Woensdag 11/12/2019

Karel Vingerhoets bouwt verder aan zijn droom

theater

theater 'boechout vooruit' presenteert tweede seizoen

Boechout

Van onze medewerkster

Liv Laveyne

Theater Boechout Vooruit is het kind van Karel Vingerhoets en Nele Verbist. Vingerhoets, bij het brede publiek bekend als acteur in tv-series als Langs de Kade en Thuis, waagde vorig jaar de sprong en richtte een eigen theatertje op. In een loods verdoken achter enkele huizen in Boechout-centrum maakt hij zijn droom waar.

"We hebben het voorbije seizoen niet alleen ons publiek leren kennen. Ook onze rekeningen", geeft Vingerhoets toe in de proloog van de seizoensbrochure. Vooruit Boechout is zo'n kleine uk die voorlopig het statuut van niet-gesubsidieerd privé-initiatief draagt. "Ik ben mij er ten volle van bewust dat je eerst een gezonde baby op de wereld moet zetten, vooraleer de overheid met geld over de brug wil komen." Vingerhoets beoogt drie seizoenen op eigen houtje te werken, bij de volgende subsidieronde in 2004 is hij van plan zijn dossier naar Brussel te sturen. "Met zijn tweeën een theatertje runnen en sinds kort een technische medewerker bekostigen, dat is eigenlijk gekkenwerk. Je moet ook met enig realisme 'vooruit' kijken."

Boechout Vooruit heeft zijn sporen verdiend. Vorig seizoen kwamen 11.500 bezoekers over de vloer. Met 35 procent gastproducties en 65 procent producties uit eigen huis slaagt Boechout Vooruit erin meer te zijn dan het zoveelste kleine receptief centrum. Een interessant initiatief vormt de reeks 'Boechout Voor-uitgevers', avant-premières van muziek en literatuur. Cas Goossens presenteert er zijn boek. Het Ensor-strijkkwartet (dat onder meer samenwerkte met Jan Fabre) en folkgroep Ambrozijn geven een voorsmaakje van hun nieuwe cd. Ook de overige programmering is niet doorsnee te noemen: Warre Borgmans staat op de planken met een blazerskwartet in de kindervoorstelling Peter en de Wolf. Danny en David Ronaldo jongleren in La cuccina dell'arte met voedsel en servies en cabaretier-songwriter Geert Hautekiet brengt Nonkel Goesting op een zelfontworpen piano-installatie.

Vingerhoets staat zelf ook meermaals op de planken: Olikonijneendpauwpanter, een jeugdproductie geschreven door Ingrid Vander Veken op muziek van Ronny Mosuse, of Vlaamse verhalen, waarbij hij teksten van Claes, Van Istendael en Van den Broeck brengt, zijn slechts enkele voorbeelden.

De enige kritische noot die bij Boechout Vooruit gemaakt kan worden, is dat vaak dezelfde namen in de programmering opduiken en dat het echte experiment achterwege blijft. Al is er voor dat laatste een goede reden. "We zijn veroordeeld tot het trekken van volle zalen. Dat impliceert bepaalde tegemoetkomingen: een sinterklaasfeest of een herneming van successen als En waar de sterre bleef stille staan." "Maar", zo benadrukt Vingerhoets, "entertainment hoeft niet per definitie goedkoop te zijn."

Een evaluatie van hun publiek gedurende het eerste seizoen heeft Vingerhoets en Verbist doen beslissen iets breder te programmeren. "We verlangen natuurlijk naar meer comfort en ik heb enorm veel zin om weer samen met collega's iets te doen. Het artistieke feest moet uitgebreid worden, maar zonder geld is dat op grote schaal niet mogelijk."

Intussen broeien bij deze idealisten alweer andere ideeën, zoals een ensembletheater naar Duits en Oostenrijks voorbeeld (Vingerhoets speelde zelf bij Ernst Deutschtheater in Hamburg en aan het Wiener Burgtheater te Wenen, LiLa), waar acteurs niet vol afgunst elkaar de strot afbijten om een rolletje te bemachtigen of moeten kiezen voor winstgevender tv-werk. Misschien zijn de met de regelmaat van de klok terugkerende namen in het programma van Boechout de prille outing van dat idee?

Wat er ook van zij, theater Boechout Vooruit viert alvast op 28 september zijn eerste verjaardag met een spetterend bal musette. De loods wordt aangekleed in Franse stijl. Gitarist Jokke Schreurs en de befaamde accordeonist-zanger Maurice Le Gaulois zijn van de partij. Met het feest danst Boechout Vooruit vol goede moed zijn tweede seizoen in. Al blijft het dan vooralsnog spreekwoordelijk 'dansen op een slap koord'.

Eén jaar Boechout Vooruit met concert Jokke Scheurs om 20.15 uur en aansluitend bal musette met Maurice Le Gaulois, op zaterdag 28 september, Sint-Bavoplein 17, Boechout; tickets: concert en bal: 12 euro; bal (vanaf 21.30 uur): 5 euro

Info: 03/289.09.78 of www.boechoutvooruit.be

'We zijn veroordeeld tot het trekken van volle zalen. Dat impliceert bepaalde tegemoetkomingen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234