Zondag 16/02/2020

Kasteel zkt ridder/jonkvrouw

Zoals Hans Christian Andersen en Disney ons altijd inprentten: als je in een kasteel woont, heb je het pas echt gemaakt! Misschien kom je nog een paar roebels tekort om er zelf een aan te schaffen, maar laat dat je niet belemmeren om alvast op huizenjacht te gaan. Deze sprookjesachtige kastelen zetten hun deuren graag voor je open.

Ridders en senioren

Mocht je nog op zoek zijn naar een locatie om je oude dag door te brengen: search no longer! Aan de rand van het levendige Mortsel, ligt het tussen bomen verborgen Kasteel Cantecroy. Met een geschiedenis die teruggaat tot het begin van de dertiende eeuw kende het slot al een resem belangrijke eigenaars. Vandaag is het imposante gebouw opgedeeld in een vijftigtal serviceflats voor senioren.

Maar ook wie nog niet aan zo'n flat toe is, kan er zeker eens langsgaan. Voor een royale maaltijd bijvoorbeeld. In het gloednieuwe restaurant Cavalieri kan je terecht voor enkele hoogstandjes uit de Italiaanse gastronomie. Wie liever proeft van de geschiedenis en cultuur van het kasteel, kan terecht bij Kristel Van Doorslaer. Gepassioneerd door het al even bruisende als woelige verleden van Cantecroy, neemt ze je mee op sleeptouw over het hele domein. "De rondleiding vindt grotendeels buiten plaats. Met het gebouw als leidraad doorloop ik de markantste periodes en bewoners uit de bijna 700 levensjaren van het kasteel. De ene eigenaar heeft al wat meer betekend voor Cantecroy dan de andere. Over die mensen wil ik dan zeker wat uitleg geven." Eens de verhalen buiten verteld zijn, neemt Kristel je mee naar de charmante kapel en majestueuze ridderzaal. "In de ridderzaal hangt er altijd een bijzondere sfeer. Het authentieke interieur slingert je zo terug in de tijd waardoor je je afvraagt hoe het er vroeger geweest moet zijn. Wie zich heel even kasteelheer of jonkvrouw wil voelen, mag dit prachtige vertrek zeker niet overslaan."

Cantecroylaan 30, Mortsel. www.kasteelcantecroy.be. www.cavalieri.be. Voor rondleidingen: www.activational.be/kasteelcantecroy.

Op de koffie bij de graaf

De meest gastvrije kasteelheer van het land is ongetwijfeld graaf John de Marnix de Sainte-Aldegonde. Om het onderhoud van zijn enorme kasteel te financieren, zet hij de poorten van zijn stulpje wagenwijd open voor iedereen die het wil zien. Het robuuste bouwwerk dateert al van 1007, wat van de huidige graaf al de 54ste bewoner maakt. Zodra je de sprookjesachtige brug hebt overgestoken, geeft ook het interieur zijn geheimen prijs. Als een van de mooist bemeubelde kastelen van het land heb je aan twee ogen amper genoeg om alles in je op te nemen. Met unieke salons, plafondschilderingen en eeuwenoude kunstwerken in overvloed, kan je je amper inbeelden dat de vertrekken nog bewoond zijn. Naast de leefruimtes toont de rondleiding je ook de uitgebreide bibliotheek, de historische karrencollectie en zelfs een reeks gravures van Breughel de Oude himself. Wie zich na al dat moois nog wil verdiepen in de geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners, rept zich best nog naar de vaste tentoonstelling over graaf Filips de Marnix. Deze voorvader van de huidige graaf was de rechterhand van Willem van Oranje en zou zelfs het Wilhelmus van Oranje hebben neergepend.

Bezoeken kan enkel in groep, maar op de laatste twee zondagen van augustus en de eerste twee van september maakt de graaf graag een uitzondering. Op die dagen zijn dus ook alle eenzame ridders en jonkvrouwen welkom aan het hof.

Kasteelstraat 34, Bornem.

www.kasteelmarnixdesaintealdegonde.be.

Exotisch groen

Ten midden van twintig hectaren Kempisch groen, ligt het prachtige kasteel De Renesse. Het originele bouwwerk werd in 1464 afgewerkt, maar daar schiet vandaag nog maar weinig van over. Door oorlogen, vetes en verloedering is de grote verdedigingstoren het enige originele stuk dat nog rechtstaat. Dat het er tegenwoordig niet meer zo bruut aan toe gaat, is goed nieuws voor de vele dagjestoeristen. Het park kent een enorme biodiversiteit door de verschillende eigenaars met elk hun eigen smaak. De meest opvallende bewoners van de tuin zijn de sequoia's of mammoetbomen. Ze werden er geplaatst toen een Oost-Indische generaal in het kasteel introk en de tuin een beetje exotischer wilde maken. Deze boomsoort is de grootste ter wereld en de exemplaren in het park tellen respectievelijk 27, 28 en 34 meter.

Wie liever het interieur van het kasteel eens van dichtbij ziet, kan elke zondagmiddag om 3 uur aansluiten bij een rondleiding aan het gebouw. Die geeft je wat meer uitleg over de bijzondere figuren die er verbleven en het onheil dat het kasteel meermaals in puin legde. Afsluiten kan je in de de raadszaal die op zondagmiddag (en in de zomer ook op maandagmiddag) de dorstigen laaft in een uniek kader.

Lierselei 30, Malle. www.derenesse.be.

Vergeet de

kleintjes welkom

Voor de koters die liever een rondleiding op maat krijgen, is er de Annemoontje-wandeling. Elke tweede zondag van de maand trekt een gids met hen door het park en kasteel om samen de avonturen van boswachter Zander en gravin Annemoontje te ontdekken. Het kasteel en zijn tuin zullen geen geheimen meer hebben voor je kroost.

www.toerisme-malle.be.

Cultureel verantwoord klinken

Op enkele kilometers van het kasteel ligt het vlechtmuseum De Zilverreiger. In de bruine kroeg die als museumcafé fungeert, kan je het biologische Slijkneusbier drinken. Het lokale brouwsel dankt zijn naam aan de oude spotnaam voor de inwoners van Bornem. Het biertje gaat makkelijk binnen, maar laat je niet verrassen door zijn hoge alcoholpercentage.

Scheldestraat 18, Weert.

www.zilverreiger.be.

Gluren bij de buren

Wie na het kasteelbezoek zin heeft in nog meer cultuur, kan even binnenspringen in Fort 4. De mastodont ligt net naast het kasteel en moest in de negentiende eeuw de stad Antwerpen beschermen tegen de vijand. Tegenwoordig kan je er elke zondag terecht voor een gegidste tour. Tijdens de fortengordel op 21 mei stellen alle forten rond de stad hun deuren open voor het grote publiek. In Mortsel kan je er die dag ook een expo over de Eerste Wereldoorlog bezoeken.

Fortstraat 100, Mortsel.

www.fortengordel.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234