Donderdag 25/02/2021

Kardinaal Danneels:

terug naar de basiswaarden

Na het interview met de homoseksuele priester Borremans van enkele weken geleden laat het TV 1-nieuwsmagazine Koppen vanavond een andere klok luiden. Koppen-reporter Bob Vermeir reisde naar Rome, waar kardinaal Danneels momenteel deelneemt aan de bisschoppensynode. Hij sprak met de kerkleider over de zaak-Borremans maar ook over de toekomst van de katholieke kerk.

"Aanleiding voor deze reportage is de zaak-Borremans", zegt Bob Vermeir. "Maar we gaan ook dieper in op de bisschoppensynode." Aan de orde zijn cruciale vragen als: heeft de rooms-katholieke kerk nog een toekomst? Is ze als instituut nog wel van deze tijd? Kan of moet ze zich aanpassen aan de noden van de 21ste eeuw? Journalist Bob Vermeir vraagt de kardinaal ook naar zijn kijk op hete hangijzers als het celibaat, de toenemende ontkerkelijking en het groeiende materialisme.

Een van de uitdagingen van de rooms-katholieke kerk in Europa is de spectaculaire daling van priesterroepingen. Vraag is of dat niet het gevolg is van het celibaat. "Kardinaal Danneels vindt in elk geval van niet", aldus Bob Vermeir. "Echte conclusies van de bisschoppensynode zijn er nog niet. Die worden pas donderdag bekendgemaakt op een persconferentie. Maar de kardinaal laat toch al verstaan dat de katholieke kerk terug moet naar de basis van het evangelie, naar de traditionele waarden van de bijbel zoals bijvoorbeeld naastenliefde. De katholieke kerk moet dus fundamenteler worden." De kritiek die de rooms-katholieke kerk de afgelopen jaren te slikken kreeg, is niet min. Toch vindt de kardinaal dat allemaal niet zo negatief. "Zolang mensen kritiek hebben, zijn ze betrokken", zo vindt hij. "In iedere plant die gif in zich heeft, zit ook tegengif. De generaal moet leren uit zijn nederlagen."

Ook bisschop Schruers van Limburg komt aan het woord. Hij praat vooral vanuit zijn eigen concrete situatie in Hasselt. De grootste uitdaging van de rooms-katholieke kerk is volgens hem de mensen opnieuw doen geloven. Er zijn dus belangrijker dingen dan ervoor te zorgen dat de mensen weer naar de kerk gaan. Volgens Bob Vermeir doet kardinaal Danneels over de toekomst van de kerk geen concrete uitspraken. Maar dat doet hij wel over de zaak-Borremans. Verzoening is volgens de kardinaal mogelijk, maar dan moet Borremans dat ook zelf willen. "Vergeven kan alleen maar als je berouw toont", stelt de kerkleider.

Voorts heeft het TV 1-nieuwsmagazine een reportage over het chronisch vermoeidheidssyndroom. Francine is 41 en verpleegster met twintig jaar dienst. Thuis heeft ze zes kinderen groot te brengen. Maar in 1996 begint het mis te gaan. Francine is aldoor doodmoe en raakt niet meer gerecupereerd. Vanaf februari '98 moet ze thuisblijven. In december van dat jaar valt de diagnose: Francine lijdt aan het chronisch vermoeidheidssyndroom, kortweg CVS. Maar Francine blijft niet bij de pakken zitten. Samen met haar zus organiseert ze een optocht van CVS-patiënten met auto's en motoren, om de publieke opinie en de overheid attent te maken op een ziekte die nog steeds niet erkend wordt.

En naar aanleiding van de verkiezing van reclamejongen Patrick Janssens tot nieuwe SP-voorzitter wil Koppen weten hoe de oude garde daar tegenaan kijkt. Michel Peremans ging het vragen aan twee oude militanten. (LB)

Koppen TV 1 21.35

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234