Zondag 25/09/2022

Migranten

Kat-en-muisspel rond migranten in Brussel

Meer dan 2.000 sympathisanten van de Brusselse hulp­organisaties vormen een menselijke ketting van Brussel-Noord naar en rond het Maximiliaanpark.  Beeld Wouter Van Vooren
Meer dan 2.000 sympathisanten van de Brusselse hulp­organisaties vormen een menselijke ketting van Brussel-Noord naar en rond het Maximiliaanpark.Beeld Wouter Van Vooren

Met wekelijkse politieacties wil minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) het aantal migranten dat in en rond het Brusselse Noordstation kampeert naar beneden halen. Hulporganisaties slaagden erin een eerste grote razzia te voorkomen en willen dat ook de komende weken blijven doen.

Pieter Dumon

Een indoorversie van het vluchtelingenkamp van Calais, dat is wat Brussel-Noord volgens Jambon dreigt te worden. Een voorspelling die de minister staaft met cijfers van de lokale politie. Eind november telde die bij de voedselbedelingen van hulporganisaties ongeveer 100 mensen, klinkt het. "Tegen midden december was dat aantal al gestegen tot 250. Sindsdien zien we uitschieters tot 500 en meer." Vorige dinsdag piekte het aantal migranten zelfs tot 600, laat de minister weten. Die stijging is niet het enige probleem. "We merken dat mensen zich min of meer permanent in dat station nestelen", legt Jambons woordvoerder Olivier Van Raemdonck uit.

En dus wordt er ingegrepen. Wekelijkse gerichte politieacties waarbij mensen zonder papieren worden opgepakt moeten volgens Jambon een eind maken aan de toevloed van migranten. Van Raemdonck: "Want vergis je niet, de mensensmokkelaars die de migranten naar hier brengen houden continu het beleid in de verschillende Europese landen in de gaten. Wanneer we situaties zoals die rond Brussel-Noord tolereren, creëert dat onvermijdelijk een aanzuigeffect."

Nonsens, vinden de hulporganisaties die de migranten in de stationsbuurt opvangen. Volgens hen is de 'toevloed' waar de minister het over heeft een stuk minder spectaculair dan hij wil laten uitschijnen en wil de minister met zijn cijfers vooral het befaamde aanzuigeffect demonstreren. "Eind september verbleven al meer dan 300 migranten in de stationsbuurt", zegt Emmy Deschuttere van Dokters van de Wereld.

Ook bij het Burgerplatform voor Overnachtingen, dat de gestrande migranten aan een slaapplaats helpt, bestrijden ze de cijfers van Jambon. "Tussen 10 en 25 november hebben we elke nacht zowat 380 mensen onderdak gegeven", zegt Mehdi Kassou. Een pak meer dus dan de 100 mensen waar Jambon het over heeft. "Dat is tussen 25 november en 10 december gestegen tot 480 mensen per nacht en de voorbije week hadden we een piek met 520 overnachtingen." Maar met een aanzuigeffect heeft dat volgens Kassou niets te maken. "Door het koude weer reizen de migranten minder snel door naar andere landen. Bovendien komen er tijdens de koude maanden ook meer daklozen in de buurt van het station rondhangen. Dat was ook de voorbije jaren zo."

Slag in het water

De eerste politieactie was een slag in het water. De hulporganisaties werden getipt dat die gisteravond zou plaatsvinden en zetten alles op alles om zo veel mogelijk migranten aan onderdak te helpen. Resultaat: een zo goed als leeg Brussel-Noord waar de agenten bitter weinig konden doen. De actie van de hulporganisaties werd kracht bijgezet door een manifestatie: meer dan 2.000 sympathisanten vormden een menselijke ketting van het ­station tot het Maximiliaanpark en rond dat park.

Volgens Kassou kan de politie ook de volgende keren een leeg station verwachten. “Heel wat mensen binnen de regering en bij de politiediensten kunnen zich niet in het beleid van de minister vinden. Zij zullen ons van volgende acties op de hoogte brengen.”

Op het kabinet van de minister is men not amused: “De politie treedt op tegen illegale praktijken. Wie de politie in deze tegenwerkt, verleent hand- en spandiensten aan mensensmokkelaars”, klinkt het. Of de hulporganisaties daarvoor vervolging riskeren is evenwel nog niet duidelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234