Dinsdag 12/11/2019

Kansarmoede

Kansarmoede bij kinderen blijft toenemen

Beeld thinkstock

Het probleem van kansarmoede bij zeer jonge kinderen raakt maar niet opgelost. Dat blijkt uit de jaarlijkse index die Kind en Gezin opstelt. 

De index van Kind en Gezin geeft aan hoeveel procent van de kinderen in Vlaanderen tussen de 0 en 3 jaar opgroeit in een situatie van kansarmoede. In 2017 ging het om 13,76 procent. Dat percentage is nu lichtjes toegenomen met 0,3 procentpunt, tot 14,1 procent.

Zoals ook in de voorgaande jaren bleek, hebben kinderen van wie de moeder bij de geboorte niet de Belgische nationaliteit had, het moeilijker. 33,6 procent bevindt zich daar in een moeilijke thuissituatie. Bij kinderen die een moeder van Belgische origine hebben, gaat het om 6 procent.

Kansarmoede blijkt ook opnieuw eerder de steden te treffen dan de kleine gemeenten. Er zijn wel grote provinciale verschillen: in Antwerpen ligt de index met 18 procent het hoogst, in Vlaams-Brabant is die met 8,3 procent het laagst. In de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen gaat het om respectievelijk 14,4 procent, 13,5 procent en 13,2 procent.

Kind en Gezin zegt dat de situatie niet bepaald rooskleurig is, maar stelt wel dat er voor de gezinnen die het moeilijk hebben, beterschap op komst is. De organisatie verwijst daarvoor naar het zogenaamde Groeipakket, zoals de vernieuwde kinderbijslag heet.

“De invoering hiervan zorgt bijna voor een verdubbeling van het aantal minderjarigen met een verhoogde kinderbijslag omwille van het inkomen.” Voor de invoering van het Groeipakket, in juni 2018, had 11,4 procent van de kinderen onder de 18 jaar recht op verhoogde toeslagen, maar na de invoering, in januari 2019, is dit cijfer volgens de organisatie geklommen tot 22,1 procent.

“De impact hiervan zullen gezinnen in een moeilijkere sociaal-economische context zeker voelen. Zij krijgen netto meer inkomen en kunnen ook hun sociale toeslagen behouden als ze een job vinden. We hopen dat dit zich de komende jaren ook laat zien in een dalende kansarmoede-index”, geeft woordvoerster Leen Du Bois mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234