Donderdag 19/05/2022

'Kelchtermans begunstigt Agfa Gevaert'

'Agfa bespaart door verbrandings-vergunning 654.000 frank per jaar aan belasting op afval'

Antwerpen.

Van onze medewerker

Volksvertegenwoordiger Johan Malcorps (Agalev) beschuldigt minister van Leefmilieu Kelchtermans (CVP) van onaanvaardbaar ingrijpen ten gunste van het bedrijf Agfa Gevaert. Dat kreeg van de minister de toestemming om zijn afvalsolventen als brandstoffen te behandelen. "Met deze beslissing steekt Kelchtermans zijn eigen administratie weer het mes in de rug, net zoals in het geval van Maes-Elen," klaagt Malcorps. "De Openbare Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) had voordien immers duidelijk gesteld dat het hier wel degelijk om afvalstoffen ging. Maar Kelchtermans deed dat besluit van Ovam af als larie. Intussen verkondigt hij wel dat hij tegenover de bedrijven een strenger beleid zal voeren."

Agfa Gevaert kreeg nog tijdens de laatste dagen van 1997 de omstreden vergunning van Kelchtermans. Daardoor mag dit bedrijf vervuilde organische oplosmiddelen in een stoomketel verbranden. Door de vergunning toe te kennen vermijdt Kelchtermans, volgens Agalev, ook dat Gevaert over de verwerking van die afvalsolventen een milieu-effectenrapport moet opstellen. Ook gelden er nu geen normen voor de uitstoot van stikstof, zware metalen of dioxines. Nochtans ligt het bedrijf midden in een woonzone in Mortsel.

"Als klap op de vuurpijl moet Agfa Gevaert nu ook geen belasting betalen op dat afval," vervolgt Malcorps. "Daardoor bespaart Agfa Gevaert zo'n 654.000 frank per jaar. Meer nog, het bedrijf kan door Kelchtermans' uitzonderingsmaatregel zelfs vroeger betaalde afvalbelasting terugvorderen van de gemeenschap. Hier is een gevaarlijk precedent geschapen. Want heel wat bedrijven deden immers wel zware investeringen om op een milieuvriendelijke wijze hun afvalproducten zelf te vernietigen."

Kelchtermans is niet gelukkig met de beschuldiging van Malcorps. De minister betoogt dat hij de beslissing nam na een eenparig gunstig advies van de gewestelijke milieuvergunningscommissie waarin experten inzake leefmilieu en volksgezondheid zitten. 'Wanneer bepaalde solventen weer als brandstof kunnen worden gebruikt, is er geen sprake meer van afval', adviseerde de commissie. Wel geeft de minister toe dat hij deze commissie om advies verzocht nadat Ovam zelf tegen de vergunning beroep had aangetekend. (CC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234