Zondag 13/06/2021

Katholieke Vlaams Belangers zitten verveeld met kerkasiel

BRUSSEL l De kerkelijke steun voor het kerkasiel ligt moeilijk bij katholieke politici binnen het VB. 'Als het Vaticaan officieel het kerkasiel steunt dan zal ik mij daar naar schikken, maar dat is niet het geval', zegt Philippe Van der Sande, voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit en woordvoerder van Philip Dewinter.

Door Tom Cochez

De openlijke steun van de bisschoppen en de pauselijke nuntius aan het kerkasiel zit de oerconservatieve vleugel van het VB niet lekker. Daarom start de Beweging voor Christelijke solidariteit met een 'petitie van christenen tegen de bezetting van kerken door illegalen'.

Volgens voorzitter Van der Sande telt zijn organisatie ongeveer 550 leden en reflecteert ze de mening van de zwijgende meerderheid van de gewone gelovigen die niet akkoord gaan met het kerkasiel. Met die stelling zit de organisatie die opgericht werd door de katholieke vleugel van het VB op de partijlijn, maar echt gemakkelijk heeft Philippe Van der Sande het niet met de kritiek op zijn kerkleiders. Officieel klinkt het dat de pauselijke nuntius en de bisschoppen onbewust foutief geïnformeerd zijn. "Ik druk op het woordje onbewust", zegt Van der Sande. "De meerderheid van de asielzoekers zijn profiteurs. Avonturiers, criminelen en gelukzoekers die van ons systeem misbruik maken en opgespoord en teruggestuurd moeten worden. Dat besef is onvoldoende doorgedrongen tot de bisschoppen. Ik ben teleurgesteld door het standpunt dat ze innemen, maar het blijven natuurlijk wel mijn bisschoppen. Ik bid dagelijks voor hen. Het VB is geen confessionele partij. We onderschrijven dezelfde standpunten, maar binnen het VB zijn er heel veel katholieken die net zo teleurgesteld zijn als ikzelf over de koers die de bisschoppen nu varen."

Volgens Van der Sande gaat het beoefenen van de naastenliefde hand in hand met een actief opsporings- en uitwijzingsbeleid. "Een christen moet mensen helpen wanneer hij geconfronteerd wordt met nood. Die naastenliefde is iets individueels. Allicht zijn er bij de asielzoekers ook mensen die geholpen moeten worden, maar de meerderheid zijn profiteurs." De minderheid kan volgens Van der Sande eventueel wel geregulariseerd worden. "Vanuit naastenliefde moeten we allicht overgaan tot enkele regularisaties. Maar ik herhaal: dan gaat het om louter individuele menselijke aangelegenheden." Een beetje zoals bij VB-parlementslid Guido Tastenhoye, die eerder dit jaar een regularisatieprocedure voor een Kazachs gezin inleidde. "Zoiets ja", zegt Van der Sande, "al ken ik de individuele situatie van Guido Tastenhoye niet goed en kan ik niet oordelen."

De steun van de bisschoppen loochent Van der Sande niet, maar de voorzitter van de Beweging voor Christelijke Solidariteit maakt zich wel sterk dat het Vaticaan er anders over denkt dan de bisschoppen. "Als het Vaticaan officieel het kerkasiel steunt, dan zal ik mij daar naar schikken, maar dat is niet het geval. Kijk, vroeger was ik voor de doodstraf, maar sinds de paus zich tegen de doodstraf heeft uitgesproken is dat ook mijn standpunt. Hetzelfde geldt voor het kerkasiel. Maar ik bid en ben er zeker van dat het Vaticaan daar geen enkel officieel document over opstelt."

Niet alle christenen binnen het VB lijken bereid zich te schikken naar wat het Vaticaan zegt. Kamerfractieleider Gerolf Annemans diende gisteren een klacht in tegen alle kerkleiders die hun deuren durven open te zetten voor asielzoekers.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234