Dinsdag 24/05/2022

Keizerspinguïn niet bestand tegen klimaatverandering

Terre Adélie l Als het ijs rond Antarctica door de opwarming van de aarde smelt, hangt het voortbestaan van 's werelds grootste pinguïn aan een zijden draadje. Mogelijk wordt de populatie tegen 2100 teruggedrongen van 6.000 naar 400 broedparen.

door matthias declercq

In PNAS, het magazine van de Amerikaanse Academie van Wetenschappen, werpen Franse en Amerikaanse onderzoekers een schaduw op de toekomst van de keizerspinguïn. Als de temperatuur op aarde de komende veertig jaar nog 2 graden stijgt, wordt de reus onder de pinguïns tegen het einde van de eeuw mogelijk een bedreigde diersoort.

De onderzoekers gaan uit van een unieke dataset van de vogelpopulatie op Terre Adélie in Antarctica van 1962 tot 2005 en linken die aan de klimaatveranderingen op die plek. De bekomen resultaten staan vervolgens in relatie tot de klimaatmodellen voor de Zuidpool en die voorspellen weinig goeds voor de pinguïnkolonies. Door de hogere temperaturen is er nu al 40 procent minder zee-ijs voor de westkust van Antarctica dan 26 jaar geleden. De diepvriezer van onze planeet telt nu zowat 6.000 broedparen maar als de klimaatmodellen van de VN het bij het rechte eind hebben, is er tegen 2010 plaats voor amper 400 broedparen. De onderzoekers ramen de mogelijkheid dat de keizerspinguïn tegen 2100 met uitsterven bedreigd wordt op bijna 40 procent. Bovendien zijn door de warmere winters sommige kolonies van de keizerspinguïn de afgelopen vijftig jaar al met de helft uitgedund. Als de unieke soort het hoofd boven water wil houden zit er niks anders op dan vroeger naar de broedkolonie te trekken en vroeger hun eieren te leggen.

"De voedselketen op Antarctica en dus het overleven van pinguïns en tal van andere soorten, is onlosmakelijk verbonden met de toekomst van het zee-ijs", benadrukt Johan van de Gronden van het Nederlandse Wereld Natuur Fonds.

Naast de keizerspinguïn hebben ook de stormband- ,ezels- en Adéliepinguïns te lijden onder de klimaatveranderingen. Hoe hoger de wintertemperatuur, hoe minder zee-ijs en hoe minder krill, het belangrijkste voedsel van de stormbandpinguïn. Aan de noordkust van het Antarctica namen de populaties Adéliepinguïns de laatste 25 jaar met 65 procent af. Hun voedsel werd niet alleen schaarser door het smeltende zee-ijs, ook de ezels- en stormbandpinguïns kwamen zich in het gebied vestigen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234