Maandag 26/10/2020

Verenigde Staten

Kavanaugh slaat terug op hoorzitting: "Dit is een schande, ik ben onschuldig"

Brett Kavanaugh.Beeld EPA

In de justitiecommissie van de Amerikaanse Senaat bijt Brett Kavanaugh fel van zich af. De van seksueel wangedrag beschuldigde conservatieve rechter is door president Trump voorgedragen voor het Hooggerechtshof. Kavanaugh heeft op de hoorzitting verklaard dat hij zijn kandidatuur niet zal intrekken. "Ik ben onschuldig. Ik heb nooit seksueel geweld gebruikt tegen iemand."

Kavanaugh wordt er door Christine Blasey Ford van beschuldigd dat hij haar in 1982 heeft aangerand. In een verklaring voor de senatoren herhaalde een zichtbaar geëmotioneerde Ford haar aantijgingen.

Volgens haar besloot ze uiteindelijk haar verhaal te vertellen, toen in augustus duidelijk werd dat Kavanaugh vrijwel zeker was van zijn benoeming in het Hooggerechtshof. "Het is niet mijn taak om te bepalen of de heer Kavanaugh het verdient om een plaats in het Hooggerechtshof te krijgen. Mijn verantwoordelijkheid is de waarheid te vertellen", zei Ford.

Lees verder onder de foto

Christine Blasey Ford.Beeld REUTERS

De hoorzitting van Ford duurde ongeveer vier uur. Ze vertelde over haar ervaringen met Kavanaugh in 1982, toen hij Ford op een bed zou hebben geduwd en haar zou hebben proberen uit te kleden. Ze verklaarde dat ze schrik had dat Kavanaugh haar zou doden, omdat hij zijn hand op haar mond hield. Daarenboven liet ze weten dat de evenementen een zware impact hebben gehad op haar leven, en dat ze het als haar burgerlijke plicht zag om de Amerikanen in te lichten.

Volgens de Amerikaanse media was Fords getuigenis overtuigend. Een bron binnen het Witte Huis noemde haar optreden zelfs "vreselijk voor Brett", al heeft Kavanaugh wel nog de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen. Volgens een andere bron heerst binnen het Witte Huis het gevoel dat Ford "erg geloofwaardig" en "overtuigend" was. Chris Wallace van de conservatieve nieuwszender Fox News noemde de hoorzitting zelfs een "ramp voor de Republikeinen".

Ongeruste Trump

President Donald Trump heeft nog niet gereageerd op de getuigenis, maar liet wel een meeting annuleren met adjunct-minister van Justitie Rod Rosenstein. Dat de president dergelijke belangrijke vergadering uitstelt, wordt door veel media gezien als een teken dat hij ongerust is over de hoorzitting. Woensdagavond nog verklaarde Trump dat het mogelijk is dat hij zich nog bedenkt over de nominatie van Kavanaugh.

De Republikeinse senator Lindsey Graham verklaarde na de hoorzitting van Ford dan weer dat Kavanaugh evengoed een slachtoffer is. Ook waarschuwde hij de Democraten voor repercussies voor de toekomstige benoeming van kandidaten. "Als dit de nieuwe norm wordt, dat je al wekenlang een beschuldiging hebt en er net voor de hoorzitting mee naar buiten komt, dat je de commissie de kans ontneemt om de timing van de hoorzitting te respecteren (...) Dan zeg ik aan mijn Democratische vrienden: als dit de nieuwe norm wordt, letten jullie best op voor jullie genomineerden." 

Aan het begin van de hoorzitting bood commissievoorzitter Chuck Grassley, een Republikein, Kavanaugh en Ford zijn verontschuldigingen aan voor de ‘walgelijke bedreigingen’ die zij de afgelopen weken hebben ontvangen. Daarna opende hij meteen de aanval op de Democratische senator Dianne Feinstein. Ook hij verweet haar dat zij lange tijd niets heeft gezegd over de brief met beschuldigingen tegen Kavanaugh die Ford haar al in juli stuurde. "Pas op het laatste moment gaf zij de informatie door aan de FBI", klaagde Grassley. Volgens hem hebben de Democraten de beschuldigingen vervolgens laten uitlekken naar de pers.

Grassley beschuldigde de Democraten er ook van dat zij voortdurend hebben geprobeerd het onderzoek naar de beschuldigingen tegen Kavanaugh te saboteren. Hij gaf ook een veeg uit de pan aan de advocaten van twee andere vrouwen, Julie Swetnick en Deborah Ramirez, die de rechter hebben beschuldigd van seksueel wangedrag. Volgens Grassley hebben die geen gehoor gegeven aan verscheidene verzoeken van de commissie om hen te mogen spreken.

Anita Hill

Feinstein legde er in haar openingsverklaring de nadruk op hoe moeilijk het is voor vrouwen naar voren te komen als slachtoffer van seksueel misbruik, zonder dat hun geloofwaardigheid in twijfel wordt getrokken. Zij verwees ook naar de verklaringen die Anita Hill in 1992 aflegde over seksueel wangedrag van de conservatieve rechter Clarence Thomas die ook voor het Hooggerechtshof was voorgedragen. Hill werd van laster beschuldigd, terwijl de benoeming van Thomas in het Hof werd bevestigd.

Feinstein verweet de Republikeinen dat zij nu ook de benoeming van Kavanaugh erdoor proberen te jagen, zonder uitgebreid te luisteren naar de vrouwen die hem hebben beschuldigd.

De Republikeinen, die de meerderheid uitmaken in de justitiecommissie, hebben een aanklaagster uit Arizona laten overkomen om Ford aan de tand te voelen. Rachel Mitchell is gespecialiseerd in het onderzoeken van seksuele misdrijven. Door het verhoor aan Mitchell over te laten, willen de Republikeinse commissieleden, allen mannen, voorkomen dat zij het verwijt krijgen dat zij Ford te hard aanpakken. Dat zou hen stemmen kunnen kosten bij de aanstaande Congresverkiezingen.

Lees verder onder de foto

Brett Kavanaugh tijdens de hoorzitting.Beeld AFP

Kavanaugh heeft op de hoorzitting verklaard dat hij zijn kandidatuur niet zal intrekken. Hij houdt zijn onschuld vol en noemt de beschuldigingen aan zijn adres een schande voor de Verenigde Staten.

"Niemand zal me zover brengen dat ik me terugtrek uit het proces", aldus Kavanaugh in zijn vurige openingsverklaring. "Ik ben onschuldig. Ik heb nooit seksueel geweld gebruikt tegen iemand, niet op de middelbare school, niet op de universiteit."

Hij was tijdens zijn getuigenis erg emotioneel, zeker als hij sprak over zijn tienjarige dochter en het effect dat de beschuldigingen hebben op zijn gezin. Ook verklaarde Kavanaugh dat hij niet op het feest was waar de feiten volgens Ford plaatsvonden. "Ik weet dat elke soort van onderzoek me zal vrijspreken", aldus Kavanaugh.

"Dit heeft mijn gezin vernietigd, en mijn goede naam", aldus Kavanaugh nog. "Deze afgelopen twee weken waren een georkestreerde politieke aanval, aangewakkerd door opgekropte woede tegenover president Trump en de verkiezingen van 2016."

Kavanaugh stelde ook nog dat hij er niet aan twijfelt dat Ford door iemand zou zijn aangerand, maar dat hij niet de dader was.

Derde en vierde beschuldiging

Gisteren trad een derde vrouw die Kavanaugh beschuldigde in de openbaarheid. Julie Swetnick zegt dat Kavanaugh in de kamer aanwezig was toen ze in 1982 slachtoffer was van een groepsverkrachting.

Trump sloot daarop niet langer uit dat hij Kavanaugh zal vervangen door een nieuwe kandidaat, afhankelijk van wat er vandaag gebeurt. Op hetzelfde moment bleek dat de Senaatscommissie ook een vierde beschuldiging onderzocht. Die beschuldiging werd enkel anoniem in een brief geuit.

De hoorzitting is hier te bekijken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234