Maandag 27/01/2020

Kat-en-muisspel rond migranten

Met wekelijkse politieacties wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het aantal migranten die in en rond het station Brussel-Noord kamperen verlagen. Hulporganisaties slaagden erin een eerste razzia te voorkomen en willen dat ook de komende weken blijven doen.

Een indoorversie van het vluchtelingenkamp van Calais, dat is wat Brussel-Noord volgens Jambon dreigt te worden. Een voorspelling die de minister staaft met cijfers van de lokale politie. Eind november telde die bij de voedselbedelingen van hulporganisaties ongeveer 100 mensen, klinkt het. "Tegen midden december was dat aantal al gestegen tot 250. Sindsdien zien we uitschieters tot 500 en meer." Vorige dinsdag piekte het aantal migranten zelfs tot 600, laat de minister weten. Die stijging is niet het enige probleem. "We merken dat mensen zich min of meer permanent in dat station nestelen", legt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck uit.

En dus wordt er ingegrepen. Wekelijkse gerichte politieacties waarbij mensen zonder papieren worden opgepakt moeten volgens Jambon een einde maken aan de toevloed van migranten. Van Raemdonck: "Want vergis je niet, de mensensmokkelaars die de migranten naar hier brengen houden continu het beleid in de verschillende Europese landen in de gaten. Wanneer we situaties zoals die rond Brussel-Noord tolereren, creëert dat een aanzuigeffect."

Nonsens, vinden de hulporganisaties die de migranten opvangen. Volgens hen is de 'toevloed' waar de minister het over heeft een stuk minder spectaculair dan hij wil laten uitschijnen en wil de minister met zijn cijfers vooral dat befaamde aanzuigeffect demonstreren. "Eind september verbleven al meer dan 300 migranten in de stationsbuurt", zegt Emmy Deschuttere van Dokters van de Wereld.

Ook bij het Burgerplatform voor Overnachtingen, dat de gestrande migranten aan een slaapplaats helpt, bestrijden ze de cijfers van Jambon. "Tussen 10 en 25 november hebben we elke nacht zowat 380 mensen onderdak gegeven", zegt Mehdi Kassou. Een pak meer dus dan de 100 mensen waar Jambon het over heeft. "Dat is tussen 25 november en 10 december gestegen tot 480 mensen per nacht en de voorbije week hadden we een piek van 520." Met een aanzuigeffect heeft dat volgens Kassou niets te maken. "Door het koude weer reizen de migranten minder snel door naar andere landen. Bovendien zijn er tijdens de koude maanden ook meer daklozen in de buurt van het station."

Vervolging?

De eerste politieactie was een slag in het water. De hulporganisaties werden getipt dat die gisteravond zou plaatsvinden en zetten alles op alles om zo veel mogelijk migranten aan onderdak te helpen. Resultaat: een zo goed als leeg Brussel-Noord waar de agenten bitter weinig konden doen. De actie van de hulporganisaties werd kracht bijgezet door een manifestatie: meer dan 2.000 sympathisanten vormden een menselijke ketting van het station tot het Maximiliaanpark en rond dat park.

Volgens Kassou kan de politie ook de volgende keren een leeg station verwachten. "Heel wat mensen binnen de regering en bij de politiediensten kunnen zich niet in het beleid van de minister vinden. Zij zullen ons van volgende acties op de hoogte brengen."

Op het kabinet van de minister is men not amused: "De politie treedt op tegen illegale praktijken. Wie de politie in deze tegenwerkt, verleent hand- en spandiensten aan mensensmokkelaars", klinkt het. Of de hulporganisaties daarvoor vervolging riskeren is evenwel nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234