Dinsdag 20/04/2021

Kater LeeUpdate

Kater Lee blijft leven: rechter verwerpt vraag FAVV om euthanasie

Selena Ali (links) met kater Lee op het vliegtuig van Peru naar België.  Beeld Selena Ali
Selena Ali (links) met kater Lee op het vliegtuig van Peru naar België.Beeld Selena Ali

De beslissing van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat kater Lee een spuitje moet krijgen, is onwettig. Dat heeft de rechtbank in Antwerpen beslist. De kater mag dus blijven leven.

De rechter is van oordeel dat de beslissing van het FAVV om de kater een spuitje te geven onwettig is wegens schending van de motiveringsplicht. Volgens de Europese regelgeving kan slechts in laatste instantie beslist worden een mogelijk besmet dier te laten inslapen, wanneer het terugsturen of quarantaine onder officieel toezicht niet uitvoerbaar is.

“In de euthanasiebeslissing motiveert het FAVV niet op afdoende wijze waarom een quarantaine niet uitvoerbaar zou zijn. Het FAVV beperkt zich tot de vage en algemene stelling dat dit een onverantwoord sanitair risico zou inhouden, zonder concreet aan te geven waarom dit zo is”, zegt de rechtbank.

Bovendien meent de rechter dat het FAVV van onjuiste feitelijke gegevens is uitgegaan wanneer het stelt dat euthanasie de enige mogelijkheid is om het sanitaire risico op rabiës te beheersen. “Alle door partijen geciteerde experts, met inbegrip van de NVWA (de Nederlandse tegenhanger van het FAVV), zijn het er immers over eens dat quarantaine gedurende een bepaalde periode een oplossing is om het risico dat de kat besmet zou zijn met rabiës, te beheersen”, stelt de rechtbank.

Terug naar Peru

Er wordt nog aan toegevoegd dat het niet aan de rechtbank is, maar aan het FAVV om eventueel een nieuwe beslissing te nemen. Sinds de behandeling van de rechtszaak zijn er echter nieuwe ontwikkelingen. De Peruviaanse ambassadeur in België heeft gisteren aan federaal minister Denis Ducarme (MR) officieel laten weten dat Lee welkom is in Peru en dat SENASA, de Peruviaanse tegenhanger van het FAVV, toestemming geeft voor de terugkeer van het dier.

Of Lee nu ook effectief naar Peru zal terugvliegen, is nog niet zeker. De Peruviaanse ambassadeur in België, Gonzalo Gutiérrez Reinel, zou Lee kunnen opvangen in zijn residentie in Brussel. Dat zou ook gebeuren met goedkeuring van SENASA. Het is nog niet duidelijk of het FAVV daarmee akkoord zal gaan.

Anthony Godfroid, de advocaat van Selena Ali, spreekt van “een zeer goede dag voor het dierenwelzijn”. “Van zodra er vluchten zijn, zal Selena met haar katje naar Peru vliegen zodat Lee daar de resterende tijd van zijn quarantaine kan volbrengen.”

De advocaat benadrukt dat het niet om een repatriëringsvlucht gaat en dat Selena alle kosten voor de vluchten en haar verblijf in Peru zelf zal betalen. “Dit zal de belastingbetaler dus geen euro kosten”, zegt meester Godfroid.

Na de quarantaine zullen Selena en Lee wellicht vanaf augustus kunnen terugkeren naar ons land.

Wat voorafging

De Stabroekse studente Selena Ali (23) bracht kater Lee begin april mee uit Peru, toen ze gerepatrieerd werd omwille van de coronapandemie. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) had daar geen toestemming voor gegeven omdat Peru een hoogrisicoland is voor hondsdolheid. Het dier werd er wel gevaccineerd tegen rabiës, maar bracht onvoldoende tijd door in quarantaine.

Het FAVV besliste daarop dat Lee een spuitje moest krijgen, omdat de andere opties - het dier terugsturen naar Peru of het in quarantaine zetten - niet mogelijk waren. De studente verzette zich tegen die beslissing, waarna het FAVV haar voor de rechtbank daagde. Het eiste een dwangsom van 5.000 euro per uur dat zij Lee niet wilde afstaan.

Dierenrechtenorganisatie GAIA en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) namen het op voor de kater.

Permanente inrichting

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) blijft er intussen op aandringen dat er een permanente inrichting komt waar dieren in quarantaine kunnen worden geplaatst en dat via het Federaal Voedselagentschap FAVV. “Ik ben blij dat de rechter ons gelijk geeft, maar het belangrijkste is dat we nu zorgen voor een structurele oplossing”, zegt minister Weyts. “Dit gaat over meer dan 1 katje: elk jaar zijn er zo’n 100 dieren in een soortgelijk geval.”

Die structurele oplossing houdt volgens de minister in dat het FAVV zo snel mogelijk een quarantaine-inrichting aanduidt, zodat dieren niet sterven wanneer mensen hun verplichtingen niet nakomen. “Daar is en was het mij om te doen. Het is roekeloos en levensgevaarlijk voor mens en voor dier om de rabiësregels naast je neer te leggen, maar daar moeten mensen voor boeten en niet dieren.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234