Maandag 16/12/2019

Kasteel zkt ridder/jonkvrouw

Vergeet de Loirestreek: de mooiste kastelen spot je gewoon in Vlaams-Brabant. Deze bouwwerken zwaaien hun poorten met veel liefde open voor al jouw sprookjesdromen.

Kasteel vol kunst

Het kasteel van Gaasbeek heeft een turbulente geschiedenis achter de rug. Oorspronkelijk werd de burcht in de dertiende eeuw gebouwd als onderdeel van de verdedigingsgordel rond Brussel, waarna ze verschillende malen van de kaart werd geveegd om nadien weer opgebouwd te worden. Ook de eigenaars van het kasteel leken de parel liever kwijt dan rijk te zijn, tot markiezin Arconati Visconti in de negentiende eeuw besloot het kasteel haar huis te noemen.

De dame was nogal in de ban van kunst, en samen met de frisse wind die ze door de kasteelgangen liet waaien, bracht ze ook haar enorme kunstcollectie mee. Het is inmiddels een vaste waarde geworden in het kasteel, want ook wie er vandaag voet zet, weet dat er regelmatig tentoonstellingen op poten gezet worden. Het is de combinatie tussen kunst en kasteel die een bezoek subliem maakt. Vaak lopen de tentoonstellingen door meerdere zalen. De blikvanger waarvoor je op dit moment naar het kasteel van Gaasbeek trekt, is de kunsttentoonstelling Kairos Castle. Daarin werd onder het toeziend oog van filosofe en auteur Joke Hermsen een expositie opgebouwd waarin tijd centraal staat.

Maar ook voor wie de kilte binnen de kasteelmuren liever omruilt voor wat zomers braden, vindt er zijn gading. Het kasteel ligt immers pal in het midden van een 49 hectare groot natuurdomein dat al in de zeventiende eeuw werd aangelegd en werd voorzien van wandelpaden en enorme dreven.

WEETJE: In het domein kan je ook een museumtuin bezoeken. Die legde Agentschap voor Natuur en Bos aan naar het voorbeeld van de 18de- en 19de-eeuwse kasteeltuinen. Vooral de collectie fruitbomen loont de moeite, maar er groeit ook een mooi collectief aan vergeten groenten. Zo vind je er onder andere mispels, kweeperen, zeekool en aardbeispinazie. Uniek, op zijn zachtst uitgedrukt.

KASTELENTOCHT: Wandel van het ene imposante kasteel naar het andere. De Kastelenwandeling is 7 km lang en doet zowel het kasteel van Gaasbeek als dat van Groenenberg aan.

Knooppunten: 11 - 111 - 124 - 126 - 730 - 129 - 127 - 123 - 104 - 103 - 11.

Start: Onze-Lieve-Vrouwekerk, Donkerstraat 26, Gaasbeek.

Praktisch:

Het kasteel opent de deuren van 1 april tot en met

5 november, en dat elke dag van 10 tot 18 uur.

Voor een gedetailleerd overzicht van de openingsdagen, kan je terecht op de website:

www.kasteelvangaasbeek.be.

teletijdmachine

Het kasteel van Beersel werd lange tijd aan het verval overgelaten, maar in de negentiende eeuw werd besloten dat het leed niet meer om aan te zien was. Een restauratie volgde snel, waarbij er trouw gezworen werd aan de historische correctheid van het gebouw. Juicht ende jubelt, want daardoor bleef een van de zuiverste voorbeelden van de laat-middeleeuwse militaire architectuur gespaard van een tragische ondergang.

Dat het kasteel sindsdien een inspiratiebron voor velen is geworden, mag je gerust stellen. Zo speelde het album van Suske & Wiske De schat van Beersel zich in en rond de kasteelmuren af. En ook de Belgische metalband Theudo vond in het kasteel de uitgelezen locatie om de videoclip van het nummer Uttergälden op te nemen. Kortom, het kasteel is ondanks een rijke geschiedenis ook vandaag geen dooie boel.

Bezoekers kunnen het kasteel vrij bezoeken, al is het behoorlijk wat minder toeristisch dan heel wat andere kastelen. Dat hoeft geen reden te zijn om een bezoek af te schrijven. Sterker: het creëert de mogelijkheid om het middeleeuwse leven binnen de kasteelmuren in alle rust te ontdekken.

DE FIETS OP: De Geuzenroute is perfect voor wie zijn kasteel graag wat actiever heeft. Vertrek aan Brouwerij 3 Fonteinen, degusteer er een geuze, fiets langs het kasteel van Beersel en door het prachtige Hallerbos. Kuier even rond in Halle of blaas uit op het zonneterras van Boelekewis in Huizingen. De lekkernijen en de mooie afwisselende natuur maken de flinke kuitenbijters van het sterk heuvelachtige landschap meer dan goed.

38,2 km - te volgen knooppunten: start - 83 - 61 - 49 - 50 - 28 - 65 - 64 - 53 - 62 - 63 - start. start: Brouwerij 3 Fonteinen, Hoogstraat 2A, Beersel.

NJAM: Wie zich na een bezoek aan het kasteel van Beersel niet wil beroepen op Deliveroo, kan voor een stevige maaltijd terecht bij brasserie Kasteel Beersel. De brasserie werd nog maar pas in een nieuwe inkleding gestoken en serveert voornamelijk gerechten uit de Franse cuisine of legt de focus op lokale producten.

flower power

Het kasteel van Groot-Bijgaarden is een populaire keuze voor wie een privé-evenement organiseert. Niet geheel onterecht natuurlijk, want het kasteel werd wonderwel opgeknapt en bezit een rijke geschiedenis. Het werd opgebouwd in de 17de eeuw en mag zich nu tot toonbeeld van de Vlaamse renaissancestijl rekenen. De 30 meter hoge slottoren werd bovendien al in de veertiende eeuw opgetrokken en is ook vandaag nog te bezoeken. Laat de vele trappen je niet afschrikken: het uitzicht over Brussel en de Vlaamse rand is het zwoegen meer dan waard.

Toch is het kasteel zelf enkel te bezichtigen door Herita-leden, maar zeker in de lente hoeft dat je niet tegen te houden om het kasteel te bezoeken. Want hoewel het bouwwerk indrukwekkend is, is het omliggende park van 14 hectare dat evenzeer. Het is bovendien geen park waar louter enkele wilde margrieten hun voedingsbodem vonden. Sterker: de Floralia van Brussel wordt er jaarlijks georganiseerd en valt ook dit jaar nog te bezoeken tot 7 mei. Het is het summum voor wie zich graag omringt met bloemen.

Onder leiding van specialist in het bloembollenvak Maarten Bakker staken medewerkers van het kasteel meer dan één miljoen bloembollen in de grond. Ze kozen daarbij ook voor diversiteit in de geplante soorten: maar liefst vijfhonderd plantensoorten kunnen er welig tieren, waaronder 400 verschillende soorten tulpen. Daarnaast vind je er ook vele wildperken met miniatuurtulpen, blauwe druiven en narcissen. En ook het populaire labyrint keert dit jaar terug voor de Floralia Brussels.

WEETJE: Wie het park gaat bezichtigen kan haast niet anders dan ook de tuin met azaleas en rododendrons te bezoeken. Daar werden vijf jaar geleden planten van Exbury Gardens geplant. Deze tuinen in het zuidwesten van Engeland brachten de eerste rododendrons voort op aangeven van de ontwerper Lionel de Rothschild.

Praktisch:

Floralia Brussels nog tot 7 mei (een ticket voor een volwassene kost 12 euro).

Locatie: Isidoor Van Beverenstraat 5,

Groot-Bijgaarden. kasteelgrootbijgaarden.be en www.floralia-brussels.be.

Nog meer kasteelpret

ª Kasteel Diepensteyn: Eind jaren 80 werd deze parel in Steenhuffel haast van de kaart geveegd. Gelukkig werd het opgeknapt tot een aantrekkelijk kasteel waar de deuren openstaan voor privé-feesten.

www.kasteeldiepensteyn.be.

ª Kasteel Arenberg: Dit bouwwerk in Heverlee biedt een waarheidsgetrouwe blik op het verleden, want er werd weinig gesleuteld aan de voorgevel. Het gebouw werd in 1916 aan de universiteit overgedragen, die er nu de Faculteit Toegepaste Wetenschappen onderdak geeft.

ª Kasteel van Huizingen: De eerste keer dat het kasteel van Huizingen oprees uit het omliggende weiland, was rond 1200. Inmiddels is het een trekpleister voor culinaire liefhebbers. Een degelijke keuken (mét terras) in combinatie met het provinciaal domein biedt alles voor een memorabele uitstap.

www.kasteelvanhuizingen.be.

ª Kasteel van Horst: Het kasteel van Horst blijft dan wel heel 2017 gesloten, toch is de Dragon Run die georganiseerd wordt op het domein wél een goede reden om je in je loopoutfit te hijsen. Denk: klauteren over obstakels, door modder wroeten en - hoe kon het ook anders - vechten met draken. Hou alvast 7 mei vrij in je agenda en check het event op Facebook voor meer info.

Praktisch:

Het kasteel van Beersel kan je doorgaans van dinsdag tot zondag bezoeken. Kinderen betalen 1 euro, volwassenen 3 euro. Een groepsbezoek of rondleiding met gids is mogelijk als je reserveert.

Lotsestraat, Beersel.

www.toerismebeersel.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234