Woensdag 02/12/2020

Onderwijs

Katholieke koepel vernietigend voor nieuwe eindtermen secundair: ‘Ernstige bedreiging voor kwaliteit onderwijs’

Illustratiebeeld.Beeld BELGA

De koepel van het katholiek onderwijs in Vlaanderen reageert bijzonder ontstemd op de goedkeuring van de nieuwe eindtermen voor de tweede en de derde graad van het middelbaar onderwijs voor de Vlaamse regering. Ze spreekt over ‘een ernstige bedreiging voor de kwaliteit van ons onderwijs’. 

Het is met bijzonder harde taal dat Katholiek Onderwijs Vlaanderen in een extra nieuwsbrief uithaalt naar de goedkeuring van de nieuwe eindtermen door de Vlaamse regering vorige week. De koepelorganisatie had vorige week nog bij bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) aangedrongen om de eindtermen nog niet goed te keuren en bij te sturen, maar dat is niet gebeurd. En dat betreurt Katholiek Onderwijs Vlaanderen. 

Volgens de koepelorganisatie is het “onhaalbaar om op basis van deze eindtermen te komen tot degelijke lessentabellen”. “De nieuwe eindtermen vormen immers een ernstige bedreiging voor de kwaliteit van ons onderwijs én laten nauwelijks ruimte om vanuit eigen inspiratie, expertise en engagement onderwijs aan te bieden. Er zijn te veel eindtermen en er is te weinig onderwijstijd om ze grondig te verwerven. Er is ook geen tijd voor remediëren, differentiëren, excelleren. Leraren worden louter uitvoerder van wat de overheid voorschrijft. Scholen kunnen nauwelijks nog een eigen aanpak ontwikkelen.”

Nog zegt Katholiek Onderwijs Vlaanderen dat de nieuwe eindtermen leiden tot “oppervlakkigheid, verschraling, kleurloosheid en nivellering”. “In onze brief aan de minister deden we ook twee voorstellen: de oprichting van een overkoepelende commissie die de eindtermen grondig versobert, en het uitwerken van een overgangsregeling om onze scholen intussen niet in de kou te laten staan. Daarmee wilden we de minister de kans geven om de knelpunten op te lossen. Hij ging er jammer genoeg niet op in.” 

Grondwettelijk Hof

De Vlaamse regering had vrijdag de nieuwe eindtermen -  de minimumdoelen die leerlingen moeten halen - voor de tweede en de derde graad in het secundair onderwijs principieel goedgekeurd. De nieuwe eindtermen gaan in principe in op 1 september 2021 voor de tweede graad en 1 september 2023 voor de derde graad. Maar Katholiek Onderwijs Vlaanderen hoopt dat het zover niet komt en dat er nog overleg mogelijk is. 

Gebeurt dat niet, dan valt niet uit te sluiten dat ze naar het Grondwettelijk Hof trekt voor juridische stappen. Wij hopen uiteraard dat het niet zover hoeft te komen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234