Woensdag 19/02/2020

Vijf vragen

Kardinaal Jozef De Kesel: “Justitie, en niet de kerk, moet misbruik aanpakken”

Kardinaal Jozef De Kesel. Beeld BELGA

Slachtoffers blijven nog op hun honger zitten na de conferentie in het Vaticaan over seksueel misbruik in de kerk. Maar volgens aartsbisschop Jozef De Kesel is er toch een belangrijk signaal gegeven. “Bij klachten moeten we justitie inschakelen. Onmiddellijk.”

Wat heeft deze conferentie volgens u concreet opgeleverd? 

“Dat iedereen verplicht is om transparant te zijn over gevallen van misbruik. De boodschap die we gekregen hebben, is dat dit een probleem is dat de hele kerk, over alle culturen heen, aanbelangt. Er is ook contact geweest met Afrikaanse bisschoppen. Het gevaar bestaat dat men dit soort zaken liever intern regelt, maar dat is net de beste garantie om het te laten voortbestaan.”

“In België zijn we met deze problematiek al geconfronteerd in de jaren 90. Sinds 2010 hebben wij er alles aan gedaan om tot een coherent beleid te komen rond deze kwestie. Een parlementaire commissie heeft ons ook aangemaand om hier transparant over te zijn. V
lak voor de conferentie hebben wij er nog een rapport over gepubliceerd, dat ik ook aan Rome heb bezorgd. Maar dat is niet overal ter wereld zo.” 

Is dat dan wel genoeg om de cultuur van het stilzwijgen te doorbreken? 

“In het verleden werd er niet genoeg naar de slachtoffers geluisterd, en dat is precies het probleem. Ik begrijp dan ook hun reacties. Wat we nu gehoord hebben, is dat dat gedaan moet zijn. Als we onze geloofwaardigheid ten opzichte van de samenleving een beetje willen terugwinnen, dan moeten we coherent en transparant werken. Er is duidelijk gezegd aan iedereen dat we bij klachten justitie moeten inschakelen. Onmiddellijk.”

“Geen enkele bisschop mag dus nog alleen handelen. Je moet de hulp inroepen van collega’s, maar ook van experts. 
Wij verwachten ook nog een vademecum vanuit het Vaticaan dat exact uitlegt hoe er gehandeld moet worden.”

Kurt Martens, hoogleraar kerkelijk recht, vindt in De Standaard dat u zelf geen goed parcours gereden hebt. Er zouden ook nog priesters rondlopen die misdrijven hebben gepleegd.

“Ik laat zijn woorden voor wat ze zijn. Als bisschop van Brugge heb ik veel dossiers moeten behandelen, maar ik heb zelf altijd correct gehandeld. Dat denk ik wel.” 

Bisschop Roger Vangheluwe, die moest aftreden door een zaak van seksueel misbruik, is steeds binnen de kerk gebleven. Moet hij harder gestraft worden? 

“Hij verblijft nu in een klooster in het buitenland. Men kan niet zeggen dat hij niet gestraft is. Maar ik begrijp wel dat men die vraag stelt. Of er nog meer sancties genomen moeten worden, is de verantwoordelijkheid van Rome.”

U zei net dat het belangrijk is om justitie in te schakelen bij gevallen van misbruik. Kerkjurist Rik Torfs pleit voor een scheiding der machten in de kerk. Dat geestelijken nu andere geestelijken moeten berechten, is volgens hem het structurele probleem. Bent u het daarmee eens?  

“In elk geval hebben we nu gehoord dat er expertise van buitenaf ingeschakeld moet worden. Dat is volgens mij de goede richting. Als er zich nu problemen voordoen moet het justitie zijn en niet de kerk die de zaken aanpakt. Ik vind dat een belangrijk statement. Zolang dat niet gebeurt, is er het gevaar dat de cultuur van het stilzwijgen blijft bestaan.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234