Donderdag 28/01/2021

'Kate Ryan zingt ongetwijfeld beter dan wij'

Op hun nieuwe plaat Jour de Chance gaat Vive La Fête verder op de ingeslagen weg van Franse sixtiespop, glamrock en elektro. Na tien jaar noeste arbeid zijn leugens en hoongelach nog steeds hun deel. Bis confronteerde Els Pynoo en Danny Mommens met zeven indianenverhalen.

Door GUNTER VAN ASSCHE

1. Vive La Fête covert zichzelf op elke plaat. Het lijkt wel of ze maar één liedje kennen.

Danny: "Natuurlijk klinken we altijd hetzelfde. Wat moeten we anders doen? Vive la Fête bestaat bij de gratie van die typische ingrediënten: new wave, chanson, elektro en Els... Anderzijds hoor je in 'La Route' toch ook ineens strijkers."

Els: "Ik weet dat we onze Vive La Jazz-plaat steeds blijven aankondigen, maar toch is het meer dan een loze belofte. Alleen is er nu nog maar één liedje klaar."

2. Vive La Fête is een levend uithangbord voor partydrugs.

Danny: "Tijdens tournees zoek ik mijn toevlucht tot valium en Xanax, maar dat zijn medicijnen. Die paardenmiddelen helpen tegen mijn panische vliegangst. Dat is het enige probleem met Vive La Fête: we worden steeds populairder, dus moet ik nòg vaker in dat klotevliegtuig. (beslist) Cokeverslaafd ben ik niét. Ik weet dat ik mijn junkielook tegen heb, maar ik heb gewoon de tijd niet meer om perte totale te liggen na een avondje snuiven. Het enige waar ik me nog ritueel aan bezondig, zijn drie tequila's voor een optreden - maar dan van het klassemerk Olmeca."

Els: "Vroeger cultiveerde hij dat drugs- imago ook wel meer. Ik herinner me nog dat Danny voor een televisieploeg in de microfoon riep: "Hier, pak maar een lijntje!". Dan vraag je er natuurlijk om, hé."

Danny: "Dat imago achtervolgt me zelfs tot in Canada: telkens als we daar langs de douane moeten, word ik steevast uit de rij gehaald. Ze houden mijn bankkaart dan onder een lamp om ze op cokesporen te onderzoeken. Elke keer prijs (lacht). Maar dat komt omdat al mijn vrienden wél snuiven. Ik koop die brol niet meer. Je zou wel gek zijn, want de coke wordt steeds slechter van kwaliteit. Enkel als ik in Brazilië ben, laat ik me nog tot een gram verleiden."

Els: "(berispend) Hou nu eens je mond, Danny. Mijn moeder leest ook de kranten."

3. Vive La Fête is één procent talent, 99 procent ambitie.

Danny: "Niet waar, al geef ik grif toe dat ik geen goeie muzikant ben. En Els is helemaal geen goeie zangeres - Kate Ryan is ongetwijfeld veel beter. Maar wij brengen wél een positieve boodschap voor de jonge gasten: iedereen kan zijn doel bereiken, als je gewoon maar hard genoeg wil. Ik vind dat ze me dààr eindelijk eens een award voor zouden moeten geven. Ik word er écht woest van dat ze ons altijd vragen om de ZAMU's te presenteren, maar godverdomme nooit zelf worden geselecteerd."

Els: "Vive La Fête klinkt misschien als simpele muziek, maar ik werk toch wel lang aan mijn teksten. Ik laat die nu zelfs nalezen door een Fransman, omdat ik geen fouten meer wil maken."

4. Danny Mommens is volslagen paranoïde.

Danny: "Dat zal wel zeker? Ik kijk zelfs nooit in de zaal tijdens een optreden: als ik iemand zou zien lachen, dan zou ik denken dat hij me uitlacht. Daarom kijk ik op het podium altijd naar Els' voeten. Maar pas op: mijn tweeloop staat klaar voor wie tegen mijn schenen pist, hé. Van onterechte kritiek loop ik de muren op. En van jaloezie. Al begrijp ik dat al die Belgische groepen nijdig worden omdat wij voor Chanel mogen spelen of op het Bal van Monaco zijn geweest."

5. Els Pynoo is gek: ze denkt dat ze een paard is.

Els: "Dat is geen leugen. Kijk maar: ik heb grote tanden, lange benen en een forse longinhoud (lacht). Als ik thuis op de boerderij ben, sta ik ook altijd te galopperen en te zingen tussen de kippen. Ik slaap soms zelfs in de paardenstal, tot Danny me wakker maakt."

Danny: "Als ik thuiskom, moet ik haar ook altijd opzadelen (lacht)."

Els: "Eigenlijk ben ik nogal zwaarmoedig: soms sta ik op met het gevoel dat ik de last van de wereld op mijn schouders draag. Daarom heb ik Vive La Fête ook zo hard nodig: anders zou ik verdwijnen in die donkere emoties. Optreden is mijn therapie."

6. Muzikanten houden het niet lang uit bij Vive La Fête.

Danny: "Na elke plaat vervangen we bijna de hele groep, dat klopt. Maar dat is een goede zaak: nieuw bloed houdt het spannend."

Els: "Ik heb het moeilijker dan Danny om afstand te nemen van onze muzikanten, zelfs al weet ik dat het niet klikte. Het grootste probleem voor de meesten is dat ze de tourstress niet aankunnen."

Danny: "Ik ben blij dat de andere muzikanten niet mijn schoolvrienden zijn, zoals bij sommige groepjes. Die blijven dan de rest van hun leven aanmodderen om hun vriendschap maar niet op het spel te zetten. Ik wil altijd verbetering. Maar Els vertroetelt onze muzikanten nochtans écht wel."

7. Danny en Els zijn helemaal niet zo bekend in het buitenland als ze ons willen voorhouden.

Els: "Dat is een leugen: in het buitenland worden we trouwens veel beter onthaald dan in België. Soms kwetst dat. In Brazilië, Zwitserland en Scandinavië krijgen we de warmste reacties. In Zweden herkennen ze ons ook op straat."

Danny: "In Zweden werd zelfs een fuif aangericht die Kylie Minogue/Els Pynoo heette, waar enkel onze muziek en die van Kylie gedraaid werd. Daar keek ik echt van op. Al gebeuren er wel vaker rare dingen: na ons laatste concert in de AB kwam Christophe (die van de Franse hit 'Aline', GVA) ons opzoeken. Die vertelde dat hij een chanson met de titel 'Els Pynoo' had geschreven. Dat was de eerste keer dat ik met mijn mond vol tanden stond (lacht)."

Jour de Chance verschijnt op 8 juni en wordt in de Benelux verdeeld door Bang Distribution.

Op 9/6 speelt Vive La Fête in de Mirano te Brussel (Dirty Dancing).

Danny Mommens:

Mijn tweeloop staat klaar voor wie tegen mijn schenen pist. Van onterechte kritiek én jaloezie loop ik de muren op

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234