Vrijdag 13/12/2019

sp.a

Kathleen Van Brempt en Jo Vermeulen gaan Antwerpse sp.a leiden

Kathleen Van Brempt. Beeld BELGA

Europees parlementslid Kathleen Van Brempt (45) wordt de nieuwe fractieleider van sp.a in de Antwerpse gemeenteraad. Dat heeft het lokale partijbestuur vanavond beslist in samenspraak met de gemeenteraadsfractie. Voormalig Vlaams parlementslid Jo Vermeulen zal worden voorgedragen als kandidaat-voorzitter van sp.a stad Antwerpen. Beide functies werden tot voor kort vervuld door Yasmine Kherbache.

Kherbache had in februari al aangegeven te zullen stoppen als fractieleider, waarna ze eind april ook ontslag nam als lokaal partijvoorzitter, naar eigen zeggen om gezondheidsredenen.

De voorbije maanden leidden provinciaal gedeputeerde Inga Verhaert en gemeenteraadslid en voormalig schepen Robert Voorhamme de zoektocht naar een nieuw dagelijks bestuur voor de Antwerpse sp.a-afdeling en het op poten zetten van een vernieuwde fractiewerking in de Antwerpse gemeenteraad. Van Brempt zal nu de komende maanden die vernieuwingsoperatie alvast verder vormgeven, waarna ze vanaf september ook effectief de rol van fractieleider zal vervullen. Ze behoudt naar eigen zeggen wel gewoon haar engagementen in het Europees Parlement.

Goedkeuring in juni

De nieuwe lokale partijvoorzitter wordt naar alle waarschijnlijkheid de 61-jarige Jo Vermeulen, die onder het bewind van Patrick Janssens nog sp.a-fractieleider was maar intussen niet langer in de gemeenteraad zetelt. Als kandidaat-ondervoorzitter wordt huidig partijsecretaris Elke Van Espen naar voor geschoven. Frank Geudens, districtsraadslid in Deurne, zou dan de nieuwe secretaris worden. Een algemene ledenvergadering moet in juni nog wel zijn goedkeuring geven.

"Met een sterk team, onze leden en onze mandatarissen, willen wij ons voluit inzetten voor Antwerpen", zeggen Van Brempt en Vermeulen in een mededeling. "We zullen de komende maanden de tijd nemen om in alle rust de vernieuwing van onze partij af te ronden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234