Maandag 03/08/2020

Kazerne te koop om blunder van overheid goed te maken

Turnhout.

Eigen berichtgeving

De bekende kazerne Majoor Blairon in Turnhout, waar vroeger één van de belangrijkste opleidingscentra voor miliciens gevestigd was, moet openbaar worden verkocht. Dat heeft een Turnhoutse rechter beslist. De rechter liet beslag leggen op de leegstaande kazerne omdat de federale overheid weigert een schadevergoeding van veertig miljoen uit te betalen aan de curatoren van het failliete Slachthuis Heylen uit Westerlo. De hele zaak draait rond een omstreden Fonds ter Bestrijding van Dierziekten dat in 1987 door toenmalig landbouwminister Paul De Keersmaeker (CVP) in het leven werd geroepen. Het fonds moest in geval van rampen - zoals varkenspest, runderziekten en BSE - tussenbeide komen om de getroffen boeren te vergoeden. Het fonds werd gespijsd door bijdragen van 100 frank per dier. Die werden betaald door de slachthuizen, maar die rekenden die bedragen door aan de leveranciers die op hun beurt het geld terugvroegen aan de veehouders.

De Europese Commissie tikte België in 1996 al op de vingers omdat het fonds een "verkapte steunmaatregel aan de vleessector" zou zijn. België had de oprichting van het fonds in 1987 moeten melden aan de Commissie en dat was niet gebeurd.

Slachthuis Heylen trok een week voor het faillissement naar de Turnhoutse rechtbank en die gaf de curatoren al op 16 mei van vorig jaar gelijk. Het ministerie van Landbouw werd veroordeeld tot het betalen van veertig miljoen.

Omdat de overheid geen gevolg gaf aan dit vonnis, trokken de curatoren opnieuw naar de rechter en die oordeelde vrijdag dat de staat zeer nalatig is geweest. De rechter liet prompt beslag leggen op de leegstaande kazerne Majoor Blairon, die nog steeds eigendom is van de federale overheid. Die kazerne moet nu door een notaris worden verkocht, zodat Slachthuis Heylen met de opbrengst van de verkoop kan worden vergoed.

Het ministerie van Landbouw denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen. Voor de camera's van de Kempense regionale zender RTV zei minister Pinxten (CVP) zondag dat er ondertussen een regeling getroffen is met de Europese commissie. Bovendien wil Pinxten het Turnhoutse vonnis goed onderzoeken. De minister wil zeker zijn dat de curatoren niet onterecht procedurefouten inroepen.

Toch brengt het vonnis de overheid in een lastig parket. In totaal bevat het fonds zo'n 800 miljoen frank. Heel wat andere gedupeerden hebben naar verluidt al een rechtszaak ingespannen. Wie alvast zeer verveeld zit met deze hele zaak is de Turnhoutse burgemeester Marcel Hendrickx (CVP). Een maand geleden maakte Turnhout zijn intentie bekend om de kazerne Majoor Blairon aan te kopen. Daarvoor werd zelfs een bedrag van 100 miljoen uitgetrokken. Turnhout wil de kazerne gedeeltelijk afbreken en gedeeltelijk inrichten als een Vlaams Innovatiecentrum voor de Grafische Industrie. Ook komt er ruimte voor bewoning en voor kleine KMO's.

De Turnhoutse burgemeester haalde het afgelopen weekend uit naar de rechter die beslag liet leggen op de kazerne. "Dit is pure willekeur, er zijn zoveel overheidsgebouwen die leegstaan en waar niemand plannen mee heeft. Nu dreigt Turnhout het slachtoffer te worden van een zaak waar wij niets mee te maken hebben. Het kazerneproject is zeer belangrijk voor de tewerkstelling in onze stad, maar bij een openbare verkoop dreigen wij uit de boot te vallen."

Karl van den Broeck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234