Maandag 23/11/2020

Molenbeek

Keert Molenbeek terug naar de tijd van Moureaux?

Catherine Moureaux (l.) met een van haar PS-militanten in Molenbeek. ‘Met uw vader hadden we het goed’, hoort ze hier wel vaker.Beeld thomas legreve

Terwijl de zittende MR-burgemeester Françoise Schepmans (MR) gesprekken aanknoopt in het park, rent haar uitdager van hot naar her, gesteund door tientallen militanten. "Dit is de oorlogsmachine van de PS, en ik ben hun generaal", zegt Catherine Moureaux (PS).   

"'Veel moed' en 'maak je geen zorgen', dat zijn de twee zinnen die ik het meest hoor", zegt Catherine Moureaux, de lijsttrekker van PS/sp.a in Sint-Jans-Molenbeek. "Deze ochtend staan onze militanten paraat aan zeven verschillende supermarkten. Per wijk hebben we een folder met specifieke voorstellen. En deze namiddag doen we huisbezoeken."

Er is ook een brochure van vijftig pagina's voor heel Molenbeek, met 97.000 inwoners net buiten de top tien van grootste gemeentes van België. De beruchte oorlogsmachine van de PS, dat is de combinatie van de intellectuele onderbouwing van het studiecentrum – het Institut Emile Vandervelde – en het enthousiaste engagement van de militanten op straat.

"Ik ben hun generaal, maar dan wel een generaal van de vrede", lacht Moureaux. De strijd is hevig in Molenbeek. In 2012 haalden de socialisten zestien zetels, één zetel meer dan MR/Open Vld. Maar wat volgde, was de lokale variant van een shakespeariaans drama.

De nacht na de verkiezingen dacht vader Philippe Moureaux (PS), tot dan al twintig jaar burgemeester, dat hij een akkoord had gesloten met de christen-democraten en de groenen. Maar vierentwintig uur later hadden ze hem ingeruild voor Françoise Schepmans van MR. De reden lag voor de hand. Met amper een handvol zetels kregen de christendemocraten en groenen elk drie schepenen, evenveel als MR/Open Vld. 

Cliëntelisme

Catherine Moureaux verhuisde in 2015 naar Molenbeek met één missie: 'De kiezer mag zich in 2018 niet opnieuw bedrogen voelen.' En daar wil ze nu alles aan doen. Tegelijk zegt ze ook dat ze het anders wil aanpakken dan haar vader, die bij veel mensen symbool staat voor laksheid tegenover de burger en autoritarisme in de gemeenteraad. 

"Hij verdeelde mensen meer, ik brengen mensen samen", zegt Moureaux. En wat met het imago van cliëntelisme dat aan haar vader kleeft? "Geen commentaar. Verkiezingstaal van de concurrentie."

Catherine Moureaux (PS)Beeld thomas legreve

Bij een tussenstop aan een Lidl-supermarkt klampt een werkloze vrouw haar aan. Ze had een job gevonden op een school, maar die legde haar op om de hoofddoek uit te doen. 

"Zoiets regel ik liever rustig tijdens mijn wekelijks spreekuur op kantoor", zegt Moureaux. "Dit is een delicaat onderwerp en ik wil eerst weten wat er exact is gebeurd."

's Middags verzamelen de PS-kandidaten en militanten aan metrostation Beekkant. In groepjes van twee gaan ze van deur tot deur in de sociale woonblokken. Mensen klagen over vocht in de muren en defecte liften. 

Op de bovenste verdieping doet een moeder met drie kinderen open. Haar oudste zoon is veertien jaar en heeft een zware vorm van autisme. Bij een woedeaanval opent hij soms de ramen en dat schept gevaarlijke situaties. 

"Op het gelijkvloers stond een flat leeg, dus ik had gevraagd of ik mocht verhuizen, maar dat bleek zelfs niet bespreekbaar", zegt Nawal Mokataa. "In de tijd van uw vader zou dat niet waar geweest zijn. Ik vraag niet dat een partij zomaar doet wat je vraagt, maar een beetje menselijkheid mag toch? Met uw papa zaten we goed."

Catherine Moureaux op huisbezoek bij Nawal MokataaBeeld thomas legreve

Nostalgici

Om de hoek, in het Marie-Josépark, voert burgemeester Schepmans campagne. Geen hordes militanten hier, maar een aantal kandidaten van haar burgemeesterlijst. Schepmans komt op met een lijst van politici van MR en Open Vld, aangevuld met bekende inwoners zoals Mohamed El Bachiri, die zijn echtgenote verloor bij de aanslagen en het boek Een jihad van liefde schreef. 

Ook Schepmans heeft elke week een moment waarop ze burgers ontvangt, maar er staan geen lange rijen wachtenden zoals onder haar voorganger.

"Er zijn zeker nostalgici in Molenbeek, en Catherine Moureaux zou een terugkeer naar het verleden zijn", zegt Schepmans. 

Zittend burgemeester Françoise Schepmans (LB/MR): "Er zijn zeker nostalgici in Molenbeek, en Catherine Moureaux zou een terugkeer naar het verleden zijn."Beeld thomas legreve

Ze heeft Molenbeek kalm en vastberaden door een turbulente periode geleid. De klopjacht op Salah Abdeslam, het kanaalplan van minister Jambon (N-VA), de huiszoekingen enzovoort. 

"Facho", roept een jonge vrouw in het park. Sommige kiezers vinden de MR-deelname aan de federale regering met N-VA een vorm van collaboratie.

Françoise Schepmans (MR) in actie in Molenbeek.Beeld thomas legreve

Toch lijkt dat alles maar een kleine rol te spelen bij deze verkiezingen. PS/sp.a snijdt het amper aan in de gesprekken. 

"De Molenbekenaar is het beu dat het altijd over terrorisme gaat", zegt Moureaux. En dus heeft PS het over veiligheid, netheid en onderwijs, de drie thema's die ook Schepmans naar voren schuift. 

Tussen Groen en Ecolo botert het niet langer in Molenbeek en cdH is niet in de winning mood. Als beide dames winnen, is een paarse coalitie niet uitgesloten. "Maar ik geef absoluut de voorkeur aan de huidige coalitie", zegt Schepmans. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234