Vrijdag 04/12/2020

Karzai beëdigd voor tweede termijn

De nieuwe president wil dat zijn land binnen vijf jaar ‘volledig in handen is van de Afghaanse regering’ en dat de rol van de internationale troepen wordt afgebouwd. Hij heeft ook beloofd dat de strijd tegen de corruptie drastisch wordt opgevoerd.

Op de eedaflegging waren 500 mensen uitgenodigd - 398 Afghaanse hoogwaardigheidsbekleders en 102 internationale gasten. Onder hen waren behalve VS-minister Clinton onder andere haar Duitse collega Guido Westerwelle, de Britse buitenlandminister David Miliband en de Franse buitenlandminister Bernard Kouchner. Ook de Pakistaanse president Azif Ali Zardari was aanwezig. Karzai werd drie maanden geleden in een door fraude overschaduwde verkiezing herkozen. Hij heeft “mijn broeder Abdullah Abdullah”, zijn vroegere tegenkandidaat, opgeroepen tot samenwerking om tot nationale eenheid te geraken. Die heeft echter al meteen laten weten niet in een nieuwe regering te willen stappen. De beëdigde president zei nog elke Afghaan van elke “etniciteit, elke stam en elke provincie” te willen dienen.Karzai heeft zich ook uitgesproken voor een loya jirga in een poging tot verzoening met alle opstandelingen in het land. “De grote raadsvergadering moet ertoe dienen de vrede in Afghanistan na dertig jaar oorlog weer te herstellen”, zei hij. De loya jirga is volgens de grondwet “de belangrijkste bijeenkomst van vertegenwoordigers van het Afghaanse volk”. Hij wil in zijn toekomstige beleid rekening houden met de inbreng van die hoge vergadering.Karzai kondigde bovendien een verscherpte strijd tegen de corruptie en het wanbestuur in het land aan. Hij had eigenlijk geen andere keuze, nadat Hillary Clinton, Guido Westerwelle en andere buitenlandse toppolitici hem daartoe in privégesprekken strikt hadden aangemaand. Het wantrouwen bij de hoge gasten bleef echter bestaan, aangezien eerdere maatregelen van Karzai op dat vlak tot niets hebben geleid, als hij zo’n maatregelen al heeft genomen. Karzai noemde de corruptie “een zeer gevaarlijke staatsvijand”, waardoor miljoenen aan internationale steun verloren gaan voor Afghanistan.

Rooskleurige toekomst

Waarnemers hadden de indruk dat Hamid Karzai vooral een rooskleurige toekomst van zijn land schilderde en hadden daar zo hun twijfels over. Van Hillary Clinton is geweten dat ze de president behoorlijk de levieten heeft gelezen omdat hij al te passief bleef de jongste tijd, terwijl men zich in het Witte Huis in Washington uitslooft om te bekijken hoe het verder moet met de Amerikaanse militaire aanwezigheid in het land. President Barack Obama staat onderdruk van Amerikaanse generaals die duizenden extra manschappen eisen, terwijl velen hun twijfel hebben over het nut van extra troepen.Clinton heeft gezegd dat Karzai de kans die hij door zijn beëdiging krijgt nu maar moet grijpen om het land er weer bovenop te brengen en veel van de genodigden hadden de indruk dat ze bedoelde dat dit wel eens de laatste kans voor Karzai was. In naam van de Duitse regering had minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle eveneens druk uitgeoefend op Karzai. Hij was in het grootste geheim naar Kaboel gereisd om de oude en nieuwe Afghaanse president tot daden aan te sporen. Duitsland is ook bezorgd over de situatie in het land waar het honderden soldaten heeft gestationeerd. Westerwelle eiste “een zichtbaar perspectief” voor de Duitse troepen en Karzai noemde voor het eerst een termijn voor de terugtrekking van de zo wat honderdduizend buitenlandse soldaten die in zijn land zijn gelegerd. Binnen vijf jaar zouden die moeten naar huis kunnen omdat tegen dan de Afghaanse regering en haar leger alleen zouden kunnen instaan voor de veiligheid van het land en zijn burgers. Dat is echter net waaraan velen ook na de redevoering van Karzai nog aan twijfelden.De rede was verre van een nieuw begin. Daarvoor had Karzai in het verleden al te vaak beloften gedaan die hij niet heeft gehouden. Toch hadden diplomaten na afloop van zijn toespraak een belangrijk punt om te onderstrepen: Karzai heeft zich nu in het publiek voor de hele wereld vastgelegd op concrete punten waarop men hem zal kunnen afrekenen. “Wij zullen de tekst van die redevoering goed bewaren en ten gepasten tijde bovenhalen om hem eraan te herinneren”, zei een hoge buitenlandse diplomaat die anoniem wilde blijven. Washington had al eerder laten weten “binnen de komende zes maanden” belangrijke concrete stappen te willen zien.Net op de dag van de eedaflegging is de Afghaanse minister van Mijnbouw, Mohammed Ibrahim Adel, ervan beticht smeergeld ter waarde van 30 miljoen dollar te hebben ontvangen in ruil voor toelating voor een groot ontwikkelingsproject van een Chinees bedrijf. Het geld is rond december 2007 overhandigd in Dubai, toen de China Metallurgic Group Corp (MCC) een contract van 2,9 miljard dollar had verworven voor uitbating van de kopermijn van Aynak in de oostelijke Afghaanse provincie Logar, een van de grootste kopermijnen ter wereld.

Zelfmoordaanslagen

Twee zelfmoordaanslagen in het zuiden van Afghanistan hebben de eedaflegging van de Afghaanse president Hamid Karzai overschaduwd. Bij een aanslag nabij een politiebureau zijn tien burgers gedood, onder wie twee kinderen, aldus de politiechef van de provincie Uruzgan. Politiemensen hadden de dader gezien en hem beschoten. Ondanks schotwonden kon hij toch de springlading op zich tot ontploffing brengen. De politie stelt de taliban verantwoordelijk.Eveneens kort na de eedaflegging van Karzai zijn volgens het Amerikaanse leger in de zuidelijke provincie Zaboel twee VS-soldaten bij een aanslag gedood. De daders waren een Amerikaanse basis binnengedrongen en hebben zich in een auto in de lucht laten vliegen, aldus een politiewoordvoerder. De taliban hebben de aanslag opgeëist. Die hebben trouwens de beëdiging van Karzai van nul en generlei waarde genoemd omdat die zich alleen door fraude aan de macht kan houden en “niemand vertegenwoordigt” in het land.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234