Woensdag 04/08/2021

Kasteelmoord: schoonvader en schoonbroer vrijgelaten

Na ruim zes maanden procederen is het gelukt: vader en zoon Gyselbrecht, twee hoofdverdachten in de zaak van de zogeheten kasteelmoord, zijn vrij onder voorwaarden.

Even voor zeven uur gisteravond zwaaide de deur van de hoofdingang van de gevangenis van Brugge open. Op kop: advocaten Johan Platteau en Vincent Vereecke, half verscholen achter drie grote kartonnen dozen. Nog eens achter de strafpleiters met veel minder vastberaden tred: hun cliënten André Gyselbrecht (61) en diens zoon Peter Gyselbrecht (34). Zonder één woord lieten vader en zoon zich door hun advocaten wegrijden naar hun villa in Ruiselede. Ze trotseerden de camera's en flitsende fototoestellen van de massaal aanwezige media. Geen verstoppertje, geen schijnmanoeuvres. Alsof ze wilden duidelijk maken: niets te verbergen. Vader Gyselbrecht had zelfs zijn kostuum en zijden das aangetrokken voor de lang verhoopte trip naar huis.

Dat vader en zoon Gyselbrecht na bijna zeven maanden voorhechtenis vrijgelaten zijn door de Kamer van Inbeschuldiging-stelling in Gent betekent volgens Dominique Debrauwere van het Hof van Beroep echter niet dat ze vrijuit gaan. "Het onderzoek gaat gewoon verder. Aan hun vrijlating zijn ook voorwaarden verbonden. Zo mogen ze geen contact hebben met andere verdachten, mogen ze het land niet verlaten en is hun een soort van avondklok opgelegd."

Opluchting

De advocaten kunnen met die voorwaarden leven. Vincent Vereecke, advocaat van Peter Gyselbrecht: "De opluchting overheerst boven de euforie. Gelukkig kan mijn cliënt ook niet zijn. Hij houdt al maanden vol dat hij niets met de moord op de man van zijn zus te maken heeft. Met dat in het achterhoofd is ruim een half jaar cel voor een mens met een goede opvoeding, goede manieren en een comfortabel leventje niet niks." Johan Platteau, advocaat van vader Gyselbrecht, sprak gisteren niet over schuld of onschuld. "Ik heb de raadkamer elke keer proberen duidelijk maken dat mijn cliënt geen gevaar betekent voor de samenleving. Men is mij nu eindelijk gevolgd."

Vader en zoon Gyselbrecht zaten al in de cel nog voor het lichaam van Stijn Saelens was gevonden. Ze waren vanaf dag één verdacht nadat de vrouw van Stijn Saelens eind januari ontdekte dat haar man was verdwenen uit hun kasteel in Ruiselede. Op de oprit en in de gang liep er één groot bloedspoor.

Nieuw leven in Australië

Er zat al lang een haar in de boter tussen dokter André Gyselbrecht en zijn rijke schoonzoon Stijn Saelens. Die droomde van een nieuw leven met vrouw en kinderen in Australië. André Gyselbrecht wilde daar niet van weten. Volgens de dokter vertrouwde hij Stijn Saelens niet omdat de nanny hem zou hebben betrapt toen hij seksuele handelingen stelde bij een van zijn dochtertjes. André Gyselbrecht heeft aan de speurders toegegeven dat hij zijn kennis Pierre Serry (61) gevraagd had Stijn Saelens "te doen stoppen". Maar hij heeft daarmee nooit willen zeggen dat hij dood moest, zegt zijn advocaat Johan Platteau.

Het was wel in het bosje van diezelfde beroepscrimineel Pierre Serry dat het gerecht op 17 februari het lichaam van Stijn Saelens opgroef. Hij was afgemaakt met één schot. Zijn lichaam was verminkt met zuur. Het gerecht gaat ervan uit dat André Gyselbrecht de moord op zijn schoonzoon beraamde. Volgens de speurders speelde Peter Gyselbrecht daar ook een rol in. Zo struikelden de onderzoekers onder andere over een telefoontje tussen Peter Gyselbrecht en Pierre Serry. Volgens onze informatie dateert die oproep van vier maanden voor de moord en duurde het gesprek amper acht seconden. Peter Gyselbrecht geeft als uitleg dat hij een kennis van zijn vader moest bellen maar dat die hem per ongeluk het nummer van Serry had gegeven.

De vrouw van Stijn Saelens heeft nog altijd contact met haar vader en broer die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord op haar echtgenoot. Ze bezocht hen ook regelmatig in de gevangenis. De ouders van Stijn Saelens lieten via hun advocaat Jan Leysen gisteren weten dat ze niet wensen te reageren op de vrijlating.

Momenteel blijven in het dossier rond de kasteelmoord nog twee verdachten aangehouden. Het gaat om Pierre Serry en de Nederlander Tinus Van Wesenbeeck, die als tussenpersoon verdacht wordt.

Vanmiddag zouden vader en zoon Gyselbrecht een verklaring afleggen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234