Woensdag 23/06/2021

Kasteelvrouw op straat voor 270 euro

Een vrouw van Belgische afkomst dreigt uit haar Victoriaanse kasteel in Schotland gezet te worden omdat ze sinds 1997 meermaals weigerde een factuur van 270 euro te betalen. Ook na herhaalde veroordelingen. De vrouw noemt het ‘diefstal’ en ‘discriminatie’. De voorlopig bewindvoerder van de familie heeft het over ‘de enige uitweg’.door frank demets

De Belgische Marian van Overwaele woont al 35 jaar op een historisch kasteeldomein aan de oevers van een meer. Haar broer en zijn gezin wonen bij haar in. Al twaalf jaar vecht ze vergeefse juridische veldslagen uit om het ‘persoonlijke bankroet’ dat tegen haar uitgesproken werd te laten terugdraaien.

Dinsdagochtend werd Marian van Overwaele, een sjofel ogende vrouw van in de zestig, door de Schotse politie gesommeerd om haar woonst per direct te verlaten. Net als haar broer George Amil, diens vrouw en hun baby. Van Overwaele woont al 35 jaar in Knockderry Castle, een kasteel op de oevers van het Loch Long-meer in Argyll. En sinds ze verzuimde een rekening van 230,87 pond (270 euro) te betalen, vecht ze al 13 jaar vergeefs tegen het persoonlijke bankroet. “We zijn het slachtoffer van discriminatie”, zei Marian van Overwaele gisteren in de Herald, een lokale krant. “We worden bestolen omdat we buitenlanders zijn.” De familie beweert dat ze sinds 1997 een klein miljoen gespendeerd heeft aan advocaten en gerechtskosten.

Alle problemen begonnen in 1997, toen de familie een rekening in de bus kreeg voor het luttele bedrag van 270 euro. Maar Marian van Overwaele weigerde te betalen, omdat ze niet akkoord ging met de factuur. In 1997 sommeerde de rechter in Dumbarton haar om dat wel te doen, maar de kasteelvrouw gaf geen kik. Waarna ze in 1998 een aanmaning in de bus kreeg om 1.573,55 pond (1.843 euro) te betalen: de oorspronkelijke factuur, plus de interesten en de uitvoeringskosten. Toen ze die ook niet betaalde, werd ze door de Schotse rechter ‘persoonlijk bankroet’ verklaard in 2000.

In het jaar 2000 deed de familie Van Overwaele dan toch een aanbetaling van 1.800 pond - de interesten waren intussen nog wat verder opgelopen. Maar de rechter weigerde in 2001 toch hun beroep tegen het persoonlijke bankroet. De aanbetaling kwam te laat, oordeelde de rechter, omdat in dit stadium van de procesgang al haar schulden vereffend moesten worden. Ten tijde van de storting was de uitstaande schuld van de familie al opgelopen tot 30.000 euro, vooral door de gerechtskosten die de pan uit swingden.

Marian van Overwaele probeerde in oktober 2002 het Schotse Hogerhuis voor haar kar te spannen, maar ook de Lords weigeren haar persoonlijke bankroet terug te draaien. Net als het Britse hof van beroep, waar rechter Smith in 2004 oordeelde dat Marian van Overwaele de rechtsgang hopeloos probeerde te vertragen. Cameron Russell, een accountant die in 2000 door de rechter aangewezen was om het vastgoed van de familie te beheren, besloot daarop het kasteeldomein te koop te zetten.

Op 10 november 2009 vroeg Marian Van Overwaele de rechter om de verkoop van het kasteel en haar andere activa stop te zetten. De kasteelvrouw, die voor de gelegenheid zichzelf verdedigde, voerde onder meer aan dat ze “haar advocaat de opdracht had gegeven het persoonlijke bankroet te doen herroepen; maar dat hij dat verzoek vergat in te willigen.” Rechter Dorrian was echter niet onder de indruk: in haar vonnis van een maand later noemde ze de argumenten “hopeloos irrelevant”.

In januari 2010 wordt Knockderry Castle verkocht. De koper is George Amil, Van Overwaeles broer, die 1 miljoen pond (net geen 1,2 miljoen euro) voor het kasteeldomein neertelt. Maar de verkoop wordt meteen betwist, want zelfs in de povere staat waarin het kasteel zich vandaag bevindt, is Knockderry Castle een fortuin waard. Het kasteel uit 1855 wordt namelijk algemeen beschouwd als een van de schoolvoorbeelden van Victoriaanse architectuur in Schotland, gebouwd door de vermaarde Schotse architect Alexander Thomson voor de familie Templeton, grootaandeelhouders van de tapijtenfabriek van Glasgow. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het kasteel dienst deed als ziekenhuis voor Franse soldaten, kreeg het zelfs toenmalig generaal Charles de Gaulle op bezoek. Bovendien bevinden er zich ruïnes van een Vikingburcht op het domein van zeven hectare.

Dinsdagochtend kwam de Schotse politie de familie uit het kasteel zetten, met een gerechtelijk bevel in de hand. Dat gebeurde op vraag van de voorlopig bewindvoerder van de familie, Cameron Russell. Die zag de uitzetting kennelijk als de enige uitweg. “De familie heeft jarenlang elke samenwerking geweigerd”, zegt hij. “Mét hun medewerking zou alles veel makkelijker te regelen geweest zijn.” Intussen zijn ze weer (voor even) teruggekeerd, de uitzetting is namelijk met twee weken uitgesteld.

Of misschien langer. De Herald citeert namelijk bronnen die volhouden dat de familie veel meer activa dan schulden heeft. “Ze had de oorspronkelijke factuur makkelijk kunnen betalen, of op eender welk moment in de maanden daarna de zaak in der minne kunnen regelen”, zegt een boekhouder van de familie in de krant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234