Maandag 05/06/2023

NieuwsOnderwijs

Katholiek onderwijs en GO! scheppen duidelijkheid: kleuterscholen vanaf maandag gesloten

Archiefbeeld. Beeld Eric de Mildt
Archiefbeeld.Beeld Eric de Mildt

Het katholiek onderwijs en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) sluiten vanaf volgende week maandag hun kleuterscholen. Dat maakten ze vanavond bekend. De beslissing komt er na een dag van onduidelijkheid, na de beslissing vanhet Overlegcomité gisteren. Beide netten voorzien wel noodopvang voor wie zijn kleuters niet thuis kan opvangen.

AW en DBA

Op het Overlegcomité werd gisteren beslist dat de lessen voor het lager, secundair en hoger onderwijs opgeschort worden vanaf maandag. Kleuterscholen mochten wel openblijven, zo luidde de boodschap van premier Alexander De Croo.

Zijn woorden waren echter amper koud of er kwam al protest vanuit het onderwijsveld. Verschillende onderwijsbonden riepen op tot een staking van de ‘frontsoldaten’ in het kleuteronderwijs, waarna Vlaams onderwijsminister Ben Weyts opriep om kleuters niet naar school te sturen.

Vanmiddag besliste Franstalig België alvast om de kleuterscholen te sluiten. Bij Vlaams minister-president Jan Jambon klonk het dat Vlaamse scholen zelf konden kiezen. Tenminste “als het in goede omstandigheden kan”, zei hij aan VTM Nieuws. “Het is aan het werkveld om met de mogelijkheid aan de slag te gaan. Het kan, maar het moet niet.”

Duidelijkheid

De grootste netten, het Gemeenschapsonderwijs en het katholiek onderwijs, willen een einde maken aan de onduidelijkheid en beslisten vanavond om hun kleuterscholen vanaf volgende week maandag te sluiten. “Voor leraren betekent dit geen extra week vakantie. Zij benutten de komende week om te werken aan remediëringsplannen, om didactisch materiaal uit te werken en om de lesweken na de paasvakantie voor te bereiden”, zegt het GO! in een persbericht.

Ook het katholiek onderwijs adviseert “om de lessen ook in het kleuteronderwijs te schorsen, én zo kwaliteitsvol mogelijke opvang te organiseren voor leerlingen in het basisonderwijs die niet thuis kunnen worden opgevangen”.

“We worden geconfronteerd met een lawine van vragen, twijfels en frustraties. Scholen maken eigen keuzes, maar verwachten wel duidelijk advies”, zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Deze beslissing nemen we met de grootste zorg voor onze leerlingen, onze personeelsleden en ook de ouders die met moeilijke omstandigheden worden geconfronteerd.”

OVSG wel open

De Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten(OVSG) wil dan weer zoveel mogelijk vaan haar kleuterscholen openhouden. “We hebben begrip voor gemeentescholen die omwille van hun lokale context of een groot aantal besmettingen hun kleuterschool moeten sluiten. Maar als OVSG doen we een warme oproep om voor zover het mogelijk is toch het kleuteronderwijs open te houden, in te zetten op kwetsbare kleuters én de druk bij jonge ouders enigszins te verminderen”, zegt topman Patriek Delbaere.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234