Dinsdag 19/10/2021

Kempische juweliers verdacht van grootschalige sigarettensmokkel

Het Antwerps gerecht is een bende op het spoor die zich bezighield met sigarettensmokkel, handel in wielerdoping en witwaspraktijken. Een Mechelse politieman zou de fraudeurs hebben beschermd door hen tijdig te informeren over acties.

Door Georges Timmerman

Antwerpen l Spilfiguren van de bende zijn de broers Ronny, Paul en Luc V.d.B. Ze staan bekend als respectabele diamantairs, eigenaars van enkele juwelierszaken in de regio Herentals-Turnhout en sponsors van wielrenners.

Het gerecht vermoedt dat de bende hoge bescherming genoot, want ook een topspeurder uit Mechelen, een Antwerpse douanier en een machtige vastgoedondernemer worden in deze zaak geviseerd.

De woordvoerster van het Antwerpse parket bevestigt de aanhouding van de drie broers V.d.B. en de douanier. De vier verdachten werden maandag opgepakt en op secreet geplaatst. Hans Alen, een zakenman-gangster uit Heist-op-den-Berg die naar eigen zeggen jarenlang heeft samengewerkt met de broers, legde onlangs bezwarende verklaringen af over het Kempische trio. Alen werd eind 2004 aangehouden in het Spaanse Marbella en zat ongeveer in jaar in voorhechtenis. Hij werd er ook van verdacht de opdrachtgever te zijn geweest van een moordpoging op een Ierse sigarettensmokkelaar in Brussel. Na verloop van tijd vreesde hij alleen te zullen moeten opdraaien voor de smokkelaffaire en besloot hij 'kroongetuige' te worden. Hij wees Ronny V.d.B. aan als de baas van de criminele organisatie, deed ook de interne organisatie van de bende uit de doeken en verklaarde dat ze systematisch werd verwittigd van lopende onderzoeken en geplande invallen.

"Omdat we goed op de hoogte gehouden werden, konden wij in nauwelijks drie jaar tijd 200 containers vol sigaretten naar Groot-Brittannië smokkelen", vertelde Alen het gerecht. "Onze tipgevers bij douane en politie kregen 10.000 tot 20.000 euro per container die wij ongestoord konden doorvoeren. Wij maakten ongeveer 500.000 euro winst per container."

Op bevel van de Antwerpse onderzoeksrechter Isa Van Hoeylandt en in aanwezigheid van substituut Dirk Schoeters vielen speurders van de federale politie GDA Antwerpen vorige maandag binnen bij hun collega's van de federale recherche in Mechelen. Commissaris Roger J., de chef van de Criminele Inlichtingendienst (CID) Mechelen, werd ondervraagd maar niet aangehouden. J. heeft als chef van de undercoveragenten toegang tot uiterst gevoelige gegevens over informanten van de politie. De politieman wordt ervan verdacht tips te hebben gegeven aan de criminele bende van de broers V.d.B. Hij zou de bende tijdig hebben verwittigd van op til zijnde acties van het gerecht en zou daarmee 1,5 tot 2 miljoen euro hebben verdiend. Voorts zou de politieman gefunctioneerd hebben als 'veiligheidschef' van de organisatie. Hij zou mogelijke afnemers en leveranciers van de bende hebben gescreend. Met onbetrouwbare of al te zeer in het oog lopende criminelen werden geen zaken gedaan. Omwille van de bescherming die de smokkelbende genoot, werden voorraden sigaretten steevast binnen het gerechtelijk arrondissement Mechelen gestockeerd.

Een van de andere namen die in het dossier opduiken, is die van de Limburgse vastgoedondernemer Ghislain Lenaers, topman van Group GL en ereconsul van Moldavië. De zakenman, die over zeer goede politieke contacten beschikt bij de VLD, zou mogelijk geld hebben witgewassen voor de bende. Volgens de verklaringen van Alen is Lenaers een goede vriend van Ronny V.d.B. en zouden ze samen vastgoedinvesteringen hebben gedaan in Mallorca. Lenaers zou verhoord zijn door het gerecht over de verdachte operaties.

Alen maakt geen al te betrouwbare indruk als getuige. Zo diste hij bijvoorbeeld aan het Antwerpse gerecht het verhaal op dat de smokkelbende van de broers V.d.B. een poging heeft ondernomen om de Waalse PS-politicus José Happart, de voorzitter van het Waals Parlement, om te kopen. Volgens Alen is Happart ingegaan op een uitnodiging om naar Marbella te komen, waar hij door de bende in grote stijl werd ontvangen. Bedoeling van het bezoek was de luchthaven van Bierset nabij Luik, waarvan Happart voorzitter is, te kunnen inschakelen in de smokkeloperaties. Het Antwerps parket heeft geen enkele poging ondernomen om de politieke sporen te onderzoeken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234