Zaterdag 06/06/2020

Kapitein Winokio's succes verklaard in 5 zeemanswijsheden

Het voorbije weekend meerde Kapitein Winokio zes keer aan in een uitverkochte AB. Tel je zijn showreeks in januari daarbij, dan vulde hij de grote zaal dit jaar elf keer. Een recordaantal, naast zijn honderdtal andere optredens in 2013. Hoe verklaar je dat succes bij jong én oud? In vijf zeemanswijsheden, zo blijkt.

Blikt de zeeman over zijn schouder, vindt hij goud voor kind en ouder

Nostalgisch sentiment vormt al tien jaar de corebusiness van Kapitein Winokio. Met onverslijtbare kinderliedjes en herwerkte pophits liet Winok Seresia - zoals de zeevaarder echt heet - ook dit weekend een anker neer in het collectief geheugen. Een gat in de markt, want met zijn aanpak spreekt de kinderheld zowel jong grut als volwassenen aan. Die ouders bleken nog nét iets betere ambassadeurs dan hun minder mondige kroost. Via mond-tot-mondreclame won Kapitein Winokio bij elke cd-release of zaalshow aan naamsbekendheid.

Dat hij sinds de nazomer ook een eigen programma op Ketnet heeft, helpt natuurlijk evengoed.

Vang een grote vis in 't net, wacht dan op de loftrompet

Het eeuwenoude lied 'Al die willen te kaap'ren varen' gaf de aanzet tot het bestaan van Kapitein Winokio. Die song werd toen gebracht door acteur Jan Decleir en Seresia's vroegere groep Wawadadakwa. Sindsdien doken ook Daan, Guy Mortier, Helmut Lotti, Bart Peeters of Marcel Vanthilt op als populaire verstekelingen aan boord. En de taalvirtuoze Mens Frank Vander linden (sic) werkte op zijn beurt met Seresia aan vertalingen en herwerkingen van liedjes. Die associaties hielpen Winokio ongetwijfeld mee aan geloofwaardigheid.

Ook op het podium tref je het kruim van de muziekscene aan. Al wordt een sterrenparade vermeden: elke artiest staat duidelijk in dienst van de voorstelling.

Dit jaar toonde de Kapitein zich ook opmerkelijk genereus: het gloednieuwe kinderliedjesorkest De Piepkes zou je gerust als kaper op de kust kunnen beschouwen. Maar zowel Roland als PJDS werden het voorbije weekend mee aan boord getrokken. Onder het mom: samen sterk. Op een gastrol van Piet Piraat blijft het vooralsnog wachten.

Draait de scheepsschroef al eens door, heeft het schip een voetje voor

Kapitein Winokio vaart te kaap'ren op de onstuimige hersengolven van Winok Seresia. Zijn liefde voor absurde humor beheerst duidelijk de voorstellingen. De zeebonk met peperkoeken hart is een anarchistische kindervriend zoals Ome Willem, maar net zo goed leek de herinnering aan de Jos Bosmans Show - ontsproten aan het brein van Hugo Matthysen en Bart Peeters - nooit ver weg tijdens zijn show.

In een revue van bizarre snuiters passeerde gastmuzikant Roland Van Campenhout als 'ijsberentherapeut' in sjamaankleren. Andere muzikale gasten als Bjorn Eriksson & Nathalie Delcroix werden dan weer gepromoveerd tot cowboys met een sauna op de Noordpool. En elders leerde je PJDS kennen als excentrieke machinist uit een klein stationnetje. Zelfs de artistiek leider van de AB werd verleid tot een gastrol op het podium, als verentooi van een op drift geslagen pauw. Onder zoveel kinderlijke gekte blijft immers niemand ongevoelig.

Beheerst de zeeman alle stijlen, houdt hij wind steeds in de zeilen

Elk schip is zo goed als zijn bemanning. De entourage van Winokio is dan ook een gerodeerde onderneming van muzikanten. Die lichtmatrozen schipperen moeiteloos tussen genres en stijlen. De blues, afrobeat, latin ritmes of Caribische hitsigheid: geen muzikaal design lijkt hen vreemd. Op het podium speelt de groep bovendien volledig live, waarmee de Kapitein een unieke niche uitkerfde binnen de markt voor kindermuziek.

Inmiddels wordt ook de visuele show met eenzelfde zin voor detail afgewerkt. Charmeerde de Kapitein vroeger door eenvoudige bricolage, dan keek je dit keer uit op een knap Noordpooldecor. Bigger than life oogt zijn voorstelling nog steeds niet, maar daarmee waait net een luchtige bries doorheen de schreeuwerige entertainmentindustrie voor de allerkleinsten.

Kans bestaat dat 't schip vergaat, als de stuurman aan 't boemelen slaat

Ondanks zijn groeiende succes vaart Winok Seresia nog steeds onder de radar van boulevardbladen door. Op één akkefietje na - een matroos had drie jaar geleden lange vingers in een winkelcentrum - torst de Kapitein een onbesproken reputatie. Dat maakt van hem een onberispelijke cartoonheld. Erg belangrijk, want zoals essayist Joost Zwagerman stelde: "Er hoeft maar één druppeltje bloed te zijn of de cartoon raakt onherstelbaar vervuild." Dat beseft de zoetwatermatroos ook zelf, bekende hij in Humo: "Ik betrapte mezelf ooit in een café op de gedachte: 'Niet te zat, hè, Seresia.' Het staat rap in de krant." Je ziet hem dan ook nauwelijks op feestjes, premières of prijsuitreikingen. Of persoonlijke ideeën en controversiële meningen verkondigen. Geen spatje bloed kleeft aan deze kinderheld.

Het verslag van Kapitein Winokio's Wintershow leest u op demorgen.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234