Vrijdag 13/12/2019

Katrien loopt: Koolhydraten op het menu

Beeld Franky Verdickt

Katrien Depoorter heeft nog nooit meer dan vijf kilometer gelopen. Nu probeert ze in elf weken die afstand drie keer zo lang te maken om uiteindelijk de 10 Miles in Antwerpen uit te lopen.

"Ge zou 't niet zeggen dat ge nu een fervente loper zijt", grinnikten enkele vrienden zaterdag terwijl we op een terrasje zaten. Voor mij stond een glas Zuid-Amerikaanse witte wijn - het derde al die namiddag - en in mijn hand hield ik een knoert van een Magnum vast.

Ik heb maar niet gezegd dat ik die ochtend twee koffiekoeken, die mijn wederhelft gaan halen was om zijn drie ladies te verwennen op vrouwendag, naar binnen had gewerkt. Dat er mij ook al chips en andere versnaperingen waren aangeboden, daar op dat terras, en dat ik mezelf na het middageten op een dessertje had getrakteerd. "Ach zwijg, die calorieën loop ik er morgen toch gewoon weer af", dacht ik. Excessen zoals deze zijn in mijn geval gelukkig uitzonderlijk en het begin van de lente dient toch gevierd? Maar ze hadden een punt: ik heb mijn eetgewoontes helemaal nog niet aangepast aan mijn nieuwe bezigheid.

's Avonds dacht ik met een schuldgevoel aan de mail die Lynn De Merlier mij enkele dagen ervoor had gestuurd. Lynn is een voedingsdeskundige die ik in het verleden al meermaals interviewde. Een dame met een passie voor voeding en een nuchtere kijk op al die zogenaamde gezonde nieuwigheden waar fabrikanten ons tegenwoordig mee om de oren slaan. Omdat voeding voor sporters één van haar stokpaardjes is, had ik Lynn om advies gevraagd. "Voor energiegels, voedingssupplementen en zo meer pas ik sowieso", liet ik haar nog weten. En daar was ze meteen mee akkoord gegaan.

Ik was er vrij gerust in toen ze me vroeg mijn voedingsgewoontes zo gedetailleerd mogelijk door te geven zodat ze mijn eetpatroon in kaart kon brengen en optimaliseren. Mijn BMI bedraagt 19,4 (een cijfer dat op BMI-websites wordt onthaald met 'Proficiat, doe zo voort!") en mijn gewicht is al jaren constant. Dat ik meer fruit moet eten en op dagen dat mijn gezinsleden buitenshuis lunchen niet mag vergeten om gezond en gevarieerd te koken voor mezelf, waren de enige adviezen die ik van haar verwacht had.

Haar mail was echter iets meer ontnuchterend dan dat. Lynn wees erop dat 't belangrijk is om je voeding aan te passen als je plots intensief begint te sporten. Veel mensen vergeten dat en ik blijk daar geen uitzondering op te zijn. "Om te beginnen eet je veel te veel vetten, ik schat zo'n 40%. Die haal je uit choco, volle yoghurt, charcuterie en kaas."

Slik.

Uiteraard weet ik dat die zaken vetten bevatten, maar ik had er nog niet bij stilgestaan dat ze samen bijna de helft van mijn voeding uitmaken. "Het is noodzakelijk dat je meer koolhydraten gaat eten, daar haal je de belangrijkste brandstoffen uit als je loopt. Voorbeelden van goede bruikbare koolhydraten zijn brood, pasta, rijst, bananen, granenkoeken, gedroogd fruit..." Kortweg komt het erop neer dat ik het percentage vetten moet halveren, dat 65% van mijn voeding uit koolhydraten moet bestaan en 15% uit eiwitten. Enkel zo krijg ik voldoende energie voor mijn trainingen.

Nu ben ik geen volger van allerhande dieettrends met fancy namen zoals het Paleodieet, de Voedselzandloper of Broodbuik - omdat in mijn ogen het 'Gezond Verstandsdieet' nog altijd het langst vol te houden is - maar wat ik wel weet, is dat het quasi altijd de koolhydraten zijn die het gedaan hebben waardoor tal van vrouwen uit mijn omgeving schrik hebben voor pasta. "Kan het echt geen kwaad, al die koolhydraten?", mailde ik Lynn terug. Maar ze stelde me gerust: mensen die geen koolhydraten op het menu zetten willen afvallen, terwijl ik me optimaal wil voorbereiden op de 10 miles en dat is een totaal ander gegeven. "We hebben koolhydraten nodig en sporters zeker. Die kunnen niet zonder", antwoordde ze klaar en duidelijk.

Verder gaf ze me ook nog deze tips:

- Tijdens het lopen is het niet nodig om te eten. Tot anderhalf uur kan je perfect op je reserves lopen, mits je op voorhand de juiste zaken gegeten hebt uiteraard. Word je toch slapjes tijdens de 10 miles, neem dan iets kleins aan een voorraadpost.

- Loop voor of minstens twee uren na je hoofdmaaltijd. Hou je daar geen rekening mee, dan kan je buikkrampen krijgen omdat je bloed tijdens het lopen naar je spieren vloeit in plaats van naar je spijsverteringsstelsel.

- Op trainingsdagen doe je er goed aan gespreid te eten, net omdat je dan meer energie nodig hebt. Eet één uur voor je training nog wat koolhydraten, maar absoluut geen vetten.

- Na de training volgt de recuperatie-fase, dan eet je best iets met eiwitten zoals magere (drink)yoghurt. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat je de dag nadien geen goede benen hebt omdat je niet voldoende gerecupereerd bent.

Ik las haar mailtje zaterdagavond opnieuw en zag iets staan waar ik voorheen nog niet op gelet had, namelijk dat slechte voeding de kans op spierafbraak vergroot met mogelijk overbelasting, ontstekingen en blessures tot gevolg. En laat dat nu net mijn grootste angst zijn voor deze uitdaging. Dus heb ik het roer omgegooid.

Zondagmorgen begon ik met bruine boterhammen (45% koolhydraten) en aardbeienconfituur, 's middag aten we soep met een bruin belegd broodje met groenten en hesp zonder mayonaise en in de vooravond bulgur (80% koolhydraten) met gestoomde boontjes, broccoli, erwten, wortels en een kleine hoeveelheid kip.
Tussen de soep en de bulgur at ik een banaan en liep ik 14 zalige zonnige kilometers. Ik sloot de avond af met een chocomousse (sorry Lynn) en hoorde een pretbederver nog zeggen: "zit daar niet te veel suiker in?" Ik twijfelde, maar opende het potje toch, lepelde het helemaal uit en troostte mezelf met de gedachte dat suikers ook koolhydraten zijn. Die loop ik er morgen wel weer af.

Bulgur bevat tachtig procent koolhydraten, ideaal voor het lopen Beeld KOS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234