Donderdag 21/10/2021

Interview

Karel Van Eetvelt: "De regering legt het slecht uit"

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Karel Van Eetvelt (48) staat tien jaar aan het hoofd van Unizo. Veel reden tot feest is er, gezien de hete herfst, niet. "Ik begrijp de ongerustheid bij de mensen. De regering moet rust brengen, dat mis ik in het debat."

Tijdskrediet? Onbetaalbaar. 30-urenweek? Onrealistisch. Je kunt veel zeggen over Karel Van Eetvelt, maar niet dat hij een discussie uit de weg gaat. De gedelegeerd bestuurder van zelfstandigenorganisatie Unizo zegt waar het op staat. Botst het, dan is dat maar zo. "Ik doe niet mee aan après nous le déluge."

Unizo is sterk vereenzelvigd met haar gedelegeerd bestuurder. Van Eetvelt is dan ook al tien jaar de topman. Tijd voor zelfreflectie. "Ik voel me soms een marketinginstrument. Straks gaat mijn persoon Unizo nog overschaduwen. Dat zou niet goed zijn. Maar zeggen waar het op staat, dat is mijn handelsmerk. Dat wordt geapprecieerd. Door vriend, en minstens evenveel door vijand."

Uw feestje wordt overschaduwd door de hete herfst?
Van Eetvelt: "Sommigen houden er een zuivere politieke agenda op na. Een aantal dingen waarvoor de vakbonden nu op straat komen, zijn beslissingen van de vorige regering. Bovendien communiceren ze ook heel brutaal, en krijgen ze in de media veel respons. Dan kan het toch niet verbazen dat de mensen ongerust zijn. Daar heb ik wel begrip voor. Maar die ongerustheid wordt wel heel zwaar gevoed en opgeklopt."

Laat vooral de regering zelf geen steken vallen in haar communicatie, door vaak tegenstrijdigheden te verkondigen?
"Er is te weinig geïnvesteerd in het uitleggen waarom de maatregelen broodnodig zijn. Ik denk dat deze politici zich te snel laten intimideren, en zich laten leiden door reacties die op hun beslissingen komen. Terwijl ze net perspectief moeten creëren en rust brengen. Ik mis dat nu echt in het debat."

Illusie

Die rust lijkt nog niet voor meteen. Het lijkt er sterk op dat de acties ook na de nationale stakingsdag van 15 december doorgaan.
"Wij zijn al van voor de regeringsvorming aan het vragen om in sociaal overleg te gaan. Ik kan dat blijven vragen, maar het enige wat we krijgen zijn acties. Ik heb geen probleem met het feit dat ze hun ongenoegen uiten. Maar ik heb wel problemen met guerrilla-acties, waarbij je andere mensen raakt. En die niets oplossen. Samen oplossingen zoeken, dat is onze rol. Anders hypothekeren we onze toekomst. Daar waren we de voorbije jaren goed in, in het vooruitschuiven van de problemen."

Zal de regering niet zwichten om haar maatregelen af te zwakken onder deze druk?
"Ik zie vandaag veel technieken terugkomen uit de tijd van het generatiepact. En daar maak ik me zorgen over, want het enige wat we dan doen is het probleem groter maken. De maatregelen vandaag zijn helemaal niet hard. Misschien moeten er links en rechts wat harde hoeken afgevijld worden. Maar sommige vakbonden willen dat alles bij het oude blijft, en après nous le déluge. Dat is wat mij mateloos irriteert."

Bij de bevolking is er irritatie over een ongelijke verdeling van de lasten?
"Ik ben ook voorstander om grote vermogens evenredig mee te laten betalen. Geen probleem. Maar ik weet verdomd goed dat we er daarmee niet gaan geraken. Aan alle Paul De Grauwes van deze wereld, die stellen dat we 8 miljard euro ophalen met een vermogenswinstbelasting, zeg ik oké. Laat ons die tax shift invoeren, en verlaag voor 8 miljard euro de parafiscale lasten, de personenbelastingen en de vennootschapsbelasting. Organiseer je vermogenswinstbelasting, en laat ons dan eens zien waar we uitkomen."

"Mijn grootste probleem is dat men de mensen wijsmaakt dat met dergelijke belasting alle budgettaire problemen meteen van de baan zullen zijn. Dat is een illusie."

Is het onrechtvaardigheidsgevoel dat ook?
"Neen, omdat er uitwassen zijn. Ik heb meteen gereageerd op Lux Leaks, zonder enig voorbehoud: dit mogen we als samenleving niet aanvaarden. Iedereen moet bijdragen. Maar de illusie creëren dat je dat eventjes in België oplost door een vermogenswinstbelasting te organiseren, dat is de mensen flagrant voorliegen."

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt

Open omgeving

Hebt u in tien jaar veel zien veranderen?
"Fundamenteel is er niet zo gek veel veranderd. Ook tien jaar geleden was het moeilijk om veranderingen door te voeren. Waarschijnlijk zitten we met een soort systeemfout in de manier waarop het sociaal overleg is georganiseerd. En dan moeten we dat durven te herdenken."

"Inmiddels leven we wel in een heel open omgeving, waarin je moet durven loslaten. Vroeger zat alles samen: controle, kennis, macht. En iedereen klampte zich daaraan vast. Wie vasthoudt aan het model 'Ik hou het alleen voor mij', is een verliezer in de economie aan het worden. Ten gronde kun je hetzelfde zeggen over vakbonden en werkgeversorganisaties, ja."

Heeft die voorbije tien jaar u ook veranderd? Telkens opnieuw hetzelfde debat voeren. Een mens zou voor minder gefrustreerd of zelfs verbitterd worden.
"Ik denk niet dat ik verbitterd ben. (kijkt glimlachend rond) Ik zoek even bevestiging? Maar gefrustreerd ben ik soms wel. En ik ben niet de enige. Maar je leert ook relativeren. Tien jaar geleden had ik elk artikel gelezen dat over Unizo of over mij gepubliceerd werd. Als ik het nu kan vermijden, dan doe ik dat ook."

Raakt kritiek u nog?
"De mensen die zeggen dat het hen niet raakt, liegen. Alleen moet je dat een plaats geven. Wat me wel meer raakt, is als je omgeving daardoor getroffen wordt."

Discussieert u daar soms over met uw zoon?
"Ik discussieer met hem, maar vooral over andere zaken. Mensen van die leeftijd - 19 - kijken op een heel andere manier naar de toekomst dan wij. Dat zet je ook aan tot nadenken. Ze hebben geen vastomlijnd plan, zien zichzelf links en rechts wel iets proberen. En tegen hun dertigste liefst drie wereldreizen gemaakt. Maar als ik dan met hem bespreek hoe hij al die dromen wil waarmaken, komen we bij een ander probleem. Soms probeer ik het te hebben over de bredere samenleving waarin we leven."

Stelt u zichzelf soms ook in vraag?
"Er zijn in die tien jaar een aantal momenten geweest waarop ik dacht: 'Wat ben ik hier aan het doen?' De jaren voor ik gedelegeerd bestuurder werd, droomde ik echt van deze job. Ik heb het geluk gehad die droom waar te maken."

Kan Unizo Van Eetvelt missen?
"Absoluut. Of er een opvolger klaarzit? Ik hoop het. Ik heb Unizo op mijn manier geleid. Hopelijk komt er na mij iemand die dat op zijn of haar manier zal doen. Het is ook goed voor een organisatie dat er af en toe verandering komt aan de top. Maar ik zou graag nog even voortdoen. Het is een heel diverse job, waar jullie maar een klein stukje van zien. Het overleg met de vakbonden en de optredens in de media zijn ook belangrijk en ik doe dat graag. Maar mocht het dat alleen zijn, dan was ik al lang gestopt. Hoeveel tijd die dingen innemen? (lacht) Te veel."

De laatste tijd klinkt u scherper, bitterder?
"Ik heb altijd geleerd dat als je de problemen niet benoemt, je ze ook niet opgelost krijgt. Het is mijn rol om te vertalen wat er leeft bij de ondernemers. De woede bij de ondernemers van de voorbije twee jaar, die heb ik nog nooit meegemaakt. Die onmacht, dat onbegrip. Als je achterban je op een gegeven moment voorbijrijdt, dan sta je alleen. Er was enorme druk op ons om van ons te laten horen. Het inkomen van de zelfstandige is in 2013 gezakt. In diezelfde periode is de belastingdruk opgevoerd, retroactief. Tegelijk zijn er meer boetes voor zogenaamde fiscale fraude, vaak op basis van betwistbare spelregels."

"Als je vergelijkt met wat er nu gebeurt op straat, dan vind ik dat de werkgevers nog rustig zijn gebleven."

null Beeld Eric de Mildt
Beeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234