Maandag 24/02/2020

Banken

KBC schrapt 1.400 jobs in België

Een KBC kantoorBeeld BELGAIMAGE

Bij KBC verdwijnen de komende drie jaar 1.400 banen in België. Dat meldt de bankverzekeraar in een persbericht. Er zouden geen gedwongen ontslagen vallen.

Op de bijzondere ondernemingsraad van deze ochtend kreeg het personeel bij bankverzekeraar KBC te horen dat er de komende drie jaar 1.400 banen in België worden geschrapt. De bank wil zich zo opmaken voor een meer wendbare toekomst. KBC heeft zo’n 15.000 werknemers in ons land. De bankverzekeraar zet ook de contracten met 400 externe contractuelen stop. Er is wel geen verplicht collectief ontslag of vertrekplan voorzien of nodig, aldus nog de bank.

De jobs verdwijnen zowel op het hoofdkantoor, als in de ondersteunende diensten, alsook in het kantorennet. De vermindering zal volgens KBC volledig worden opgevangen door een natuurlijke uitstroom (pensioen, natuurlijk verloop, ...). Dat leverde de afgelopen jaren meer dan 500 voltijdse equivalenten per jaar aan afvloeiingen. Een deel, zo’n 300 banen, verschuiven en worden ondergebracht in de interne shared service centers van KBC in Brno (Tsjechië) en Varna (Bulgarije).

Die aankondiging is het resultaat van een “efficiëntie­oefening” die midden mei werd aangekondigd. Het bedrijf liet toen weten “wendbaar” te willen blijven en zo “beter en gepaster te kunnen inspelen op de veranderende en toenemende verwachtingen van klanten en van de maatschappij”. Daarbij werd al geschrapt in het aantal managementfuncties, waarbij zo’n 15 managers verdwenen.

De huidige herstructurering gaat deze maand al van start, maar voor de concrete uitvoering en de impact op de individuele personeelsleden zal het wel nog even wachten zijn, meldt KBC. De veranderingen omvatten verhuizingen van afdelingen, entiteiten en medewerkers. Dat zal op de betrokken afdelingen zowel leiden tot verschuivingen als ontslagen en bijkomende functies.

KBC-CEO Johan Thijs.Beeld BELGA

De vakbonden bij KBC zitten met “gemengde gevoelens” na de aankondiging van de directie. “Enerzijds is het positief dat er geen sprake is van naakte ontslagen”, zegt Dirk De Backere van ACV Puls. “Bijkomend wordt er ook zwaar geïnvesteerd in opleidings- en omscholingsprogramma’s. Maar anderzijds kan je er niet onderuit dat er een beduidende impact is op het personeel. We spreken over 1.400 mensen, en zelfs 1.800 als je de externe contracten erbij telt die niet vervangen worden. We maken ons zorgen over de toenemende werkdruk voor de mensen die overblijven.”

Jan Steenwinckel van ABVV denkt er ook zo over. “Uiteraard zijn we verheugd dat er geen naakte ontslagen vallen. Er deden nogal wat wilde verhalen de ronde de laatste weken. De onrust was heel groot en die is voor een stuk weggenomen”, zegt hij. “Veel medewerkers hebben geen boodschap aan het feit dat er geen naakte ontslagen vallen, maar ze willen weten wat er met hun job gaat gebeuren.” De Backere wil de uitvoering van de reorganisatie dan ook nauwgezet opvolgen en bewaken via de geëigende overlegorganen. “Het is essentieel dat deze reorganisatie – hoe contradictorisch dit op zich ook klinkt – verloopt binnen een kader van werkzekerheid voor alle huidige medewerkers.”

‘Nieuw evenwicht’

Banken zijn vandaag voortdurend op zoek naar het goede evenwicht tussen hun traditionele diensten in de kantoren en een goede digitale dienstverlening. Almaar meer mensen handelen het leeuwendeel van hun bankverrichtingen af via internet of via hun smartphone.

Banken moeten tevens wendbaarder en sneller worden als ze de nieuwe uitdagers op hun terrein willen counteren. Spelers als Google, Amazon, Facebook of Apple tonen steeds vaker interesse om delen van het betaalverkeer op zich te nemen. Die druk zal enkel toenemen. Ook nieuwe uitdagers, de zogeheten fintech, knabbelen aan het huidige model.

De sector moet bijgevolg sneller en efficiënter anticiperen, heet het. Met snellere responstijden op vragen van klanten, en het invoeren van nieuwe innovaties. Klanten schakelen ook steeds vaker en sneller over op het zogeheten app-bankieren, waardoor het bakstenen kantorennet een onnodig duur instrument zijn.

En dan is er nog het huidige verdienmodel dat onder druk staat door het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente langer laag te houden. Het maakt dat de inkomsten uit het reguliere model steeds verder afkalven. KBC België, dat tekent voor bijna de helft van de groepswinst, zag de nettowinst in de eerste jaarhelft met 17 procent terugvallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234