Vrijdag 20/05/2022

Keizersnee verovert ons land

BRUSSEL l Het aantal bevallingen via keizersnede is tussen 1988 en 2004 verdubbeld. Beviel destijds een op de tien vrouwen op die manier, dan is dat nu een op de vijf. Dat kost aanzienlijk veel geld, stelt het Intermutualistisch Agentschap (IMA), waartoe zeven ziekenfondsen behoren.

In 1988 beviel 11,5 procent van de Belgische vrouwen via keizersnede, in 2004 al 18,45 procent. Het is een evolutie die zich ook in andere westerse landen voordoet, maar desalniettemin zorgwekkend, stelt het IMA.

Ten eerste is er de meerkost. "Jaar na jaar komen er 450 keizersneden bij op 110.000 bevallingen", zegt Raf Mertens, diensthoofd onderzoek bij de Christelijke Mutualiteit. "Een keizersnee kost anderhalf keer zoveel als een gewone bevalling." Dat komt neer op een verschil van iets meer dan duizend euro. Voor de patiënt kost het 300 euro meer. "Zeker met het oog op de vergrijzing moeten ziektekosten meer dan ooit goed beheerd worden", zegt Patrick Verertbruggen, adjunct-algemeen secretaris van de Socialistische Mutualiteiten.

Bovendien is het bevallen via keizersnede niet zonder risico's. "Het is nog altijd een operatie," zegt Marleen Temmerman, hoogleraar in de verloskunde-gynaecologie aan de Universiteit Gent, "en die kan gevolgen hebben bij een volgende zwangerschap." Er kunnen bloedingen en complicaties optreden en er kan sprake zijn van een abnormale inplanting van de placenta. Mogelijk vergist men zich van zwangerschapsduur en zien er zo meer prematuurtjes het levenslicht.

Het IMA acht het hoog tijd om te onderzoeken wat de oorzaken zijn van de toename van het aantal keizersneden. Duidelijk is dat verschillende factoren een rol spelen.

Zo stijgt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een kind krijgen. Dat verhoogt de kans op complicaties, waardoor er minder snel voor een natuurlijke bevalling wordt gekozen. Bovendien willen vrouwen steeds meer controle hebben over hun leven en daar hoort ook de zwangerschap bij.

Ook artsen kiezen om meerdere redenen eerder voor een keizersnede. Zo is er de angst aangeklaagd te worden als er iets mis gaat bij een gewone bevalling. Daarnaast probeert men bevallingen meer en meer te plannen om nacht- en weekendwerk te vermijden. Met een keizersnede kan dat, met natuurlijke bevallingen meestal niet. Voorts worden artsen voor keizersneden beter betaald.

(TS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234