Dinsdag 30/05/2023

Karl Lagerfeld lanceert boekenparfum

Modekoning Karl Lagerfeld is een van ’s werelds onverzadigbaarste biblio- fielen. In zijn woningen te Parijs, Rome, Monaco en New York bevinden zich in totaal 300.000 boeken, waaronder een immense verzameling kunst- en fotografieboeken. De ietwat pompeuze foto’s van Lagerfeld tussen zijn schatten veroorzaken bij elke rechtgeaarde collectioneur een steek van afgunst. Lagerfeld liefhebbert ook als uitgever en boekhandelaar onder de vlag van 7L, met zaken in Parijs en binnenkort New York. Nu gaat hij nog een stapje verder, met de productie van een naar boeken geurend parfum. Paper Passion, ontwikkeld door de Berlijnse parfumeur Geza Schön, is binnenkort bij het magazine Wallpaper te besnuffelen en komt later in een foedraal in de vorm van een boek terecht. De parfummaker laafde ter voorbereiding zijn neus aan diverse papiersoorten.

Adriaan de Roover krijgt Antwerpse Gedichtenmuur

Sinds 2009 heeft Antwerpen de smaak van de gedichtenmuren te pakken. Onder impuls van Antwerpen Boekenstad doken onder meer gedichten van Gust Gils, Jan van Nijlen en Wannes Van de Velde op in de publieke ruimte, in het najaar volgen Paul Van Ostaijen en Hugues C. Pernath. Komende vrijdag krijgt voor het eerst ook een nog levende dichter een bijzondere gedichtenmuur. Het gedicht ‘Mijn stad’ van de 88-jarige Adriaan de Roover komt in een ontwerp van Jelle Jespers in reuzenletters op een flatgebouw aan de Gloriantlaan, op Linkeroever. De Roover maakte onlangs een opgemerkte comeback met de bij Demian verschenen bundel Enkelvoudig blauw en een optreden op de Nacht van de Poëzie.

Essay Franzen levert ‘New Yorker’ 16.000 Facebookfans op

Hoeveel is een gratis essay van de Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen waard? Als je de resultaten van een recent Facebookexperiment van The New Yorker moet geloven, schommelt het antwoord ergens tussen de 57.600 en 2.188.800 dollar. Hallucinante cijfers? Vorige week stelde het toonaangevende magazine een week lang een gratis essay van Franzen ter beschikking, over Robinson Crusoe, David Foster Wallace en eenzaamheid, waarna het weer achter hun paywall verdween. Maar je kon het artikel slechts lezen via de Facebookpagina van The New Yorker én nadat je op de ‘vind ik leuk’-knop van het magazine drukte. Dat leverde The New Yorker in één week tijd zestienduizend Facebookfans op. Volgens Bloggasm heeft een Facebookfan een waarde tussen de 3,60 en 136,38 dollar. De lokvogelstunt van The New Yorker zet intussen andere media aan het denken over soortgelijke trucjes.

‘Lost’-scenarist J.J. Abrams waagt zich aan roman

Gespannen zenuwen in de Amerikaanse uit- geverswereld na het bericht dat J.J. Abrams, scenarist en bedenker van de tv-serie Lost, binnenkort met een roman komt aandraven. Volgens Canongate zal het voorlopig nog titelloze boek van Abrams “elke leeservaring op zijn kop zetten”. Het boek moet in de herfst van 2012 het licht zien en Abrams zou erop aandringen dat er in diverse versies andere woorden ontbreken, zodat de lezer aan het puzzelen kan slaan met de mysterieuze love story. Abrams klaart de klus niet alleen, hij werkt samen met schrijver Doug Dorst. Hoe J.J. Abrams de tijd vond tussen zijn drukke activiteiten voor Super 8, de sequel van Star Trek en de nieuwe Mission Impossible, blijft het grootste raadsel. Helemaal als een verrassing komt de literaire demarche van Abrams evenwel niet. Lost zit volgepakt met literaire allusies en referenties én personages die zijn genoemd naar filosofen als Locke, Rousseau en Hume.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234