Zondag 25/10/2020

Update

KBVB kan competitie in tweede klasse staken, maar doet dat niet

Beeld BELGA

Gisteren besliste de Geschillencommissie dat tweedeklasser White Star Brussel er twee punten bijkreeg waardoor de Brusselaars over leider Eupen en Antwerp naar de eerste plaats wippen. Vandaag lijkt er toch nog een waterkans dat die beslissing weer ongedaan wordt gemaakt. Jorgen Van Laer, advocaat van de Antwerpse supportersvereniging Act as One, vertelde dat tegen ATV: "De secretaris-generaal van de voetbalbond kan het 'injunctierecht' inroepen om de uitspraak van WS Brussel te herzien." Al lijkt dat ijdele hoop, want de voetbalbond is niet van plan om het injunctierecht te gebruiken.

In de huidige situatie is het inroepen van het injuctierecht echter geen optie, laat Guy Craybex van het Uitvoerend Comité weten. "Anders zou de soap nóg groter worden", klinkt het. "Wat mij betreft is dat geen oplossing. Morgen komt de Raad van Bestuur samen in Brussel, maar een competitiestaking staat niet op de agenda. En geloof me: het thema zal ook niet ter sprake komen."

Precedenten
Jorgen Van Laer kreeg het vonnis van de Geschillencommissie in handen van Antwerp en ondekte meteen enkele fouten. Er is namelijk een precedent uit 2013 toen er een gelijkaardig geschil was tussen Oudenaarde en Woluwe (dat nu WS Brussel heet). "Een speler van Woluwe was niet speelgerechtigd waarop Oudenaarde in beroep ging. De Geschillencommissie kende aanvankelijk de extra punten toe aan Oudenaarde, maar Heist werd daardoor benadeeld en ging in derdenverzet. Het BAS besliste daarna dat er wel punten mogen worden afgetrokken bij een club die in de fout gaat, maar dat er niet zomaar punten mogen bijgegeven worden aan de tegenstrever. Waarom de Geschillencommissie nu dan een andere beslissing neemt die tegen het BAS in gaat, dat begrijp ik werkelijk niet."

Van Laer haalt ook een tweede precedent aan. "In het verleden heeft Union aangetoond dat de voetbalbond zelf nalatig was omtrent de communicatie of een speler wel of niet speelgerechtigd was. Toen heeft de KBVB en de Geschillencommissie Union gelijkgegeven en hebben ze de punten niet afgetrokken. Dat spreekt duidelijk in het voordeel van Antwerp, want ook hier heerste geruime tijd onduidelijkheid of Rentmeister (de speler in kwestie) al dan niet mocht spelen (aanvankelijk mocht hij wel spelen waarna de KBVB die beslissing ongedaan maakte na een klacht van de FIFA, red.)."

Injunctierecht
Ook Gérard Linard, secretaris-generaal van de KBVB, kan zelf nog ingrijpen. "Omdat er competitieverstoring dreigt, kan hij het speciaal injunctierecht inroepen. Je kan de schande en de blamage, die deze situatie veroorzaakt zo laat op het seizoen, niet zomaar laten passeren. Gebruik het injunctierecht en haal de fouten uit deze rechtspraak", aldus Van Laer. Maar daar wil de voetbalbond dus niets over weten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234