Dinsdag 18/01/2022

Kans op black-out groeit

Het risico op een stroomonderbreking deze winter wordt groter. In september was het allesbehalve koud, maar toch moesten we al 2.076 gigawattuur stroom uit het buitenland invoeren. Dat is een record en al 82 procent van de maximale capaciteit aan elektriciteit die we uit Frankrijk en Nederland kunnen halen.

De nieuwe cijfers over het stroomverbruik die Synergrid - de federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas - gisteren publiceerde, zijn alarmerend. In september kwam een derde van het Belgische stroomverbruik uit het buitenland. "We kunnen maximaal 3.500 megawatt (MW) invoeren. In september zaten we aan 2.076 Gwh netto-invoer (het verschil tussen de invoer en de uitvoer, red.) - omgerekend komt dat neer op 2.883 MW per uur. Dat is 82 procent van de totale invoercapaciteit. Vergeleken met vorig jaar september is er een stijging met 87 procent", legt Isabelle Borremans van Synergrid uit.

Dat we zoveel elektriciteit invoeren, heeft volgens Synergrid te maken met de onbeschikbaarheid van drie kernreactoren. In maart werden Tihange 2 en Doel 3 stilgelegd en in augustus viel Doel 4 uit. De stroominvoer ging toen ook al met 43 procent omhoog tegenover vorig jaar augustus. "De cijfers spreken voor zich: het risico op een stroomonderbreking is effectief reëel", zegt Borremans.

Of het zover komt, hangt van een aantal factoren af. "Het weer is belangrijk: als het in Frankrijk koud wordt en de wind valt stil, zal daar onvoldoende stroom zijn voor de export. Het is ook afwachten of de reactor van Doel 4 eind december wordt heropgestart. Het verbruik ten slotte zal ook een rol spelen." Het totale stroomverbruik in september bedroeg 6.319 Gwh. Ter vergelijking: in de wintermaand januari van dit jaar verbruikten we 7.484 Gwh.

Doordat de drie reactoren buiten dienst zijn, moesten de gascentrales de voorbije maanden harder draaien. Daardoor steeg het aardgasverbruik in september met 6,2 procent.

Goedkoper

"De echte test komt pas in de wintermaanden, als het zowel bij ons koud is als in de landen waar we onze stroom kopen", zegt energiedeskundige André Jurres, die nog een andere verklaring heeft voor de sterk gestegen invoer. "Energieleveranciers kunnen ook elektriciteit in het buitenland kopen omdat het daar goedkoper is. Als je in september een kilowattuur in Duitsland kan kopen voor 40 euro, terwijl de productiekost hier 60 euro is, dan leg je je eigen gascentrale stil en ga je stroom invoeren. Dat kan ook de hoge invoer verklaren."

Jurres, ex-topman bij Essent, is er wel gerust in mocht het tot een stroomonderbreking komen. "Wij zijn het best voorbereide land van West-Europa, mocht het tot een black-out komen. Wij hebben een afschakelplan, de overheid heeft een goeie campagne opgezet en de gemeenten beginnen ook initiatieven te nemen. We hebben van de nood een deugd gemaakt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234