Dinsdag 18/05/2021

KBC is Dexia niet: de stevige verankering van een aandeelhouderssyndicaat

Ratingagentschap Moody's verlaagde gisteren de 'outlook' van de kredietscore van KBC Groep van stabiel naar negatief, de dreiging van een ratingverlaging neemt dus toe. Maar de vergelijking met Dexia gaat niet op. Naast het business-model verschilt ook de aandeelhoudersstructuur totaal.

De free float van KBC, de vrij verhandelbare aandelen, bedraagt 40,8 procent. De rest van de groep zit achter slot bij een syndicaat van aandeelhouders die in samenspraak optreden. Boegbeeld van dat syndicaat is de discrete ondernemer Philippe Vlerick. De vraag is of en hoe die aandeelhouders de jongste storm rond KBC zullen doorstaan. In 2008 werden ze al eens getest door de markt, bij de eerste bankencrisis, maar het model hield stand. "We zijn veel meer dan onze onderlinge juridische akkoorden. Wat ons bindt, is onze onderliggende visie over dit bedrijf. We zijn aandeel-houders, geen aandelen-traders", zei Philippe Vlerick daarover in een zeldzaam interview. Gisteren was hij in het buitenland, maar via de telefoon zei hij dat het vooral zaak is dat Europa en de eigen regering orde op zaken stellen. "Er moeten nagels met koppen worden geslagen, dan zal de beurskoers wel weer herstellen", klonk het rustig. Door de lange staat van dienst van die aandeelhouders hebben ze in het verleden al verschillende keren de rijpe vruchten geplukt van hun aandelen, in de vorm van een royaal dividend. Ze hebben echter ook hun deel van de crisis meegemaakt. Bovendien waren tal van deze families aandeelhouders bij Fortis, waarbij ze fors verloren, en zijn ze als aandeelhouder van verschillende bedrijven vaak ook door de economische crisis geraakt. Wie zijn die mensen?

KBC Ancora / Cera

Die twee spilholdings, die terug gaan tot de Almanij Groep, zijn aan elkaar gelinkt. Samen controleren ze bijna 30 procent van KBC. Gedelegeerd bestuurder is Franky Depickere, die al aangaf dat ze hun aandelen nooit zullen verkopen. Het probleem is wel dat ze door de aanhoudende koersdaling van KBC latente minwaarden boeken. Daarom onderzoekt Cera of een staatswaarborg voor zijn coöperanten een mogelijkheid is. De vraag luidt wanneer het kritieke moment bereikt zal zijn. Als het aandeel zakt tot 7 euro, dan bereikt KBC Ancora de drempel van meer schulden dan activa op haar balans. Geen opbeurend vooruitzicht.

MRBB

De holding boven de Boerenbond bezit ruim 46.000 aandelen van KBC en heeft daarmee 12,9 procent in handen. Van alle vaste aandeelhouders staat deze er het beste voor. De MRBB zit op een berg cash, en heeft een eigen vermogen van zowat 2 miljard euro. De Boerenbond kan desgewenst een grotere rol gaan spelen binnen het aandeelhouderssyndicaat. Dat zou de interne machtsverhoudingen natuurlijk wel door elkaar schudden, en het is nog maar de vraag of die appetijt er is. Zowel bij de MRBB, als bij de andere aandeelhouders.

Andere Vaste Aandeelhouders

Dat is de ietwat cryptische naam waaronder een rist prominente families opereren. Samen hebben zij 11 procent van KBC in handen. De onderliggende verhoudingen zijn niet bekend, en omdat ze vaak via allerlei (buitenlandse) constructies en vennootschappen zijn vertegenwoordigd, zijn deze ook moeilijk te achterhalen. De bekendste namen zijn: de familie Collin, die fortuin maakte met het voedingsconcern Imperial Products en de familie Bostoen-Vande Vyvere. Die laatste heeft belangen in de vastgoedsector via onder meer Matexi. De familie Vande Vyvere is ook nauw verwant met de veevoedersfamilie Vanden Avenne. Die tak, rond stamvader Walter Vanden Avenne, is via het huwelijk van zijn zonen Patrick en Harold met de dochters Vlerick aanwezig in de aandeelhouderskern. De legendarische ondernemer-politicus André Vlerick was gehuwd met de dochter van Kredietbank-stichter Gustave Sap. Uiteraard is er ook de familie van de legendarische Piet Van Waeyenberge (zuivelproducten). Frank Donck, (voorzitter van Telenet) heeft dan weer belangen in de investeringsmaatschappij 3D. De familie Leysen, van huidig KBC-voorzitter Thomas Leysen, is ook een van die vaste waarden. Minder bekende namen zijn de familie Van Gorp (kunststoffengroep Ravago), veevoederfamilie Debaillie, en de familie Santens. Voorts zijn er ook de Franstalige familie du Monceau de Bergendael-Vaxelaire (van warenhuisketen GIB), de families Sabbe (ex-Prado), Merckx (bekend van Vitaya en VTM), Vermeersch (Auberge du Pêcheur) en de familie Janssen van het geneesmiddelenconcern Janssen Pharmaceutica. De Nederlandse stichting Amici Almae Matris, van de KU Leuven, is een buitenbeentje.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234