Donderdag 23/09/2021

FamilieklapKawtar en Samira Ehlalouch

‘Kawtar kan van haar dag genieten terwijl de boel rond haar ontploft is’

Kawtar (l.) en Samira Ehlalouch. Beeld bob van mol
Kawtar (l.) en Samira Ehlalouch.Beeld bob van mol

De oudste is begeleider in de bijzondere jeugdzorg. De jongste copresenteert deze zomer de ochtendshow op MNM. Ze ­groeiden op in Dendermonde in een gezin met vijf broers en zussen. Samira (30) en Kawtar (24) Ehlalouch, zussen.

Samira

“Als kind deelden wij een kamer. Ik was de gestructureerde en Kawtar de chaoot. Uit pure wanhoop ruimde ik haar spullen op. Slechts één taak had ze: het vuilnisbakje leegmaken. En zelfs dat deed ze niet. (lacht) Mijn bed was de enige safe zone, daar mocht ze absoluut niet komen. Mijn ouders zullen gedacht hebben: zo houden ze elkaar in balans. Nog altijd kan Kawtar perfect van haar dag genieten terwijl de boel rond haar ontploft is. Soms zeg ik haar: kom, we gaan samen grote kuis houden. Ja, ik ben perfectionistisch.

“Wij zijn altijd een gezellige familie van babbelaars geweest. Onze band wordt alleen maar sterker naarmate we ouder worden. Het is een hele bende als we samenkomen, want intussen zijn er ook kleinkinderen bij – zelf heb ik een zoontje van net één, Amine. Door corona konden de etentjes bij onze ouders lange tijd niet doorgaan. Kawtar woont nog thuis in Dendermonde, maar zelf bracht ik gedurende dat hele jaar misschien twee keer een deurbezoekje. Pas met het Suikerfeest (12 en 13 mei, red.) kwamen we voor het eerst weer samen, met tien in de tuin. Dat deed deugd, al was het ook wel wennen, opnieuw die drukte. Maar mama heeft gelijk als ze zegt: het zijn die kleine dingen, het samen kunnen eten, waar het om draait.

“Kawtar was altijd een vrolijk kind. Op elke foto van vroeger staat ze met een grote glimlach, het geluk straalt ervanaf. Hoewel ze zes jaar jonger is, speelde ik vaker met haar dan met mijn eigen tweelingzus. Die hing liever voor de tv. Ik heb Kawtar aangeraden om journalistiek te gaan studeren en heb haar altijd gesteund, omdat ik voelde dat het haar op het lijf geschreven is. Ik ben zo trots dat ze het in zo’n korte tijd al zo ver geschopt heeft. Ze heeft intussen ook het nodige zelfvertrouwen ontwikkeld. Dat ze nu grotere kansen krijgt, is de ultieme bevestiging: Kawtar kan het.

“Zelf werk ik in een voorziening van de bijzondere jeugdzorg. Ik ga ook aan huis bij gezinnen in kwetsbare situaties om te adviseren, te begeleiden en te ondersteunen. Soms is er een context van intrafamiliaal geweld, vaak werk ik met jongeren met gedragsstoornissen die zich op school keer op keer in de nesten werken. Dat zorgende zat altijd wel in mij. Al ben ik net als Kawtar ook creatief en wilde ik eigenlijk binnenhuisarchitect worden, of modeontwerpster. Uiteindelijk ben ik voor sociaal werk gegaan. Een keuze die ik gemaakt heb omdat het niet evident is om een job te vinden waar ik mijn hoofddoek mag aandoen. Ik vreesde dat ik niet genoeg kansen zou krijgen in de mode- of interieur­wereld. Of dat ik continu zou moeten uitleggen waarom ik een hoofddoek draag. Ik ben zoveel meer dan dat, maar de focus ligt daar vaak, op die hoofddoek, op het verschil met de ander. Ik heb me wat laten afschrikken in het maken van mijn studiekeuze, maar eigenlijk koester ik die droom nog altijd. Wie weet, ooit.”

Kawtar: 'Samira heeft me leren lezen. In het eerste studiejaar mocht ik achteraan in de klas boekjes lezen, terwijl de andere kindjes nog met het alfabet bezig waren.' Beeld bob van mol
Kawtar: 'Samira heeft me leren lezen. In het eerste studiejaar mocht ik achteraan in de klas boekjes lezen, terwijl de andere kindjes nog met het alfabet bezig waren.'Beeld bob van mol

Kawtar

“Ik heb Samira al een keer gevraagd om op de radio te komen, maar ze wil dat niet meteen doen. Dat snap ik wel, ze heeft geen zin in negatieve backlash op Instagram. Onlangs kwam er bij Generation M (laatavondshow op MNM waarin jongeren het over gevoelige thema’s hebben, red.) een meisje langs dat zich afvroeg waarom ze op school geen hoofddoek mocht dragen. Ongelooflijk hoeveel kritiek ze kreeg.

“Wij zijn thuis altijd heel vrij gelaten in hoe we ons geloof willen belijden, in hoe we onszelf profileren en in wat we dragen. We kregen een bepaalde context mee en mochten daarmee doen wat we zelf wilden. Het al dan niet dragen van een hoofddoek zegt niets over wat voor moslim je bent. Het ene is niet beter dan het andere. Het is mooi dat onze ouders erin geslaagd zijn om ons die vrijheid te geven, en ons het respect voor elkaars keuzes bij te brengen. Ik draag zelf geen hoofddoek, omdat ik het niet nodig heb om me verbonden te voelen met mijn geloof. Al kan ik niet uitsluiten dat ik daar in de toekomst anders over ga denken.

“En ja, ik ben een chaoot. (lacht) Maar soms heb ik werkdagen van vier uur ’s morgens tot zes, zeven uur ’s avonds. Dan kan de rommel zich letterlijk ophopen en ligt er een berg kleren van dagen. Samira heeft me dat inderdaad niet kunnen afleren. Terwijl ze me wél heeft leren lezen. In het eerste studiejaar mocht ik achteraan in de klas boekjes lezen, terwijl de andere kindjes nog met het alfabet bezig waren.

Gekke gewoontes

Samira over Kawtar: ‘Als kind wilde ze altijd een heleboel boekjes mee naar bed nemen, waar ze dan ­letterlijk ­bovenop sliep.’

Kawtar over Samira: ‘Ze drinkt haar koffie nooit helemaal op. Er blijft ­altijd een bodempje in haar kopje staan.”

“Ze is echt een rustpunt in onze familie, een luisterend oor voor iedereen. Amper een week voor de start van het academiejaar heeft ze me overtuigd om voor journalistiek te gaan. Ik droomde als kind al van een carrière op radio of tv, maar ging ervan uit dat dat geen optie was. Ik dacht dat ik nooit kansen zou krijgen omdat er in die wereld niemand leek op mij. Ja, Mo van Thuis. Een stereotiep personage, maar hij was de enige en dus werd ik weleens met hem vergeleken op de speelplaats. Zo zijn wij totaal niet! Ik zat op een heel witte school en was daar best gelukkig. Toch voelde ik me de vreemde eend in de bijt. Als er toen al tv- en radiofiguren waren met een andere huidskleur, dan zou dat goed geweest zijn voor mijn ontwikkeling en mijn zelfvertrouwen.

“Na een stage bij MNM en een periode als nieuwslezer mocht ik in 2018 beginnen als sidekick van Peter Van de Veire in de ochtendshow. En intussen blijven de kansen komen, blijf ik groeien, dus ik weet dat ik op mijn plaats zit. Ik droom van mijn eigen ochtendshow op de radio en ik wil later ook tv-programma’s maken die iets teweegbrengen. Iets zoals Durf te vragen met Siska Schoeters, mijn grote voorbeeld. Maar het hoeft niet te snel te gaan, ik wil mezelf niet voorbijhollen. Eerst sterk genoeg worden in één ding, dan pas op naar het volgende.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234