Vrijdag 19/04/2019

economie

KBC gaat voor grote digitale sprong voorwaarts en investeert 1,5 miljard euro

KBC wil tot eind 2020 bijkomend 1,5 miljard euro investeren in digitale transformatie. Dat kondigde de Belgische bankverzekeraar woensdag aan op zijn investor day in Dublin. Het gaat om een grote sprong voorwaarts, want in 2014 lag het meerjareninvesteringsbedrag op 500 miljoen euro. 

KBC-topman Johan Thijs Beeld BELGA

KBC-topman Johan Thijs verwijst naar het veranderende gedrag van de klant, op slechts enkele jaren tijd. "We willen de verwachtingen van de klant overtreffen en de referentie worden", treedt Chief Innovation Officer Erik Luts hem bij.

De klemtoon op "digital first" betekent niet "digital only". KBC zal haar bankverzekeringsproducten blijven aanbieden via de verschillende kanalen, zoals bankkantoren of het contactcenter. Maar de digitale toepassingen moeten vooral het menselijk contact ondersteunen, klonk het. Concreet: in een gesprek met een bankagent kan bijvoorbeeld een "robo-adviser" gebruikt worden, die op basis van algoritmen beleggingsadvies verleent. De doelstelling is om tegen 2020 80 procent van de contacten met de klant geheel of gedeeltelijk digitaal te laten verlopen.

De digitalisering zal niet enkel gelden voor contacten met de klant, maar ook voor interne processen, de zogenaamde backoffice. "Sneller en eenvoudiger, dat is de bedoeling", aldus Luts. Bij KBC Ireland duurt het bijvoorbeeld slechts drie uur voor een woonkrediet is goedgekeurd; een persoonlijke lening zelfs één uur. Een ander voorbeeld: het gebruik van artificiële intelligentie om schade in een woning of aan een auto te vergelijken met de bepalingen in het verzekeringscontract.

Binnen de KBC groep zullen ideeën rond digitalisering worden uitgewisseld en toepassingen gekopieerd. Zo maakt de KBC-verzekeringsdochter in Bulgarije gebruik van drones om landbouwschade op te meten. "Deze dronetechnologie kan hier bijvoorbeeld gebruikt worden om schade aan zonnepanelen of schade bij brand op te meten", illustreerde Luts. In Slovakije gebruikt men dan weer een unieke scanner om facturen automatisch om te zetten in een betaalopdracht.

Ook samenwerking met derden, zoals fintechbedrijven, wordt niet uitgesloten. Het IT-platform van de divisie 'Internationale Markten' krijgt een open architectuur. Voor het Belgische IT-platform is dat voorlopig niet aan de orde: dat is te groot en te complex, luidde het woensdag. KBC verwacht hier een meer gefaseerde aanpak.

Geen grote herstructurering

De digitalisering heeft ook gevolgen voor het personeel, maar een grote herstructurering zoals bij ING staat niet op til, beklemtoonde Luts. "We denken minder personeel nodig te hebben, maar door de leeftijdsstructuur verlaten nu elk jaar 500 à 600 mensen de bank." Hij gelooft ook sterk in omscholing en training, en wijst erop dat KBC zal blijven aanwerven, zeker voor erg gespecialiseerde profielen. "Vraag is veeleer of we op de arbeidsmarkt genoeg mensen zullen vinden."

Het aandeel van KBC ging woensdag op een bepaald moment meer dan 5 procent lager. Dat had dan weer te maken met de prognoses van de bank over haar kapitaalpositie. In het licht van Basel IV en eventuele overnames voorziet KBC in een extra buffer: ze streeft naar een referentiekapitaalpositie van 16,6 procent. Tegelijk bevestigde Johan Thijs dat jaarlijks minstens 50 procent van de geconsolideerde winst naar de aandeelhouders zal stromen. Maar beleggers hadden dus duidelijk op meer gehoopt. "We willen één van de best gekapitaliseerde banken van Europa blijven", hield de topman voet bij stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.