Zaterdag 17/04/2021

Update

Karel Van Eetvelt verruilt Unizo voor Febelfin

Karel Van Eetvelt. Beeld BELGA
Karel Van Eetvelt.Beeld BELGA

Na bijna dertien jaar trekt Karel Van Eetvelt de deur van werkgeversorganisatie Unizo achter zich dicht. Van Eetvelt gaat vanaf 1 oktober aan de slag als CEO van Febelfin.

Een opmerkelijke transfer. Van Eetvelt was al sinds jaar en dag een van de meest bekende gezichten binnen de Groep van Tien, het overlegorgaan op topniveau van de vakbonden en werkgevers. Van Eetvelt is naar eigen zeggen "klaar voor een nieuwe uitdaging".

Zijn hele carrière werkte hij ten dienste van de zelfstandige, en kleine en middelgrote ondernemer. Hij begon zijn carrière in 1992 bij Bouwunie, een organisatie gelinkt aan Unizo, die de kmo's in de bouwsector vertegenwoordigt. In 2004 werd hij gedelegeerd bestuurder bij Unizo, in opvolging van Kris Peeters die toen Vlaams minister werd voor CD&V.

"De belangen van ondernemers verdedigen heb ik altijd met vuur en overtuiging gedaan omdat ik zeer sterk geloof in hun belang voor de samenleving", stelt Van Eetvelt in een persbericht. "Ook al ga ik elders aan de slag, dat belang zal ik steeds blijven erkennen en onderschrijven. Ook het verder uitbouwen van een organisatie als Unizo samen met de 200 medewerkers en 3.000 vrijwilligers-bestuursleden heb ik altijd als een eer en voorrecht beschouwd. Ik zal al die mensen altijd in mijn hart blijven dragen en hoop velen ervan in de toekomst nog te mogen ontmoeten.”

Nieuwe uitdaging

Met Febelfin kiest Van Eetvelt naar eigen zeggen voor een nieuwe uitdaging. "Er is geen dag geweest dat ik niet met plezier ging werken bij Unizo, maar als je lange tijd iets doet worden veel zaken toch wat repetitief. Hier ga ik een nieuwe uitdaging vinden en daar kijk ik echt wel naar uit. De eerste maanden zullen wat studiemaanden worden, al zal ik ook wel snel moeten inrollen."

Van Eetvelt volgt bij Febelfin Michel Vermaerke op. Die kondigde eerder dit jaar zijn vertrek aan na 12 jaar dienst. De 51-jarige Van Eetvelt moet bij de bankenkoepel voor een nieuwe wind zorgen en van Febelfin en de Belgische Vereniging van Banken en Beursvennootschappen (BVB) "toekomstgerichte organisaties" maken.

Febelfin 3.0

"De financiële sector zal in de komende jaren met heel wat uitdagingen geconfronteerd worden. Daarom moeten we opnieuw reorganiseren, naar een 'Febelfin 3.0'", zegt voorzitter Johan Thijs. Dat Van Eetvelt niet uit de financiële wereld komt, vinden ze bij de bankenkoepel een voordeel. "We hebben iemand nodig die met andere ogen naar de sector kan kijken."

Ook het feit dat Van Eetvelt bekendstaat als iemand die erg aanwezig is in het publieke debat, is een pluspunt. "We staan ook op het vlak van reputatie voor een grote uitdaging. Karel is een goeie communicator en een bruggenbouwer, die relaties kan opbouwen met de buitenwereld."

Er is geen dag geweest dat ik niet met plezier ging werken bij Unizo, maar als je lange tijd iets doet worden veel zaken toch wat repetitief. Hier ga ik een nieuwe uitdaging vinden en daar kijk ik echt wel naar uit. De eerste maanden zullen wat studiemaanden worden, al zal ik ook wel snel moeten inrollen"

Waardige opvolger

Thijs zette tot slot huidig CEO Michel Vermaerke, die twaalf jaar lang aan het roer stond bij Febelfin, nog even in de bloemetjes. "Als we staan waar we vandaag staan, is dat dankzij hem. Hij heeft de sector in erg moeilijke tijden op koers gehouden."

Michel Vermaerke, huidig CEO van Febelfin, noemt Karel Van Eetvelt
Michel Vermaerke, huidig CEO van Febelfin, noemt Karel Van Eetvelt "een bijzonder waardig opvolger".Beeld BELGA

Vermaerke wenst zijn opvolger alvast veel succes. "Met Karel hebben we een bijzonder waardig opvolger gevonden. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar in uitdagingen zitten heel vaak ook kansen."

Na het vertrek van Van Eetvelt bij Unizo op 1 oktober zal de directeur van de studiedienst, Johan Bortier, waarnemend gedelegeerd bestuurder worden.

Nieuwe 'baas'

VBO-topman Pieter Timmermans heeft zijn felicitaties al uitgestuurd via Twitter. In zekere zin wordt hij de "nieuwe baas" van Van Eetvelt. Febelfin is een van de sectororganisaties binnen het VBO. "Een collega in de Groep van Tien wordt een van mijn partners binnen onze Raad van Bestuur", zegt Timmermans. "Febelfin is een van onze grootste federaties en cruciaal voor onze economie."

Rudy De Leeuw van de socialistische vakbond ABVV botste regelmatig met Van Eetvelt in het publieke debat. "Het was een taaie tegenstander", zegt hij. "Maar wel iemand die altijd correct was. We verschillen van mening, maar verdedigen ook elk heel andere belangen. Op het eind van de rit zocht hij altijd mee naar compromissen." Marc Leemans, topman bij het ACV, wenst voorlopig niet te reageren.

Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA) wenst Karel Van Eetvelt veel succes bij zijn nieuwe functie en bedankt hem voor de "voortreffelijke samenwerking", zowel vroeger, toen Muyters zelf nog mee de werkgevers vertegenwoordigde via VOKA, als recent in de contacten tussen Unizo en de Vlaamse regering. "Karel is iemand met visie, die wars van de waan van de dag zijn standpunten rationeel verdedigt mét empathie voor de positie van zijn gesprekspartners. Dat heb ik in hem altijd gewaardeerd, aan welke kant van de onderhandelingstafel we ons beide ook bevonden", aldus minister Muyters.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234