Zondag 25/07/2021

onderwijs

Katholiek onderwijs: "Lagere scholen in stilte financieel gekortwiekt"

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Lagere scholen zien hun koopkracht sinds 2009 fors dalen. De leerlingengroei brengt de komende jaren ook het middelbaar onderwijs in de problemen, waarschuwt het katholiek onderwijs vandaag in De Tijd.

De werkingsmiddelen van scholen zijn tussen 2009 en 2015 met bijna 5 procent toegenomen, van 911 naar 956 miljoen euro. Maar dat was onvoldoende om de inflatie in diezelfde periode te compenseren. Bovendien is er in 2014-2015 extra op de werkingsmiddelen bespaard om de Vlaamse begroting onder controle te houden. Tot slot leidt de snelle leerlingengroei slechts in beperkte mate tot meer werkingsmiddelen.

Daardoor is de koopkracht van de scholen in het lager onderwijs sinds het schooljaar 2008-2009 met 11 procent gedaald, blijkt uit een analyse door de katholieke onderwijskoepel van de jaarverslagen van het Agentschap voor Onderwijsdiensten. De groei van het aantal leerlingen dreigt de situatie in het middelbaar onderwijs de komende jaren bovendien even nijpend te maken.

Engagement

Topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve dringt aan op een engagement van alle politieke partijen. Wachten tot de volgende regeringsperiode is geen optie, zegt hij. "De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen als ze de kwaliteit van het Vlaams onderwijs niet wil hypothekeren."

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) zegt in een reactie dat ze werkt aan een globaal plan voor het basisonderwijs. "Internationale studies geven aan dat zeker het basisonderwijs in verhouding extra middelen kan gebruiken." Wel wijst ze erop dat het budget voor de leraars blijft stijgen en dat daar niet op bespaard is.

In Radio 1-programma De Ochtend benadrukt Crevits dat het kleuter- en lageronderwijs een absolute prioriteit zijn: "Ik erken dat het tijd is om in te grijpen."

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Beeld Photo News
Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).Beeld Photo News

Groen: "Stop goednieuwsshow en investeer echt in basisonderwijs"

Oppositiepartij Groen roept de Vlaamse regering op te investeren in het basisonderwijs. "Stop de goednieuwsshow en investeer echt in het basisonderwijs", zo zegt Groen-onderwijsspecialiste Elisabeth Meuleman in een reactie op een analyse van het katholiek onderwijs in De Tijd.

Volgens Meuleman moet de Vlaamse regering dringend meer investeren in het lager onderwijs. Meuleman: "Deze regering durft een gedeeltelijke desindexering nog als groei verkopen ook - er kopen immers netto middelen bij - maar ze volgen de inflatie en het leerlingenaantal niet. Gevolg: jaren en jaren van toepassing van deze 'kaasschaafmethode' snijdt ondertussen echt in het vlees van het onderwijs."

Meuleman roept de regering op de "goednieuwsshow" te stoppen en "een plan op tafel te leggen met concrete financiële maatregelen". "Ons basisonderwijs heeft dringend nood aan zuurstof. In zoveel scholen staat het water aan de lippen. Leerkrachten kopen zelf schoolmateriaal en moeten noodgedwongen hun kostbare tijd steken in eetfestijnen, koekjesverkopen en tombola's. Die lovenswaardige initiatieven houden hen weg van hun kerntaak. Enkel met concrete structurele investeringen in het onderwijs kunnen we de kwaliteit ervan blijven verzekeren", besluit de Groen-politica.

Caroline Gennez (sp.a): "Wie gelooft minister Crevits nog?"

Oppositiepartij sp.a ziet in de uitspraken van Katholiek Onderwijs Vlaanderen op de gebrekkige financiering van het lager onderwijs in De Tijd een bevestiging van de eigen kritiek. "Het is onwaarschijnlijk dat minister Crevits nog durft spreken over een groei van de budgetten", reageert sp.a-parlementslid Caroline Gennez. "Voor de zoveelste keer belooft de minister actie. Wie gelooft haar nog? ", aldus Gennez.

"Topman Lieven Boeve zegt vandaag wat sp.a al drie jaar zegt: de besparingen in het onderwijs zijn nefast voor de vorming van onze kinderen", aldus Gennez. "Het is onwaarschijnlijk dat minister Crevits nog durft spreken over een groei van de budgetten. Deze legislatuur heeft ze 45 euro per leerling bespaard in het basisonderwijs en 117 euro per leerling in het secundair. Tegelijk heeft de minister de maximumfactuur in het basisonderwijs verhoogd, waardoor ouders steeds meer op kosten worden gejaagd."

Bij Gennez is de maat stilaan vol. "Voor de zoveelste keer belooft de minister actie. Wie gelooft haar nog? Onlangs nog beloofde ze de werkingsmiddelen voor het kleuteronderwijs op te trekken tot het niveau van het basisonderwijs. Wat is er van gekomen? Ze beloofde een actieplan voor het basisonderwijs, met concrete investeringen. Wanneer mogen we dat verwachten? En ze beloofde een lerarenloopbaanpact om de jobs van leraars en directies leefbaarder te maken. Heeft iemand daar nog iets van vernomen?"

Caroline Gennez (sp.a). Beeld Photo News
Caroline Gennez (sp.a).Beeld Photo News

GO!: "Kosten doorrekenen aan ouders mag niet de oplossing zijn"

"Het klopt dat scholen minder werkingsmiddelen krijgen en dat dit het hen soms heel moeilijk maakt. Wij hebben dit al meermaals aangekaart", zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van GO! , de onderwijskoepel van de Vlaamse Gemeenschap, in een reactie. "We volgen het wel niet dat de maximumfactuur in vraag wordt gesteld zoals Lieven Boeve (topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, nvdr) doet in De Tijd. Kosten doorrekenen naar de ouders mag geen oplossing zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234