Donderdag 27/01/2022

Kathedralen van de zee in Antwerpen

Van woensdag 21 tot zaterdag 24 juli ontvangt Antwerpen opnieuw de prachtigste zeilschepen. Een vierdaagse manifestatie gaat vooraf aan de Tall Ships' Race, die van Antwerpen naar Aalborg (Denemarken) gaat. Daarna vertrekken de zeilschepen naar Stavanger (Noorwegen) om op 10 augustus 2004 te finishen in Cuxhaven (Duitsland). Voorheen heette de race Cutty Sark maar de hoofdsponsor trok zich terug. Voor Antwerpen is de financiering nu in handen van de stad, het Havenbedrijf en de provincie.

ANTWERPEN

Van onze medewerker

Thomas Vreriks

De Sail Training International heeft Antwerpen opnieuw uitverkoren als starthaven. De grote zeilschepen liggen over bijna vier kilometer enkele dagen aan de rede, geflankeerd door vele kleinere historische schepen en bemand door meer dan 3.000 avontuurlijke jongeren.

Inmiddels is de race aan zijn 48ste editie toe. Het begon in 1956, toen men in Engeland een aantal klassieke driemasters aan het publiek presenteerde. De bedoeling van die race was om de oude voltuigschepen in ere te herstellen en jonge mensen te laten proeven van het echte zeeleven. De bemanning moest voor meer dan de helft bestaan uit jongeren tussen 15 en 25 jaar. Die moesten aan de lijve ondervinden wat verantwoordelijkheid, ploeggeest en zelfdiscipline betekenen. Er wordt fanatiek op de zeilvoering gelet, reven en ontreven, zeil hijsen of strijken telkens als de windrichting en -kracht erom vragen.

Het is niet zo dat het schip dat als eerste de finish haalt wint. Elk schip heeft volgens een nauwkeurige berekening een quotering meegekregen. Daardoor is het mogelijk dat een kleiner, trager schip wint van een snel schip dat een dag eerder de finish haalde.

De grootste schepen en de meerderheid van de boten liggen aangemeerd aan de Scheldekaaien tussen Hangar 26-27 en het Zuiderterras. De iets kleinere schepen zijn te bewonderen in het Bonapartedok. Meer dan 80 zeilschepen hebben hun aanwezigheid voor de start van de race toegezegd. De zeilschepen zijn op donderdag 22 en vrijdag 23 juli te bezoeken tussen 10 en 18 uur.

Op donderdag 22 juli houden de kadetten hun traditionele optocht door de stad. Ze vertrekken om vijf uur aan de Teniersplaats en lopen via de Meir naar de Groenplaats. Tijdens de happening hebben verschillende organisaties de handen in elkaar geslagen om maritieme jobs in de kijker te zetten. Er is namelijk een groot tekort aan werkkrachten in de sector. Tussen het Noorderterras en het Loodswezen liggen twee enorme boeien op de kade, waarin het publiek kan kennismaken met de maritieme sector. Er is informatie over opleidingen die leiden naar een job op het water en mensen uit het vak staan geïnteresseerden te woord.

Op vrijdag 23 juli vindt het avondspektakel plaats op de Schelde. Om 23.15 uur is er 'vuur op het water'. Het spektakel is te bekijken van op Linker- en Rechteroever, van de Scheldebocht tot Petroleum Zuid. Voor het vertrek van de schepen naar Aalborg op zaterdag is er de zeilparade op de Schelde. Vanaf 12 uur maken de schepen en bemanningen zich op om te vertrekken. De afvaart is om 15 uur gepland.

Voor de kinderen worden er naast het Steen springkastelen en een kermis voorzien. De Tall Ships kunnen ook van op het water bekeken worden. Elke dag vertrekken tussen 10 en 22 uur rondvaarten aan het Steenplein. Tijdens de rondvaart, die ongeveer een uur duurt, kunnen de schepen van dichtbij worden bekeken.

Een Sail Village wordt opgesteld tussen het Noorderterras en het Loodswezen. Om de 10 minuten is er een 'skywatch', die 24 personen 50 meter de lucht in hijst, wat een uniek zicht garandeert boven de Schelde en omgeving. Voor durfals is er dagelijks tussen 14 en 19 uur een bungeejump. Elke avond zijn er liveoptredens van verschillende muziekgroepen. De meeste activiteiten zijn gratis.

De Scheldekaaien, vanaf de Scheldestraat tot en met de Rijnkaai, zijn autovrij tijdens de dagen. Er geldt ook een stilstaan- en parkeerverbod. Alle parkeerplaatsen tussen de waterkeringsmuur en de Schelde worden gedurende de manifestatie parkeervrij.

Informatie: www.tallships2004antwerp.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234