Vrijdag 09/12/2022

Kansarmoede

Kansarmoede bij kinderen blijft toenemen

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Het probleem van kansarmoede bij zeer jonge kinderen raakt maar niet opgelost. Dat blijkt uit de jaarlijkse index die Kind en Gezin opstelt.

Femke van Garderen

De index van Kind en Gezin geeft aan hoeveel procent van de kinderen in Vlaanderen tussen de 0 en 3 jaar opgroeit in een situatie van kansarmoede. In 2017 ging het om 13,76 procent. Dat percentage is nu lichtjes toegenomen met 0,3 procentpunt, tot 14,1 procent.

Zoals ook in de voorgaande jaren bleek, hebben kinderen van wie de moeder bij de geboorte niet de Belgische nationaliteit had, het moeilijker. 33,6 procent bevindt zich daar in een moeilijke thuissituatie. Bij kinderen die een moeder van Belgische origine hebben, gaat het om 6 procent.

Kansarmoede blijkt ook opnieuw eerder de steden te treffen dan de kleine gemeenten. Er zijn wel grote provinciale verschillen: in Antwerpen ligt de index met 18 procent het hoogst, in Vlaams-Brabant is die met 8,3 procent het laagst. In de provincies Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen gaat het om respectievelijk 14,4 procent, 13,5 procent en 13,2 procent.

Kind en Gezin zegt dat de situatie niet bepaald rooskleurig is, maar stelt wel dat er voor de gezinnen die het moeilijk hebben, beterschap op komst is. De organisatie verwijst daarvoor naar het zogenaamde Groeipakket, zoals de vernieuwde kinderbijslag heet.

“De invoering hiervan zorgt bijna voor een verdubbeling van het aantal minderjarigen met een verhoogde kinderbijslag omwille van het inkomen.” Voor de invoering van het Groeipakket, in juni 2018, had 11,4 procent van de kinderen onder de 18 jaar recht op verhoogde toeslagen, maar na de invoering, in januari 2019, is dit cijfer volgens de organisatie geklommen tot 22,1 procent.

“De impact hiervan zullen gezinnen in een moeilijkere sociaal-economische context zeker voelen. Zij krijgen netto meer inkomen en kunnen ook hun sociale toeslagen behouden als ze een job vinden. We hopen dat dit zich de komende jaren ook laat zien in een dalende kansarmoede-index”, geeft woordvoerster Leen Du Bois mee.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234