Vrijdag 20/05/2022

Kasteelmoord

Kasteelmoord-proces ligt stil door werk van fantast

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De geluidsopnamen van meer dan 200 gesprekken die een burgerinformant in de gevangenis zegt te hebben gevoerd met een van de verdachten in de kasteelmoord bestaan niet. De man die beweerde de tapes te hebben gemaakt, is de Nederlandse fantast Anthony Van Wilderoden. Hij tekende al eerder voor dit soort stunts.

Douglas De Coninck

Het proces rond de kasteelmoord werd maandag stilgelegd. Voorzitster Els D’Hooghe stuurde de zaak terug naar de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Gent. Die moet nagaan of er inbreuken zijn begaan tegen de wet op de bijzondere opsporingsmethoden (BOM).

Daar had het alle schijn van nadat aan het licht kwam dat in de gevangenis van Ieper een gedetineerde in 2016 in een half jaar 200 gesprekken zou hebben opgenomen met Evert de Clercq. Hij is een vermeende tussenpersoon tussen organisator Pierre Serry en de huurdoder die begin 2012 in Wingene kasteelheer Stijn Saelens vermoordde.

Anthony Van Wilderoden. Beeld rv
Anthony Van Wilderoden.Beeld rv

Nephertog

De man bracht dit alles twee weken geleden zelf via het mailadres van zijn Ierse echtgenote onder de aandacht met een mail aan de tiplijn van Het Laatste Nieuws. Het ziet er nu naar uit dat de KI snel klaar kan zijn met de zogeheten BOM-controle.

De beweerde afluisteraar is Anthony Van Wilderoden. Hij stuurde in 2006 in Nederland al eens een rechtszaak rond een subdivisie van de Hells Angels in de war met de bewering dat hij in de gevangenis verdachte Frenk B. aan de praat had gekregen. Hij werd in 2010 aan de vooravond van een extreem duur huwelijksfeest ook al eens ontmaskerd als Spaanse nephertog.

In zijn tip rond de kasteelmoord beweerde Van Wilderoden nu dat het afluisteren van De Clercq hem “was gevraagd door de federale gerechtelijke politie van Kortrijk, die communiceerde met David Roelant”. Roelant is de hoofdrechercheur in het onderzoek naar de kasteelmoord. Van Wilderoden beweerde ook: “Zelfs de gevangenisdirectie was betrokken bij de operatie.”

Een professionele afluisteroperatie, zo leek het.

Bundel van 1 centimeter

In een aantal mails aan deze krant, via zijn echtgenote, komt Van Wilderoden nu met een ietsje ander verhaal. Gevraagd naar wat er gebeurde met de opnamen van zijn undercover-actie heet het nu dat die niet bestaan: “Er zijn alleen transcripties.”

Transcripties die hij in de gevangenis zelf maakte. Net als ten tijde van het Hells Angels-proces in Nederland, toen zijn hele “dagboek” met inside-weetjes over motorbendes achteraf louter bleek te berusten op kennis die hij haalde door alle krantenartikelen over de zaak uit te vlooien.

Een microfoontje is in het geval van Van Wilderoden niet nodig, argumenteert zijn echtgenote nu, want de man zou over een hoogst bijzondere gave beschikken: “Hij is als een opname-apparaat. Als je een uur met hem praat, kan hij nadien letterlijk de volledige conversatie neerschrijven. Hij herinnert zich details van elke conversatie.”

Evert de Clercq en Pierre Serry. Beeld PALIX
Evert de Clercq en Pierre Serry.Beeld PALIX

Over wat Van Wilderoden allemaal zegt vernomen te hebben van De Clercq, met wie hij maandenlang de was deed in de gevangenis van Ieper, produceerde hij een bundel papier van meer dan een centimeter dik. Die is tot grote onvrede van een aantal advocaten van de verdediging niet gevoegd bij het strafonderzoek rond de kasteelmoord. "Ook als blijkt dat er niet is afgeluisterd, wil ik wel die bundel graag eens zien", zegt een van hen.

Het was het parket van Brugge zelf dat maandag de indruk van een afluisteroperatie versterkte doordat openbaar aanklaagsters Céline D’havé en Fien Maddens op het proces geen enkele uitleg wensten te geven over de mail, en er ook geen printje van wensten te delen met de overige procespartijen, verwijzend naar de BOM-wet. Céline D’havé wou vrijdag enkel kwijt: “Wij onthouden ons ook nu van enige commentaar.”

Het proces rond de kasteelmoord hervat op 11 september.

Lees meer: Fantast zkt. spotlights: Hoe stofzuigerdief Anthony Van Wilderoden het proces rond de kasteelmoord voor de vierde keer deed stilleggen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234