Maandag 22/07/2019

Karl Vannieuwkerke 'Mijn cd's staan op het toilet'

Zijn vroegste muzikale herinnering moet Vader Abrahams stamper ''t Smurfenlied' zijn. Dat was gelukkig slechts het begin van Karl Vannieuwkerkes muzikale parcours.

DOOR KURT BLONDEEL

"De allereerste cd die ik gekocht heb, in 1986 geloof ik, was Staring at the Sea: The Singles van The Cure", vertelt de VRT-sportjournalist. "Ik heb die dit weekend voor het eerst sinds tijden nog eens uit de kast gehaald, en opgeplooid in het hoesje heb ik een go pass gevonden die verwees naar mijn eerste jaar als student. Ik moet die cd hebben meegenomen naar mijn studentenkot in Kortrijk, waar ik de eerste kandidatuur geneeskunde volgde, maar blijkbaar zat ik vaker in Leuven. Daarom dat ik er nooit doorgeraakt ben. (lacht)"

Vanaf zijn twaalfde begon de 35-jarige West-Vlaming zelf vinylplaten te kopen met zijn spaarcenten. 'Daddy Cool' van Boney M. en de 'Vogeltjesdans' onder meer, al waren zijn helden toch U2 en Simple Minds. "Op de playbackavonden op school deden we meestal U2, en was ik The Edge. Wedstrijden winnen deden we nooit, want altijd was er wel iemand die André Hazes deed. (lacht) Ik heb zelfs nog gitaarles gevolgd omdat ik hun nummers wou kunnen naspelen. Dan ben je zestien en vol van U2, maar moet je van het oude madammeke bij wie je terechtkomt beginnen met 'Mieke hou je vast aan de takken van de bomen', omdat daar maar twee akkoorden in voorkomen. Lang heb ik het niet volgehouden."

Vannieuwkerke noemt zijn smaak zelf 'vrij klassiek', maar helemaal doorgeknipt heeft hij de banden met het hedendaagse muziekgebeuren ook weer niet. "Ik heb enkele vrienden die nogal into muziek zijn, en die brengen me wel nieuwe namen aan. Zo heb ik Isobel Campbell & Mark Lanegan en Sufjan Stevens leren kennen, of Antony And The Johnsons, wiens 'You Are My Sister' ik het beste nummer van de laatste tien jaar vind. Die dingen beluister ik eerst op iTunes en als ze mij aanstaan, koop ik ze. Ik kopieer niks illegaal, maar in de winkel stap ik nog zelden binnen. Alles vliegt op mijn iPod, die ik overal meeneem. Ik heb zelfs een docking station die ik buiten zet als ik hier op de boerderij aan het werken ben."

Zo vaak passeert hij dus niet meer aan zijn platenkast? "Euh, toch wel, want die staat op het toilet. (lacht) Het betreft namelijk een tamelijk afschuwelijk houten rek dat ik ooit door mijn vader heb laten maken. Publiceer dat maar hoor, hij leest De Morgen toch niet."

En we doen nog zo ons best. Het kan ten slotte niet anders of de sportverslaggever associeert bepaalde songs met atletische glansprestaties. "Op de US Open vorig jaar, toen Clijsters haar eerste grand slam won, heb ik coach Steven Martens op antenne 'New York, New York' van Frank Sinatra laten zingen als gevolg van een weddenschap die hij verloren had. Wat het wielrennen betreft, denk ik vooral terug aan de reportage met de naam De droom, die we eind vorig jaar hebben gemaakt over Tom Boonen. Op het moment waarop hij in de Ronde van Vlaanderen over de aankomst reed, lieten we Damien Rice horen met 'The Blower's Daughter'. Als ik dat nu terugzie, krijg ik nog altijd kippenvel. Een liefdeslied in feite, maar als je het extrapoleerde naar de koers werkte het perfect."

De top

1. U2, Under a Blood Red Sky

"Ik heb alles van U2, maar dit is de plaat die ik niet kan missen."

2. Arno, Idiots Savants

"Alle nummers die hierop staan zijn classics geworden."

3. 10.000 Maniacs, MTV Unplugged

"Ik was verliefd op Nathalie Merchant, maar kon haar niet krijgen. Nu kan zij mij niet meer krijgen."

4. The Cure, Staring at the Sea - The Singles

"Ik ben er nog altijd fier op dat dit mijn eerste cd was; het had slechter gekund."

5. David Gray, Life in Slow Motion

"Een absolute aanrader, met als topnummers 'The One I Love' en de titelsong."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden