestand woog op het koppel, maar in augustus gingen ze toch samenwonen op een appartement in Hooglede.

Op vrijdag 12 september 2014 raakten Terryn en zijn vriendinnetje rond de middag verwikkeld in een discussie. Het slachtoffer zou aangegeven hebben dat ze het geklaag van haar vriend beu was. Toen Terryn het met een kus wilde goedmaken, wees zijn vriendin hem af. Daarop wurgde de beschuldigde het meisje twee minuten lang. Hij dumpte het lichaam in een gracht in Hooglede, maar kreeg al na enkele uren wroeging. Terryn bekende de feiten aan zijn moeder en leidde de speurders diezelfde avond nog naar het lijk.

In het arrest verwezen het hof en de volksjury naar de ernst van de feiten. Daarbij werd opgemerkt dat het slachtoffer geen enkele fout trof. "De wijze waarop Kenny Terryn het dode lichaam gedumpt heeft, toont aan dat hij niet het minste respect had voor zijn medemens." Bovendien blijft volgens de gerechtspsychiater het gevaar op nieuw geweld tegen partners bestaan.

"Anderzijds zijn er zijn zeer jonge leeftijd op het moment van de feiten en zijn blanco strafverleden. Dit laatste wordt aanvaard als verzachtende omstandigheid", klonk het in de motivering. Het hof en de juryleden volgden dus het standpunt van procureur-generaal Tom Janssens. De verdediging had om een mildere bestraffing gevraagd.

Tenslotte werd Kenny Terryn nog toegesproken door voorzitter Boudewijn Desmet. "Het hof van assisen heeft u voor uw vreselijke misdaad tot een strenge bestraffing veroordeeld. Gelet op uw jeugdige leeftijd zal u nog de kans krijgen om een groot deel van uw leven in vrijheid door te brengen." De voorzitter vroeg aan Terryn om zich in de gevangenis te bezinnen over zijn daden. "Aanvaard uw straf, wees eerlijk met uzelf en grijp de kans die u geboden wordt om nog iets waardevols van uw leven te maken."

De burgerlijke partijen konden zich vinden in de bestraffing voor Kenny Terryn. "Die mensen zijn verstandig en niet wraakzuchtig. Maar het leven dat weg is, komt niet meer terug", aldus hun advocaat Jan Leysen. "De straf kan zwaar lijken, maar het is vooral een correcte straf." De familie Courtens wilde vooral weten waarom Terryn zijn vriendin om het leven bracht. "Het was bijzonder zwaar dat er geen antwoord kwam, ook niet toen de moeder van Kimberley het hem vroeg. Misschien hebben we wel meer duidelijkheid over waarom er geen verklaring voor is."

Ook de verdediging houdt een positief gevoel over aan het proces. "Onze cliënt ziet 19 jaar als een cadeau en zal zijn tweede kans met beide handen grijpen", aldus meester Jelle Dejaegher. De debatten hebben volgens zijn advocaat wel zwaar gewogen op Kenny Terryn. "Hij is er zelf van aangedaan dat hij de liefde van zijn leven van het leven heeft beroofd. Hij had het zwaar tijdens de getuigenissen van zijn moeder en de moeder van Kimberley. Ook de pleidooien van de burgerlijke partijen en het OM hakten erin. Maar Kenny weet echt niet waarom hij zo is ontploft die dag. We zijn blij dat de jury hem daarin gelooft en hem enkel schuldig achtte aan doodslag."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234