Donderdag 22/04/2021

Kanonschot of losse flodder?

Net op de dag dat N-VA-dissidenten Hendrik Vuye en Veerle Wouters met hun boek over de Vlaamse onafhankelijkheid komen, lanceert ook Bart De Wever een communautair kanonschot. Toeval? De PS wil er hoe dan ook niets van weten.

Volgens De Wever zal na de volgende federale verkiezingen, binnen twee jaar, het communautaire sowieso op tafel komen. Zijn partij is voorstander van het confederalisme, met grote autonomie voor de deelstaten.

Als de Franstaligen socialisten straks aanschuiven aan de onderhandelingstafel, is het confederalisme een must voor N-VA. "Anders stap ik nooit in een regering", zegt De Wever in een interview met Het Belang van Limburg. Maar ook als de PS niet nodig is om een federale regering te vormen zal de institutionele agenda van de N-VA aan bod komen. "Al gaan we niet wachten op Godot indien de Franstaligen niet bewegen", nuanceert De Wever daarbij.

Zo houdt hij duidelijk de deur open voor een voortzetting van de huidige centrumrechtse regering, waarin de N-VA haar confederale eisen opnieuw in de koelkast stopt in ruil voor een reeks sociaal-economische hervormingen.

Communautaire stratego

Voor politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) zijn de uitspraken van De Wever geen verrassing. "Hij keert hier terug naar zijn oude discours. Het communautaire wordt sowieso een punt, maar hij moet partners vinden." Een half jaar geleden leek De Wever verder te gaan in een interview in de Franstalige krant L'Echo. Toen liet hij uitschijnen dat het confederalisme alleen op tafel zou komen als er een regering met PS moest komen.

"Het zal wel geen toeval zijn dat dit interview net samenvalt met de voorstelling van het nieuwe boek van Vuye en Wouters", vervolgt Maddens. "Die twee dissidenten komen meer in de media dan de N-VA lief is." De gewezen N-VA-parlementsleden moesten opstappen bij hun partij na kritiek op de communautaire koers

Vuye en Wouters zelf houden het op een korte reactie. "We hadden nooit gedacht dat we zo invloedrijk zijn dat De Wever na weken mediastilte nog eens van zich laat horen door ons nieuwe boek", zeggen ze kurkdroog. Op het N-VA-partijhoofdkwartier wordt ontkend dat het om een doelbewust tegenoffensief gaat.

Volgens De Wever is er alvast hoop voor het confederalisme. Hij baseert zich op de recentste peilingen in Franstalig België. Daarin stijgt de PVDA fors. PS en MR doen het veel minder goed.

Als deze peilingen worden bevestigd, dan lijkt er in Wallonië en de Franstalige Gemeenschap een paarse regering op komst. Een andere meerderheid, zonder de PVDA, lijkt niet mogelijk. Een akkoord tussen de PS en de MR (en wie weet PVDA) ten zuiden van de taalgrens, zal ongetwijfeld betekenen dat die partijen ook samen naar de federale regering trekken. En dan dreigen de onderhandelingen zwaar te worden.

De Wever: "Als ze dermate uitputtend en frustrerend worden, dan zal ongetwijfeld de vraag komen: waarom zouden we elkaar nog bezighouden? En dan zullen er ook vanuit de publieke opinie vragen komen naar confederalisme." De Wever blijft zo vasthouden aan een confrontatietechniek. Vraag is of die nu wel zal slagen. Na de verkiezingen van 2007 hielden de Vlaamse partijen al eens 194 dagen het been stijf omwille van het communautaire. Tevergeefs.

Na de stembusgang van 2010 duurde het 541 dagen voor er een regering kwam. Die voerde weliswaar een staatshervorming door, maar de N-VA is de eerste om die af te schieten als een slecht compromis. De confrontatietechniek heeft zijn zwakte bewezen. Franstaligen zijn geen vragende partij voor grote hervormingen. Finaal wordt de druk op de Vlaamse onderhandelaars groot om een compromis te sluiten.

Maddens: "In eender welk scenario zal N-VA straks niet meer akkoord gaan met een communautaire stilstand zoals nu. Maar de vraag is wat ze daarvoor in de plaats kan krijgen. Wordt het meer dan wat snoepjes?"

De PS lijkt niet van plan om mee te werken. "Het confederalisme betekent het einde van het land, het einde van ons België. Voor ons kan er geen sprake van zijn. Daar onderhandelen we niet over", reageert voorzitter Elio Di Rupo.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234