Woensdag 23/09/2020

Keihard voor zichzelf, genadeloos voor familie

"Ik vroeg mijn zus om hem niets over mij te vertellen." Jarenlang had Steve Jobs, die na zijn geboorte voor adoptie was afgestaan, met zijn zus gezocht naar zijn biologische vader. Toen zij hem eindelijk opgespoord had, moest hij er niets meer van weten. "Ik had een beetje informatie over hem gekregen en het zinde me niet wat ik gehoord had." Dus besliste hij onmiddellijk dat hij geen enkel contact wou met zijn vader, nu niet en later niet. En zijn vader mocht vooral ook niet weten wie hij was.

Nochtans hadden vader en zoon elkaar dan al ontmoet, al beseften ze dat niet. Abdulfattah Jandali runde jarenlang een restaurant in Silicon Valley. "Zelfs Steve Jobs kwam hier eten. Hij gaf altijd grote fooien", schepte Jandali nog op tegen zijn dochter, zonder te weten dat dat 'zijn' Jobs was. Jandali kwam pas in 2006 te weten wie zijn zoon was. Via een kranteninterview vroeg hij toen aan zijn zoon of ze elkaar niet konden ontmoeten. Steve Jobs gaf geen krimp.

Die vastberadenheid had Jobs al van jongs af aan. Nauwelijks dertien was hij bijvoorbeeld toen hij zijn geloof afzwoer. Reden: hij had stervende kinderen gezien op de cover van Life Magazine. Jobs vroeg de schoolpriester of God wist wat met die kinderen zou gebeuren. Het antwoord zinde hem niet en dus kapte hij meteen met de kerk.

Voedselpakketten voor zijn dochter

"Sommige delen van zijn leven zijn extreem messy." Laurene Powell, de vrouw met wie Jobs in 1991 in het huwelijk trad, wist dat ze niet met de meest makkelijke man het bed deelde. Een man die ook op privévlak keihard kon zijn en vreemde beslissingen nam. Powell gaf biograaf Isaacson dan ook de raad die minder mooie kantjes niet te vergeten. "Hij is goed in spinnen, maar hij heeft een opmerkelijk verhaal. Ik zou willen dat je dat verhaal waarheidsgetrouw vertelt."

Een van die minder mooie episodes in het leven van de Appletopman gaat over Lisa, zijn eerste dochter uit een relatie met Chrisann Brennan. Terwijl Jobs als geen ander wist wat het betekent om je biologische vader of moeder niet te kennen, weigerde hij jarenlang elk contact met Lisa. Brennan moest zelfs op voedselpakketten beroep doen om te kunnen overleven. Jobs erkende Lisa pas vele jaren later en toen ze ze 14 was, trok ze in bij hem en zijn vrouw. Maar ook nadien bleven Steve Jobs en Lisa een moeilijke relatie hebben. Bij grote ruzies deinsde Jobs er zelfs niet voor terug Lisa geen geld meer te geven, waardoor ze moest lenen om haar opleiding aan Harvard te kunnen betalen.

Door het vuur voor hun vader

"Ik wil dat mijn kinderen mij kennen." Het klinkt zielig, maar het is wel een van de belangrijkste redenen waarom Jobs aan Isaacson vroeg om zijn biografie te schrijven. "Ik was er niet altijd voor hen en ik wilde dat ze zouden weten waarom dat was, dat ze zouden begrijpen wat ik deed." En dat was van Apple het innoverende bedrijf maken dat het nu is.

Het gebrek aan tijd voor zijn kinderen betekent niet dat ze niet voor hun vader door het vuur zouden gaan. Voor zijn dochters - naast Lisa heeft hij er nog twee - was hij een meer afstandelijke vader, maar ook zij wilden graag met Isaacson spreken over wat hij voor hen betekende. Maar vooral zijn zoon Reed liep erg hoog op met zijn papa, zegt Isaacson. "Reed aanbad hem. Toen ik pas aan het boek begonnen was, nam hij me mee voor een wandeling, net zoals zijn vader zou gedaan hebben. Hij zei me: 'Ik weet dat er veel verhalen over mijn vader de ronde doen waarin hij hard en brutaal is. Maar ik wil dat je weet dat hij echt om de producten gaf en dat hij dat niet deed om veel geld te verdienen of als groot zakenman erkend te worden." De strijd die Steve Jobs tegen kanker moest voeren, zette Reed Jobs aan om oncologie te gaan studeren.

Dieet van wortelsalade

"Hij weet precies hoe je iemand efficiënt en doeltreffend pijn kan doen. En hij doet dat ook." Jonathan Ive, de man die verantwoordelijk is voor het ontwerp van alle Appleproducten, weet als geen ander hoe meedogenloos Jobs kon zijn. Ive mag dan al de echte troonopvolger van Jobs zijn, ook hij moest met de kuren van zijn baas leven. Al hadden die woede-uitbarstingen van de Applestichter volgens Ive wel een functie. "Iemand pijn doen is zijn manier om een catharsis te veroorzaken. En hij denkt dat hij de vrijheid en de toestemming heeft om dat te doen. Jobs is ervan overtuigd dat de normale regels van sociaal handelen niet op hem van toepassing zijn."

Maar Jobs was niet alleen hard voor zijn naasten. Hij zette zichzelf ook op de strafbank, wat vaak tot uiting kwam in zijn bizarre diëten. Zo at hij soms wekenlang alleen maar wortelsalade of appels, ook nadat er al kanker bij hem was vastgesteld. Maar op die manier dacht hij iets te kunnen realiseren, zegt zijn dochter Lisa. "Hij was ervan overtuigd dat grote oogsten voortspruiten uit dorre gronden, dat plezier het resultaat is van onthouding."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234