Zaterdag 07/12/2019

Onderwijs

Katholiek Onderwijs Vlaanderen reikt Ben Weyts de hand: ‘Een goede keuze’

Kersvers minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Beeld BELGA

Katholiek Onderwijs Vlaanderen vindt het onderwijsluik van het regeerakkoord sterk. Ze kijken uit naar de samenwerking met kersvers minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). ‘Of Weyts een goede keuze is? Ja.’ De minister maakte vandaag ook bekend dat de nieuwe Vlaamse regering 250 miljoen extra zal investeren in onderwijs.

Het is een publiek geheim dat de N-VA de Guimardstraat de laatste jaren viseerde in haar onderwijsbeleid. In een regeerakkoord met een duidelijke stempel van die partij staan dan ook maatregelen die als een aanval op het katholiek onderwijs gezien kunnen worden. Niet zo volgens de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. Die ziet vooral raakpunten met zijn eigen memorandum. “We zijn graag bereid om met de minister de hand aan de ploeg te slaan voor excellent onderwijs”, zegt monseigneur Johan Bonny, voorzitter van de raad. “Of we het zien zitten met een N-VA-minister samen te werken? Als N-VA de verantwoordelijkheid wil opnemen voor onderwijs, dan zijn wij bereid om daaraan mee te werken”, zegt topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve. Hij noemt Weyts “een goede keuze”.

Ook het opstellen van zogenaamde net- en koepeloverschrijdende proeven hoeft geen probleem te vormen. Zolang die proeven ook rekening houden met de leerplannen van de koepel, wil Katholiek Onderwijs Vlaanderen graag meehelpen bij het opstellen ervan. Die leerplannen zijn de vertaling van de minimumdoelen (eindtermen) die de overheid oplegt. Koepel en regering discussiëren al een tijdje over welke van de twee het meeste moet doorwegen: eindtermen of leerplannen. “Ik denk dat er een model mogelijk moet zijn waarbij de overheid kan controleren of haar doelen bereikt worden en wij de implementatie van onze leerplannen kunnen controleren”, zegt Boeve.

Wel wacht ook de Guimardstraat op de concrete begrotingstabellen. De regering heeft alvast de ambitie om te snoeien in de tussenstructuren (lees: koepels). De middelen moeten op de klasvloer terechtkomen en mogen niet onderweg blijven ‘plakken’. De katholieke koepel voelt zich echter niet aangesproken. “Integendeel”, zegt Boeve, die de aangekondigde evaluatie-oefening (nulmeting) toejuicht. “Ik ben blij dat we zullen kunnen aantonen dat we efficiënt omspringen met de middelen.”

‘250 miljoen euro extra’

 in Het Journaal op Eén liet Weyts weten dat de nieuwe Vlaamse regering 250 miljoen euro extra zal  investeren in Onderwijs. Op uitgebreide begrotingscijfers blijft het nog even wachten, maar Ben Weyts gaf er in Het Journaal al een voorzet. Het nieuwe geld voor onderwijs is recurrent. Het kabinet-Weyts verduidelijkt dat het om een groeipad gaat, dat in het laatste jaar van de legislatuur 250 miljoen zal bereiken.

Daarnaast komt er een investering van een half miljard euro in scholenbouw, over de loop van de volledige legislatuur. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234