Vrijdag 05/03/2021

Kans op grote coalitie wordt steeds kleiner

Formateur Peeters hakt mogelijk vandaag knoop door over keuze coalitiepartners. Beeld UNKNOWN
Formateur Peeters hakt mogelijk vandaag knoop door over keuze coalitiepartners.Beeld UNKNOWN

CD&V ziet geen graten in een grote Vlaamse coalitie met vier partijen. Bij N-VA en sp.a groeit evenwel het wantrouwen tegen die formule. Beide partijen hebben dat voorbehoud ook al aan formateur Kris Peeters bekendgemaakt.

Na het partijbestuur van Open Vld gisterochtend zetten later op de dag ook de leiding van CD&V en N-VA het licht op groen voor verdere onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering. CD&V stelde geen extra voorwaarden, Bart De Wever kreeg van zijn partijbestuur wel de opdracht mee om de formateur opheldering te vragen over enkele "laatste bezorgdheden".

Het leidt weinig twijfel dat vanochtend ook de sp.a-onderhandelaars een mandaat krijgen van hun partijbureau.Toch groeit de zenuwachtigheid in de politieke huishoudens, en dat heeft alles te maken met de weigering tot dusver van formateur Kris Peeters (CD&V) om een duidelijke keuze voor een coalitiekleur te maken.

Pokeren

Peeters heeft aangekondigd dat hij vandaag de knoop zal doorhakken, en het heeft er de schijn van dat hijzelf best kan leven met een vierpartijenformule. In Hotel Errera, waar Peeters zijn onderhandelingen voert, werd de voorbije dagen een aardig spelletje gepokerd: wie als eerste beweegt, zou als "onwillige" uit de gesprekken geknikkerd worden. Aangezien vooralsnog geen enkele partij wil afhaken, wordt het voor de formateur erg moeilijk om nu alsnog zelf een partner aan de deur te zetten.

Voor CD&V hoeft dat ook helemaal niet. "Een grote coalitie met vier is voor ons een meer dan ernstige optie", bevestigt een stem uit de partijtop. "De nota-Peeters vertrekt echt niet van het idee: we roken hier iemand uit."

Dat beeld was nochtans ontstaan omdat met name Open Vld er nogal bekaaid vanaf kwam in die startnota. Alvast ook bij N-VA en sp.a leefde de overtuiging dat bijvoorbeeld de inperking van de jobkorting een provocatie was aan het adres van de Vlaamse liberalen, in de stille hoop dat die de deur zelf zouden dichtslaan. Klopt niet, klinkt het nu bij CD&V: "Er staat in de nota ook dat de discussie over de staatshervorming op het overlegcomité gevoerd wordt. Je kunt dat evengoed een provocatie voor de N-VA noemen."

Open Vld houdt krampachtig voet tussen regeringsdeur

Wil CD&Ver best met vier aan beginnen, dan ligt dat bij de andere partijen toch wel even anders. Open Vld mengt zich niet in het debat en houdt krampachtig een voet tussen de regeringsdeur. Maar sp.a en N-VA hebben absoluut geen zin in een regering waarbij een partij mathematisch overbodig wordt. Voorzitters Caroline Gennez en Bart De Wever lieten dat ook al discreet maar niet mis te verstaan weten aan de formateur.

"Zo schrijf je de achterdocht in in je eigen regeerakkoord. We zien dat echt niet zitten", heet het bij de N-VA. Ook de sp.a-top, die gisteren al en petit comité bij elkaar zat om de violen te stemmen, is een coalitie met vier allerminst genegen."In zo"n monstercoalitie verlammen de partijen elkaar volledig", zegt een prominente socialist. "Zeker voor de sp.a is dat echt geen optie. De verkiezingen van 2011 worden cruciaal voor onze partij, dan moéten we opnieuw vooruitgaan. Maar dan moeten we een eigen smoel krijgen. En dat lukt niet als je samen met nog drie andere partijen in een regering zit."

Toch komt er vooralsnog geen openlijk veto tegen de grote coalitie.Want wie nu dat punt maakt, is er meteen zelf aan voor de moeite. "Met iedereen tegelijk in bed willen duiken, is niet echt een christelijke gedachte", grapt een socialist. "Wij kaarten dat probleem aan, maar het is wél het probleem van de formateur. Dit gaan we echt niet in zijn plaats oplossen." Of zoals de N-VA zegt: "Kris, beslis." (BE/FR/JV/FL/TP)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234