Vrijdag 22/11/2019

Bisschoppensynode

Kardinaal Danneels: "De Kerk is aan het veranderen"

Kardinaal Danneels. Beeld BELGA

De bisschoppensynode over het gezin heeft de veranderingen onderstreept die de Kerk momenteel ondergaat. Dat heeft kardinaal Godfried Danneels vrijdag tijdens een persconferentie in Rome gezegd. De Kerk die gezien wordt als een instituut "dat niet anders doet dan praten en oordelen", heeft besloten om te luisteren, luidde het. Voor heikele thema's als gemengde huwelijken of homoseksualiteit is er echter nog geen definitief antwoord van de Kerk.

Sinds 4 oktober buigen 360 deelnemers, onder wie aartsbisschoppen en kardinalen, zich in Rome over de plaats van het gezin in de katholieke Kerk en de nuances hierbij per continent. "De voorbije synodes domineerde de stem van Europa de debatten, maar voortaan telt ook de stem van Afrika", stelde de voormalige aartsbisschop. "Ik heb het gevoel dat we van 'ik' naar 'wij' zijn gegaan. De Kerk is niet langer een blok beton, elk land heeft zijn ideeën en de onenigheden worden niet langer verzwegen zoals dit vroeger het geval was", dixit Danneels. "De Kerk is een groot schip dat traag een andere weg inslaat."

De deelnemers aan de synode - die startte met de outing daags voor aanvang van een Poolse theoloog van het Vaticaan als homoseksueel - hebben de voorbije weken een tekst opgesteld, die voortgaat op de bijzondere synode van 2014. De finale versie wordt zaterdag ter stemming voorgelegd. "De tekst zal het accent leggen op de noodzaak om de voorbereiding en begeleiding van koppels naar het huwelijk te verbeteren", zegt de Antwerpse bisschop, Johan Bonny, daarover. "De bisschoppen geloven in het huwelijk tussen man en vrouw, gestoeld op een sterk engagement."

Ook de kwestie van de gemengde huwelijken, bijvoorbeeld tussen twee personen met verschillende religie, en de communie voor gescheiden mensen - wat nu niet toegestaan is binnen de Kerk - kwamen aan bod, net als de homoseksuele koppels. Maar die thema's zijn te belangrijk om in enkele weken een definitief antwoord aan te reiken, aldus Bonny. "De tekst is een opening. Het was in sommige taalgroepen, bijvoorbeeld de Franstalige, soms onmogelijk om bepaalde onderwerpen op de tafel te leggen. We hebben dus meer tijd nodig, maar we hebben een proces van verandering opgestart sinds de verkiezing van paus Franciscus."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234