Zondag 11/04/2021

Reportage

"Keep calm, en zet De Wever te kakken"

null Beeld © ERIC DE MILDT
Beeld © ERIC DE MILDT

Bijna duizend dokwerkers hebben de Antwerpse haven platgelegd. Een grote meerderheid maakte er een soms heerlijk wansmakelijk feestje van, een kleine minderheid zorgde voor een grimmige finale. Een verslag door de ogen van mensen van goede wil.

Voor dokwerker Ronny Van Gansen (53) begint een gewone werkdag om zes uur aan het aanwervingslokaal voor havenarbeiders in Antwerpen, kortweg 'het Kot'. Maar vandaag is geen gewone werkdag. Samen met bijna duizend andere dokwerkers wil Ronny de haven platleggen. Om die klus te klaren, is hij nog een uurtje vroeger naar het Kot gekomen. En heeft hij een vooroorlogse Stahlhelm op zijn hoofd gezet. "Klaar voor de strijd", toetert hij. Zijn stoutejongenslach verraadt zijn ware motieven. Als het van Ronny Van Gansen afhangt, dan komt er vandaag geen geweld. "Daar gaan we niets mee bereiken."

Terwijl de eerste paletten in de fik gaan, arriveert Bob Baete (36), Ronny's collega en kameraad. Samen banen ze zich een weg naar kaainummer 470, de eerste van vier piketten. Hoewel het nog donker is, hebben aan 'de 470' al minstens honderd dokwerkers postgevat. In afwachting van die ene werkwillige die met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet zal komen, drinken ze koffie en bier. En smijten ze met boemekes. Veel boemekes. Een ervan knalt zo luid dat zelfs de stevigste dokwerker van het pak moet toegeven dat zijn broek "efkes wapperde". Bob Baete is ook onder de indruk. "Amai mijne frak", zegt hij. "Ik denk dat De Wever nu wel wakker is."

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Janetten

Bart De Wever (N-VA). Het zal niet de laatste keer zijn dat die naam vandaag valt. Baete heeft het niet zo op de burgemeester van Antwerpen begrepen. "Nog voor er enig overleg met de vakbonden was, zei hij al dat hij voor de staking in Antwerpen het zware geschut zou bovenhalen. Zo heeft hij onze mensen alleen maar opgehitst." Een collega van Baete weet dat veel dokwerkers tot voor kort 'vriendjes van De Wever' waren. "Maar ik denk niet dat hij hier vandaag nog veel vriendjes heeft. Ondertussen hebben ze begrepen dat De Wever nog blauwer is dan de hele Open Vld. En dat hij in de eerste plaats vriendjes is met 'den Huts' (Fernand Huts, baas van Katoen Natie, JDP)."

Of dat betekent dat we vandaag geweld gaan zien? Baete zegt dat hij gisteravond nog een boodschap op facebook heeft gezet. 'Keep calm, en zet De Wever te kakken.'

Kalm blijven dus, en aantonen dat De Wever overspannen heeft gereageerd. Dat is ook wat de délégués van ACV en ABVV/BTB hier proberen te doen. Maar makkelijk is dat soms niet. "Wij zijn een harde, maar onwaarschijnlijk solidaire groep", zegt Rik Lubben van de BTB. "Dat trekt ook mensen aan die niets met onze strijd te maken hebben, en alleen maar naar ons komen om te knokken. Dan krijg je toestanden als in Brussel. Niet goed te keuren, maar laat ons niet overdrijven. Ik werk hier al meer dan veertig jaar. Ik heb andere dingen gezien. Onze wereld is minder hard dan vroeger. Ik heb nog geweten dat sommige dokwerkers plots handschoenen begonnen te dragen, en dat die door de oude garde voor janetten werden uitgescholden."

Iets na negen uur, aan de poorten van de Katoen Natie van Fernand Huts, hangt de sfeer van een stevig hardrockfestival. Veel ruw volk, hels lawaai, hectoliters bier, en af en toe een bloot gat. Meer dan een aanslag op de goede smaak is hier niet te noteren, en zo hebben blijkbaar ook de media het gezien. Terwijl we onderweg zijn naar alweer een ander piket, krijgt Bob Baete een sms. Het bericht komt van zijn vader, ooit nationaal secretaris van de BTB. "Berichtgeving Radio 2 is positief", meldt vader Baete. "Proficiat. Houden zo."

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Serieuze actie

Het compliment doet iets met de zoon. "Ik denk dat mijn vader trots is dat ik zijn strijd vandaag voortzet. Ook al ben ik lang niet zo geëngageerd als hij ooit was. Voor mij gaat mijn gezin nog altijd voor. Maar wat er nu gebeurt, dat kan ik niet laten passeren. Wie wel, eigenlijk? Ik begrijp niet waarom niet veel meer mensen kwaad zijn. De beslissingen van deze regering raken bijna iedereen. Wij dokwerkers zijn toch niet de enige die langer zullen moeten werken, een indexsprong moeten slikken en ons ook nog eens de vraag moeten stellen of onze zoon of dochter nog kan studeren?"

Vragen over verhoogd inschrijvingsgeld zijn ondertussen duidelijk niet aan de orde bij een 'harde kern'. Hoewel de vakbonden hadden opgeroepen om de acties te beperken tot de vier piketten, is een honderdtal dokwerkers naar de cafés om en rond het Kot getrokken. Een stevige minderheid acht de tijd rijp voor 'serieuze' actie, en trekt naar het kruispunt met de Italiëlei.

Wat gevreesd werd, dreigt ook te gebeuren. Ze krijgen het gezelschap van mannen die duidelijk niet gekomen zijn om zich tegen verhoogd inschrijvingsgeld te verzetten. Er sneuvelt een ruit, vier relschoppers worden meteen opgepakt. Een twintigtal dokwerkers en 'sympathisanten' probeert vervolgens tot drie keer toe het kruispunt te bezetten. Enkele vakbondsafgevaardigden proberen erger te voorkomen. Hoe los je zoiets ook op? "Als die gasten zelf niet zien dat deze acties compleet dwaas zijn," zegt Baete, "dan gaan onze délégués dat ook niet aan hun verstand kunnen brengen."

Even wordt de sfeer grimmig. Een dokwerker voorspelt dat een gewelddadige confrontatie niet meer veraf is. "Als ze één flik zien, dan zijn ze vertrokken", zegt hij. Maar die ene flik komt niet. En ook geen tweede. "Ze zijn slimmer dan ik dacht", besluit Baete, en hij vertrekt. Niet veel later volgt ook Ronny, inmiddels zonder Stahlhelm, zijn voorbeeld. Een lange middag van bezopen hooliganisme blijft hen bespaard.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234