Donderdag 23/03/2023

Update

KBVB veroordeeld voor horrorcamping

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) is door de Brusselse correctionele rechtbank veroordeeld tot een geldboete van 3000 euro. Partner Sun Reizen moet eenzelfde boete betalen. Oranjecamping werd vrijgesproken.

Wouter Hertogs

Tijdens het WK van 2014 in Brazilië had de KBVB een luxecamping, genaamd DeVillage georganiseerd voor Belgische fans. Deze 'luxecamping' bleek echter al snel een horrorcamping te zijn. "Wij hadden 660 euro per nacht betaald voor vier personen, in een zogenaamde luxe-tent met echte bedden", zegt supporter Raf Criel. "Er was ons wifi beloofd, een luxe-strand, beveiliging, ontbijt en avondmaal van topkwaliteit. Ter plekke bleek er één router voor het hele terrein, waren er twee wc's en drie douches voor 400 supporters, in slechte staat en zonder warm water. De elektriciteit was zo onveilig als het maar kon en de zogenaamde luxe-tenten stonden onder een metalen dak dat door vier volledig doorgeroeste palen ondersteund werd. De zogenaamde beveiliging hebben we betrapt terwijl ze uit tenten van supporters aan het stelen was", getuigde een supporter eerder op het proces.

De rechtbank oordeelde dat de KBVB en Sun Reizen hiervoor verantwoordelijk waren. "De KBVB heeft de reispaketten aangeboden en verkocht. Ze hebben dit echter op een zeer amateuristische en lichtzinnige wijze aangepakt. Zo hadden ze zelfs geen overeenkomsten met hun partners en werkten ze op blind vertrouwen. Deze lichtzinnigheid is niet in overeenstemming met de zorgvuldigheid die men had mogen verwachten. Men had correcte inspanningen moeten leveren om het beloofde te realiseren. Dit is niet gebeurd. Op geen enkel vlak zijn de beloofde standaarden bereikt, niet op het vlak van wifi, eten, overnachtingen en ook niet op het gebied van veiligheidsgevoel." Naast de boete moeten ze nu al 12 000 euro betalen aan 3 gedupeerde supporters. De schadevergoeding die aan Test Aankoop, dat 200 getroffen supporters vertegenwoordigt, moet betaald worden wordt op een latere datum bepaald. Ook volgt er nog een burgerlijk proces over de zaak.

Morele schadevergoeding

Test-Aankoop gaat snel een nieuwe procedure starten voor de correctionele rechtbank nu de Belgische voetbalbond en Sun Reizen veroordeeld zijn. Voor de 206 gedupeerden bij Test-Aankoop, wil de consumentenorganisatie ook de gemaakte kosten terugkrijgen. Het zou in totaal om ongeveer 500.000 euro gaan. En T-A wil bijkomend een morele schadevergoeding.

Drie supporters kregen van de rechtbank reeds een schadevergoeding van ongeveer 12.000 euro. Volgens T-A hadden zij immers hun kosten reeds opgelijst, zegt woordvoerder Simon November. Voor de 206 gedupeerde supporters moet de geleden schade nog exact begroot worden. Bij een nieuwe zitting voor de strafrechter zal T-A die kosten dan als schadevergoeding eisen. "Voor de 206 mensen zitten we zeker aan ongeveer 500.000 euro in totaal", verduidelijkt woordvoerder Simon November. Daar moet dan nog de morele schadevergoeding bijkomen. Die bedraagt 350 euro bij de drie andere supporters. Mogelijk zal T-A meer morele schadevergoeding vragen.

Test-Aankoop was ook een burgerlijke procedure opgestart voor een schadevergoeding, met pleidooien in januari. In het licht van de strafzaak zal de consumentenorganisatie bekijken of die procedure nog de moeite is.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234